Comisia Europeană nu a primit un plan nou, cu măsuri concrete, de reducere a deficitului bugetar de la ministrul de Finanţe, susţin surse din cadrul Guvernului Uniunii pentru Europa FM.
Florin Câţu a declarat, miercuri, când Comisia a început procedura de deficit bugetar excesiv la adresa României, că a negociat timp de trei luni cu oficialii de la Bruxelles, iar aceştia au acceptat planul său de reducere a deficitului.
Surse din cadrul Comisiei Europene au declarat pentru Europa FM că Ministerul român de Finanţe nu a trimis la Bruxelles un plan nou privind reducerea deficitului bugetar.
Potrivit acestor surse, Florin Cîţu s-a referit de fapt la strategia fiscal bugetară până în 2022, prezentată în luna decembrie de Guvernul Orban.
Aceleaşi surse consideră că ministrul de Finanţe ar fi trebuit să se abţină de la anunţuri publice neconvenite anterior cu reprezentanţii Comisiei.
Miniştrii de Finanţe din Uniune vor discuta la 17 martie despre intrarea României în procedura de deficit excesiv, adică depăşirea nivelului de 3% din PIB.
Profesorul în Economie, Cristian Păun, spune că dacă viitorul guvern nu va acţiona raţional în acest an, chiar dacă vor fi două rânduri de alegeri, România va avea de suferit şi mai mult decât acum:
Anul trecut, România a înregistrat un deficit de 3,8% din PIB.
Ministrul de Finanţe susţine că până în 2022, deficitul bugetar va scădea până la 2,8% din PIB.