Confidenţialitate

Cristian Grosu, Curs de Guvernare, despre economia României: Nu ai cum să scazi deficitul bugetar pe o economie în coborâre fără să crești taxe | VIDEO

Cristian Grosu – redactor șef al publicației Curs de Guvernare – a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „România în luna iulie a ajuns cu consumul la 90% din media Uniunii Europene, peste Spania, peste Portugalia, peste Cehia, peste Polonia. Acest tip de consum nu are la bază și un fundament economic”, a explicat Cristian Grosu la Europa FM. „În timp ce consumul este 90% din media Uniunii Europene, peste țările de care pomeneam mai sus, productivitatea noastră este de 25%. Producem foarte puțin ca valoare și consumăm foarte mult”, a adăugat Cristian Grosu la Europa FM. „Nu ai cum să scazi deficitul pe o economie în coborâre fără să crești taxe. Deci, cel mai probabil, împrumuturile vor continua – România este pe cale să rateze PNRR dacă nu susține în continuare investițiile”, a mai explicat Cristian Grosu la Europa FM. Despre coaliția de guvernare, Cristian Grosu a spus la Europa FM că „Genul acesta de coabitări între două partide mari și cel puțin teoretic opuse idelogic mai are un mare cusur: tu ai mai auzit de mari cazuri de corupție? Nu. Pentru că și-au dat mâna peste țară cele două mari partide”.

Cristian Grosu: Consumul este 90% din media Uniunii Europene, iar productivitatea noastră este de 25%. Producem foarte puțin ca valoare și consumăm foarte mult

„În ciuda faptului că am ajuns cu consumul la un nivel istoric de înalt. De exemplu, România în luna iulie a ajuns cu consumul la 90% din media Uniunii Europene, peste Spania, peste Portugalia, peste Cehia, peste Polonia. Acest tip de consum nu are la bază și un fundament economic.

În timp ce consumul este 90% din media Uniunii Europene, peste țările de care pomeneam mai sus, productivitatea noastră este de 25%. Producem foarte puțin ca valoare și consumăm foarte mult. Acest lucru nu poate să meargă la infinit”, a explicat Cristian Grosu la Europa FM.

Cristian Grosu: „Am avut la un moment dat industria ca principal motor de creștere, acum este consumul. Problema este că acest consum este din import, noi nu producem”

Tudor Mușat: De ce trebuie să ne intereseze că ne împrumutăm atât de scump?

Cristian Grosu: „Hai să fixăm un moment 0, care este sumbru. Și de aici, din să zicem iunie 2024, după primul semestru, o să mergem pe 2025, 2026, 2027. Adevărul sumbru de care ziceam este: creșterea economică de anul acesta, surprinzător de mică, de proastă – Guvernul a făcut bugetul de anul acesta pe o creștere economică de 3,4%. După jumătate de an, noi am avut doar 0,7%. Aici sunt două lucruri triste:

  • Primul, Guvernul nu are din ce să adune bani la buget, pentru că dacă a făcut o economie cu o creștere de 3,4%, acum se trezește la jumătate… dacă o să ajungem la jumătate.
  • Doi, noi am ajuns la acest 0,7% după ce am avut o explozie a deficitului bugetar, deficit bugetar care s-a dus cel puțin jumătate în cosum – salarii, pensii, vouchere, tichete și tot ce mai dă Dumnezeu, bani aruncați din elicopter. Dar pe fondul scăderii industriei. La noi s-a inversat. Am avut la un moment dat industria ca principal motor de creștere, acum este consumul.

Problema este că acest consum este din import, noi nu producem, iar fiind din import ai nevoie de valută, îți complică situația împrumuturilor. Și atunci, vii și te întrebi: dacă în cel mai înalt punct al consumului pe care tu te bizuiai până acum ai ajuns la o creștere de doar 0,7%… ce urmează să se întâmple?”.

Cristian Grosu: „Dacă nu crește consumul, dacă nu crește economia, să nu te aștepți să poți scădea deficitul bugetar altfel decât crescând taxe”

Cristian Grosu: „Ce urmează să se întâmple ne uităm în 2025. Hai să ne închipuim că în 2025 Guvernul va trebui să taie 2 puncte din deficit, așa cum înțeleg că s-ar fi discutat între Guvernul României și Comisia Europeană. Nu există date concrete. Premierul Ciolacu a anunțat <<Am aranjat, vom ajunge cu deficitul la 3%, în ținta de maxim 3% în următorii 7 ani>>. Deci trebuie să începi de la anul să tai.

Dar atenție: tu la anul nu vei mai crește salarii, deci creșetere economică de unde? Tu la anul nu vei mai crește pensii, creștere economică de unde? Tu la anul vei tăia niște vouchere, creștere economică de unde? Pentru că din spate îți vine o industrie care aterizează și ea, iar industria aterizează pe fondul problemelor economice în Uniunea Europeană.

Germania nu reușește de doi ani să iasă din stagnare. Vedem creșteri de 0,0 nu știu cât și așa mai departe – acelea sunt aduse din pix numai ca să nu spui că este recesiune.

Dacă industria ți se duce în jos, și te bizui pe consum, să te aștepți ca la anul să nu-ți crească consumul față de lucrul acesta. Dacă nu crește consumul, dacă nu crește economia, să nu te aștepți să poți scădea deficitul bugetar altfel decât crescând taxe”.

Tudor Mușat: Bun, deci din acest motiv ne interesează. Că vor crește niște taxe.

Cristian Grosu: „România este pe cale să rateze PNRR dacă nu susține în continuare investițiile” / „Timpul banilor gratuiți chiar și în Uniunea Europeană se apropie de final”

„Nu ai cum să scazi deficitul pe o economie în coborâre fără să crești taxe. Deci, cel mai probabil, împrumuturile vor continua – România este pe cale să rateze PNRR dacă nu susține în continuare investițiile”, a explicat Cristian Grosu la Europa FM.

„Timpul banilor gratuiți chiar și în Uniunea Europeană se apropie de final. Deja din 2027 lucrurile se vor complica, zic 2027 pentru că atunci se încheie actualul exercițiu financiar în Uniunea Europeană. După 2027, România nu va mai beneficia de atât de mulți bani gratuiți cum a beneficiat până acum”, a mai spus Cristian Grosu la Europa FM.

„După 2027 vor intra la finanțare și la ajutor niște state din Balcanii de Vest – Ucraina, Republica Moldova. Unei țări ca România i se va spune <<Voi sunteți deja de atâția ani… Ați avut la dispoziție 20 de ani să absorbiți, dacă nu ați fost în stare asta e viața, nu vă putem oferi în continuare>>. Noi nu avem altă șansă decât să smulgem acești bani din PNRR, ori banii aceștia din PNRR până în 2027 nu pot fi atrași decât pe bază de cofinanțare”, a mai explicat Cristian Grosu.

Cristian Grosu: „Genul acesta de coabitări între două partide mari și cel puțin teoretic opuse idelogic mai are un mare cusur: tu ai mai auzit de mari cazuri de corupție? Nu. Pentru că și-au dat mâna peste țară cele două mari partide”

Tudor Mușat: Ce fel de guvernare ar trebui de la anul încolo?

Cristian Grosu: „Mă tem că guvernarea nu va însemna neapărat o viziune politică, și va fi doar administrarea țării. Iar genul acesta de coabitări între două partide mari și cel puțin teoretic opuse idelogic mai are un mare cusur: tu ai mai auzit de mari cazuri de corupție? Nu. Pentru că și-au dat mâna peste țară cele două mari partide. Înainte se mai reclamau, se pândeau, se țineau sub control, se monitorizau. Acum nu. Și va fi greu de cuantificat, la un moment dat, câți bani se fură efectiv. Nu o să mai vedem. A scăzut toată povestea asta cu arestările cu DNA-ul. Noi la TVA avem un gap de 36%. Nu doar că îl avem cel mai mare din Uniunea Europeană, dar locul doi după noi are doar 14%. Genul acesta de afront la buget nu se poate face decât prin corupție. Este tolerat acest fenomen și nicidecum combătut”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Muncii: Peste 4% din pensii vor rămâne la același nivel în următorii ani. Simona Oprescu Bucura: „Refuz o politică a urii” | AUDIO