Va fi mai greu de ieșit la pensie anticipat, o dată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor prevăzută de PNRR a fi adoptată pînă în 2022. Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, spune că va fi modificată procedura, iar stagiul complet de cotizare nu va rămîne cel actual, de 35 de ani. Formula de calcul va fi decisă prin noua lege a pensiilor:
”Comisia Europeană a atras atenția în mai multe rapoarte că intrarea în vigoare a acelui stagiu de 25 de ani aruncă imediat în aer sistemul de pensii. A fost o schimbare ”din burtă” făcută de PSD fără nici un fel de logică economică. Foarte mulți oameni vor ieși în plus la pensie, impactul va fi devastator pe bugetul de pensii. Nu ne-am angajat decât la faptul că nu va intra în vigoare această trecere bruscă la 25 de ani. Ce facem noi este să nu mai avem un stagiu fix, să-l legăm de anumiți indicatori economici dar formula exactă va fi decisă atunci când vom lucra la buget. Va fi modificarea procedurii, să ai stagiu complet plus 8 ani, și atunci poți să ieși anticipat. Ideea ar fi să faci mai greu accesibilă această ieșire anticipată la pensie, fără a o elimina complet.”
Contribuțiile la pilonul 2 de pensii ar putea crește – este voința politică asumată de guvern, spune ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea. Ministrul nu poate spune însă care va fi nivelul, pentru ca acesta se stabilește anual, prin strategia fiscal-bugetară :
”Manifestăm voința politică foarte clară de a crește contribuția la pilonul 2, este absolut vital pentru sănătatea pensiilor pe termen lung, dar nu este un procent fix, nu vreau să speculez. Într-o formă anterioară această creștere era de 4 și ceva la sută. Nu vreau să legăm o cifră care se aplică până în 2026 de o strategie care se modifică anual”.