Confidenţialitate

Cristian Ghinea, despre alegeri: „Noi am făcut progrese importante în organizarea alegerilor, dar sunt puncte slabe umane”/ „E foarte greu să demonstrezi dacă la numărătoare se întâmplă o mizerie” | VIDEO

Un document apărut în spațiul public arată că actualul primar general al Bucureștiului ar fi colaborat cu Securitatea. Avea doar 17 ani la data respectivă. Documentul însă pare foarte puțin credibil. Fontul său pare recreat, îi lipsesc diacriticele, limbajul nu seamănă cu cel al Securității, nu are număr de înregistrare, iar unul dintre cei invocați acolo poartă un nume pe care l-a căpătat după 1990. Petru Octav Fărăcășanu se numea înainte de 1989 doar Octav Fărcășanu. Nicușor Dan spune că nu a făcut niciodată așa ceva. Premierul Marcel Ciolacu a reacționat și a spus că documentul e „grosolan modificat”. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene și actualul coordonator al grupului de politici publice al USR, afirmă că „noi am făcut progrese importante în organizarea alegerilor, dar sunt puncte slabe umane”. Cristian Ghinea spune că, pentru cele 19.870 de secții de votare existente în țară, „brusc, s-au găsit 19.000 de așa-ziși delegați ai minorităților. I-am verificat pe foarte mulți și PNL-iști sau PSD-iști”, mai spune reprezentantul USR. „Niciodată nu a fost acest dezechilibru la firul ierbii”, afirmă Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea: „Sunt 19.870 de secții de votare și, brusc, s-au găsit 19.000 de așa-ziși delegați ai minorităților. I-am verificat pe foarte mulți și PNL-iști sau PSD-iști”

Cătălin Striblea: Pe ce vă bazați când spuneți că se pregătește o fraudă?

Cristian Ghinea: „Au schimbat pur și simplu prin ordonanță de urgență definiția partidului. Știți că fiecare partid are câte un delegat în secțiile de votare, plătit de stat. Era un aranjament democratic în care puterea și opoziția să aibă ochi și mâini acolo, în secțiile de votare, astfel încât să fie procesul verificabil. Și au scos PMP-ul, USR-ul nu au putut să îl scoată, în schimb au băgat minoritatea națaională – care nu are un partid, există doar un grup în Parlament. Sunt 19.870 de secții de votare și brusc s-au găsit 19.000 de așa-ziși delegați ai minorităților. I-am verificat pe foarte mulți și sunt PNL-iști sau PSD-iști. Mai mult PSD-iști”.

Cristian Ghinea: „De ce AEP a făcut astfel încât să rămână un USR-ist la patru sau cinci reprezentanți ai Puterii?” / „Niciodată nu a fost acest dezechilibru la firul ierbii”

Cătălin Striblea: De ce ar fi băgat PNL și PSD 19.000 de oameni la supraveghere?

Cristian Ghinea: „Aceasta este întrebarea la care nu răspunde nimeni. De ce Autoritarea Electorală Permanentă, care este organizatorul, teoretic independent, al alegerilor – că ei au propus chestia aceasta, Guvernul a aprobat rapid – de ce AEP a făcut astfel încât să rămână un USR-ist la patru sau cinci reprezentanți ai puterii? […]. Asta cu minoritățile și cu excluderea opoziției este un precedent periculos și este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru, cu minoritățile băgate peste tot. Niciodată nu a fost acest dezechilibru la firul ierbii”.

Cristian Ghinea: „E foarte ușor să muți 10 voturi de colo-colo”

Cătălin Striblea: L-am auzit pe președintele Drulă spunând la PRO TV săptămâna trecută că există un ordin la PSD de 15 voturi pe secții.

Cristian Ghinea: „Exact. Dacă numărați 15×19.870 o să vă dea fix 296.000 de voturi, adică 300.000 de voturi, ceea ce înseamnă două mandate de europarlamentar. Niște procente mutate de colo-colo. Este metoda alba-neagră. Se pun pe căprării voturile. La sfârșit se numără cât are fiecare teanc. E foarte ușor să muți 10 voturi de colo-colo, mai ales că ai un singur USR-ist epuizat. E trezit de la 4 dimineața, ajunge la 6 dimineața în secție, stă acolo 20 de ore până se ajunge la numărătoare. Dacă omul acela ia ochii de pe teanc puțin, pac! Se mută niște voturi”.

Cătălin Striblea: „Bun, dar asta e o ipoteză”.

Cristian Ghinea: „E o ipoteză, că încă nu s-a întâmplat. Dar au creat tot contextul necesar să fie foarte ușor de furat la alba-neagră. Foarte ușor, pentru că ai unul la 4-5”.

Cristian Ghinea: Am creat o infrastructură IT digitală necesară. Toți delegații noștri vor avea o aplicație în telefon. Să ne asigurăm că sunt sigilate geamurile, că vin urnele goale. Însă… dacă ai unul la patru…”

Cătălin Striblea: Nu puteți contesta ulterior? Dacă sunt fapte ilegale și înțeleg sanțcionate cu pușcărie în România. Cine mută teancuri dintr-o parte în alta face pușcărie.

Cristian Ghinea: „Am contestat de când a apărut acest OUG, care, repet, schimbă definiția partidului politic. Am creat o infrastructură IT digitală necesară. Toți delegații noștri vor avea o aplicație în telefon băgată, unde vor trebui să răspundă la o serie de întrebări foarte tehnice, astfel încât să ne asigurăm că sunt sigilate geamurile, că vin urnele goale. Însă… dacă ai unul la patru…”

Cătălin Striblea: E un cadru construit, spuneți dumneavoastră, pentru fraudă. Aveți un mijloc măcar s-o constatați la final, dacă nu să o împiedicați?

Cristian Ghinea:Avem două aplicații pe care delegații noștri le pun în telefon și echipe de avocați care să sesizeze poliția și procuratora. Din păcate, nu avem metode de a fi 100 siguri, dar am făcut tot ce a ținut de noi”.

Cristian Ghinea: „Noi am făcut progrese importante în organizarea alegerilor, dar sunt puncte slabe umane”

Cătălin Striblea: Dar nu filmează tableta de la STS acolo?

Cristian Ghinea: „Noi am făcut progrese importante în organizarea alegerilor, dar sunt puncte slabe umane. Tableta de la STS bagă cifrele care reies din numărătoare. Dacă tu muți 15 voturi de la teancul USR la teancul PNL, iar omul nostru fie nu a fost atent, fie a fost cumpărat, că nu excludem la 19.000 de oameni – este un sistem infernal în care toți depind cu joburile și cu afacerile de primari”.

Cristian Ghinea: Dacă la numărătoare se întâmplă o mizerie e foarte greu de demonstrat

Cătălin Striblea: Dar nu se filmează?

Cristian Ghinea: „Ba da, dar vorbim de ore întregi de numărătoare, voturile sunt puse grămadă în milocul secției, e foarte greu să urmărești pe cameră. Chiar dacă am avea capacitatea umană de a urmări 19.000 de secții. Dacă la numărătoare se întâmpă o mizerie e foarte greu să demonstrezi”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Elena Udrea scapă de acuzațiile din Dosarul Hidroelectrica. Decizia ICCJ este definitivă | AUDIO