Confidenţialitate

Cristian Ghinea: PNRR va fi o bombă bugetară în 2024 sau 2025 | VIDEO

Cristian Ghinea – fost ministru al Fondurilor Europene – și actual coordonator departamentului de Politici Publice din USR – a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în „Piața Victoriei” la Europa FM. Despre PNRR și Legea Pensiilor Speciale, Cristian Ghinea a spus că „pe Comisia Europeană este foarte mare presiune politică să nu se blocheze PNRR-ul României”. Mai mult, România nu mai primește bani din PNRR în 2023, a spus Cristian Ghinea argumentând că „Este un decalaj cam de un an în ritmul de intrare al banilor” și adaugă că PNRR va fi o bombă bugetară în „2024 sau 2025”. Cât despre pachetul fiscal, Cristian Ghinea a spus că impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu CA de peste 50 de milioane de euro ar putea fi modificat.

Ioana Ene Dogioiu: PNRR, copilul dumneavoastră, a mai făcut azi un pas sau cel puțin așa ar trebui: Legea Pensiilor Speciale neatacată la CRR în noua ei formă, votată în urmă cu câteva zile, a fost promulgată azi de președinte. Intră în vigoare, deci a fost atins jalonul și vin banii.

Cristian Ghinea: „După părerea mea nu a fost atins jalonul nici pe departe pentru că spiritul jalonului și chiar litera sa era vorba de a desființa pensiile speciale urmând să avem o discuție noi ca societate pe fiecare categorie. Sunt categorii în care mod evident nu trebuie să ai niciun fel de abatere de la contributivitate”.

Cum va reacționa Comisia Europeană?

Cristian Ghinea: „Depinde. Dacă Comisia Europeană va ține la ideea de dreptate, atunci nu ar trebui să-l accepte, însă pe Comisia Europeană este foarte mare presiune politică să nu se blocheze PNRR-ul României. Nu vreau să vorbesc în numele Comisiei Europene, nu știu ce va decide, dar nu cred că ar fi trebuit noi ca țară să ajungem în situația asta în care depinde planul de țară de această temă mizerabilă, atât în sine, cât și modul în care a fost dusă discuția a pensiilor speciale. Ajungem să ne căciulim, să facem presiuni politice la Bruxelles, să folosim diplomații României ca să salvăm pensiile speciale. Mi se pare o rușine”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci, cu alte cuvinte, vă așteptați oarecum ca din partea Comisiei Europene să vedem o anumită indulgență.

Cristian Ghinea: „Eu sper ca cei de la Comisia Europeană să spună <<Mai dați o tură>> pentru că, totuși, este prea mare nedreptatea. Este prea mare decalajul între ce aștepta Comisia Europeană – pentru că știu ce așteptau în timpul negocierilor – și ce a livrat acest Guvern”.

Ce se întâmplă dacă legea pică la CCR peste un an?

Ioana Ene Dogioiu: Dacă această lege va pica la CCR peste un an, să zicem atacată după cum este previzibil și s-a anunțat deja de foștii parlamentari, de exemplu, care au toate șansele să câștige pentru identitate de rațiune cu ce a decis CCR pentru magistrați – pensiile în plată nu pot fi luate. Ce se va întâmpla? Ne ia UE banii înapoi?

Cristian Ghinea: „Teoretic, pe regulamentul european, o reformă odată implementată nu poate să fie dată înapoi în timpul de implementare al PNRR. În acest caz, jalonul – dacă, doamne ferește, va fi acceptat ca atare de Comisia Europeană pe această lege va fi redeschis în acel moment și România trebuie să dea banii înapoi dacă îi primește. Asta este răspunsul formal”.

Ioana Ene Dogioiu: Și dacă se întâmplă după ce se termină acest mare program?

Cristian Ghinea: „După aceea ce să ne mai facă… Au scăpat”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci toată povestea aceasta este perfect reversibilă după 2026.

Cristian Ghinea: „Păi asta spunem și noi când urlăm că tu treci într-o lege o refomră care începe în 2030 – nu înseamnă nimic, pentru că în 2027 vom asista la legi care le anulează pe acestea. Și UE nu are ce să mai facă pentru că a dat deja banii. Până în 2026 funcționează regulamentul european. De aceea, PNRR este o ocazie unică – nu va mai fi alt PNRR”.

România nu mai primește bani din PNRR în 2023

Ioana Ene Dogioiu: Câți bani ar trebui să intre anul acesta în România din PNRR? Știu că aveți un monitor…

Cristian Ghinea: „Nu mai intră niciun ban. Anul acesta trebuia să cerem cererea III de plată și cererea IV de plată – un total de 7 miliarde de euro. Nu vor mai fi ceruți, pentru că sunt încă în evaluare cu cererea II – cea care trebuia depusă și acceptată anul trecut. Este un decalaj cam de un an în ritmul de intrare al banilor. Deocamdată este o discuție de obraz, însă ei mai au bani în casă, necheltuiți”.

Ioana Ene Dogioiu: Exact. Cât s-a cheltui deocamdată din PNRR?

Cristian Ghinea: „Am cerut la Ministerul de Finanțe date și au zis că nu le au. Ceea ce este o îngrijorare. Ministerul de Finanțe care urmărește banii nu știe”.

Ioana Ene Dogioiu: Ministerul de Finanțe spune că nu știe câți bani s-au cheltuit din PNRR până acum?

Cristian Ghinea: „Exact”.

Ioana Ene Dogioiu: Remarcabil.

PNRR, o bombă bugetară în 2024-2025

Cristian Ghinea: „După estimarea noastră, este undeva între 800 de milioane și un miliard de euro cheltuiți efectiv. Tot Guvernul se lăuda acum trei luni că au semnat contracte de 12 miliarde de euro. Contracte semnate. Contractul semnat este obligație de plată. Ei au în casă vreo 7 miliarde de euro din ce am adus noi – prefinanțarea – și ce au adus la cererea I care a intrat.

Și tot mai semnează contracte, pentru că partea de investiții din PNRR merge. Mai încet, cu probleme birocratice, dar merge. Asta înseamnă că undeva anul viitor sau în 2025 PNRR-ul va deveni o bombă bugetară. Pentru că tu semnezi contracte, statul român capătă obligații de plată și, pe de altă parte, ai țeava înfundată.

Tocmai v-am spus că anul acesta trebuiau să inte 7 miliarde și nu intră nimic pentru că nu au fost ceruți. Asta înseamnă că vor fi ceruți anul viitor. Asta înseamnă că ce puteam să cerem în următoarele cereri de plată nu mai cerem”.

Ioana Ene Dogioiu: Vor fi ceruți dacă facem o lege a pensiilor și a salarizării?

Cristian Ghinea: „Exact. Și atunci, cândva anul viitor sau în 2025 statul român va trebui să pună bani de la buget și atunci PNRR-ul dintr-o uriașă oportunitate de excedent bugetar devine o bombă pe buget”.

Impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu CA de peste 50 de milioane de euro ar putea fi modificat

Cristian Ghinea: „Acum înțeleg, din surse credibile apărute în presă că vor să modifice inclusiv impozitul pe 1%. Pentru că va fi greu de implementat – și noi am avut întâlniri cu mediul de afaceri și ne spun Nu o să plătim impozitul acesta, pentru că este ușor să împărțim o firmă în două sau trei firme mai mici să picăm sub pragurile acelea, dar este o mizerie pe care statul ne obligă fie să aruncăm costurile pe consumator – ceea ce înseamnă inflație, fie să complicăm foate mult structura firmelor. Și-au dat seama că nu vor avea afecet și vor să modifice”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Ioana Ene Dogioiu și Cristian Ghinea

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Legea privind pensiile speciale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis