Confidenţialitate

Cristian Diaconescu: „Și Federația Rusă dorește soluții, dar Moscova așteaptă ca Occidentul să clipească primul” | VIDEO

Fostul ministru de Externe, Cristian diaconescu, este invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în Rusia. Ce spune Cristian Diaconescu despre acest lucru.

„Nu este o glumă, este un semn de slăbiciune. În februarie, Federația Rusă a invadat Ucraina sperând că războiul se va termina în 72 de ore. Se spune că vehiculele militare ruse aveau uniforme de paradă. Militarii nu sperau că vor intra într-un război de uzură și că totul se va termina ca în 2014.

Occidentul a rămas unit și a aplicat sancțiuni foarte dure. 6000 de kilometri câștigați de armata rusă au fost recâștigați de Ucraina în câteva zile. Cele două războaie aflate în desfășurare par a fi pierdute. Putin încearcă să recupereze elementele de mesaj. Până când cei 300.000 de rezerviști vor putea fi adunați, instruiți și dotați cu armamentul necesar, s-ar putea să treacă ceva luni”, a explicat Cristian Diaconescu.

„Din punct de vedere mesaj, Lavrov este la New York, iar prezența sa va fi folosită și de Rusia și de Occident în ideea găsirii unor soluții. Și Federația Rusă dorește soluții, dar Moscova așteaptă ca Occidentul să clipească primul. Lavrov este acceptat ca și persoană în dialogul diplomatic, dar salvarea feței – ceea ce și-ar dori Putin și în relație cu propria societate – duce la această logică de escaladare”, a spus Cristian Diaconescu la Europa FM.

Este un punct fără întoarcere?

„Toată lumea speră negociere, dar negocieri nu pot avea loc. Dacă apare o flexibilitate în acest moment, aceasta va fi un precedent. Nu există niciun fel de argument cu posibilitatea de a înlocui cuvântul cel mai folosit azi: impredictibilitate.

La un moment dat a existat o discuție despre un eventual acord între Ucraina și Federația Rusia, s-a discutat confindențial. Aici au apărut niște probleme legate de tehnicalitatea unui astfel de acord. În al doilea rând, pe parcursul dialogului – pentru că, repet, nu a existat până acum nicio negociere, disponibilitate de comprmis, stabilirea unei agende comune. Și discuțiile preliminare au trebuit să fie întrerupte pentru că au început să pară informațiile despre crimele de război. Nimeni nu o să dea înapoi”, a mai spus Cristian Diaconescu la Europa FM.

Cristian Diaconescu: „6000 de IT-iști din Federația Rusă au ocupat toate zborurile spre Istanbul în ideea de a găsi o ieșire din Rusia”

„Când se declară mobilizare chiar și parțială, Rusia a intrat în război. Se spune azi pe străzile de la Moscova faptul că au început să se întoarcă coșciugele acasă și familiile întreabă. Și se mai spune ceva: frigiderul a început să bată televizorul. Din punctul acesta de vedere, trebuie să mai observăm un lucru: de 24 de ore, 6000 de IT-iști din Federația Rusă au ocupat toate zborurile spre Istanbul în ideea de a găsi o ieșire din Rusia”, a explicat Cristian Diaconescu la Europa FM.

Soldații aceștia chiar vor fi carne de tun sau pot influența soarta luptelor?

„Ceea ce a reușit armata ucraineană prin sprijin tehnologic este fără precedent în fața unei armate considerate, până de curând, printre primele din lume ca eficiență militară. Numărul de militari nu poate rebalansa întreaga situație. Din aprilie până acum, când ucrainenii au reușit această ofesinvă, tot sute de mii de militari au fost implicați și nu au reușit să păstreze pozițiile inițiale și nici să contracareze”, a explicat Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu, despre întâlnirea liderilor de la Uzbekistan

„China a avut o poziție balansată, bine gândită. Dorește să trasmită un semnal Statelor Unite ale Americii pentru alte zone de tensiune de pe glob. Dar în egală măsură nu se alătură Federației Ruse din punct de vedere militar. China are nevoie de tehnologii noi care se cam iau din piața Uniunii Europene, mai exact din Germania”, a spus Cristian diaconescu.

„India a avut o poziție neutrală, care treptat a început să se îndepărteze de Federația Rusă. Ultimul gest al Indiei a fost când s-a votat ca Zelenski să tramsită un mesaj. Votul în adunarea generală a fost 101 la 7, iar India a fost de parte acelor 101”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Este un moment prielnic pentru a ne lua pastilele de iod?

„Este un moment absolut necesar ca autoritatea din România să comunice mult mai mut. Războiul nu este doar un exercițiu, ci în plină desfășurare. Noi suntem la frontieră. Dacă nu găsim profesioniști responsabili să interacționeze cu societatea, nu este deloc simplu. Ar trebui să stea zilnic pe acest subiect”, a explicat Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: „Războiul va dura cel puțin până la finalul anului 2022”

„Se preconizează un război de uzură, va dura cel puțin până la finalul acestui an. Există așteptarea Moscovei să obosească – de la oboseală comunicațională la oboseală generată de problemele economice. În egală măsură, așezarea zonelor de interese la nivel internațional care nu favorizează Federația Rusă. Nu a reușit să câștige pe nimeni de partea sa. Nu putem rămâne în această fază de așteptare negativă: finalizarea s-ar dori să se întâmple cât mai repede, dar nu există în acest moment negocieri de substanță”, a mai spus Cristian Diaconescu.

„După părerea mea și ce mai știu din zonele la care mai am acces ca informații, nu există vreo șansă ca NATO să se confruntă cu Federația Rusă, având cuvântul impredictibilitate ca anexă. Orice decizie care este legată de apărarea suveranității României și de răspuns într-un conflict trebuie asumată și explicată”, a mai spus Cristian Diaconescu.

„Ucrainenii nu dau înapoi. Este de văzut în ce formă Rusia va reconsidera viitorul imediat”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Putin anunță că trimite ajutoare și armament în Donbas: „Susțin mobilizarea parțială în Rusia, cei din rezervă vor fi înrolați”