
În cadrul discuțiilor de la Riad, reprezentanții Rusiei au solicitat Statelor Unite retragerea din Europa de Est, inclusiv din România. Consilierul prezidențial pentru apărare și siguranță națională, Cristian Diaconesu susține într-un interviu acordat postului Antena 3 că partea americană a „refuzat, în acest moment, dar nu avem garanții”. Cristian Diaconescu a descris momentul ca fiind unul „dramatic”, dar a precizat că rușii „nu au reușit să-i convingă pe americani” pentru moment.
Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională: Federația Rusă ar vrea „să convingă partea americană pentru generarea unor divizări în relația transatlantică, pe de o parte, între europeni, decizional, pe de altă parte”
Audio Player„Nu vreau să generez niciun fel de emoție, dar problema este extrem de complicată. Ce și-a dorit Federația Rusă de la această întâlnire: două aspecte. În primul rând, să știe dacă va obține un ascendent în așa fel încât să își facă din Statele Unite un aliat pentru implementarea unor proiecte strategice, politice, de tip Ialta. Al doilea aspect, în condițiile în care nu s-ar realiza așa ceva, să convingă partea americană pentru generarea unor divizări în relația transatlantică, pe de o parte, între europeni, decizional, pe de altă parte. Din câte înțeleg, situația se poate schimba de la oră la oră sau de la zi la zi. Nu a reușit să-i convingă pe americani din această perspectivă”, a spus Cristian Diaconescu.
Care au fost intențiile americanilor la Riad?
Audio Player„Americanii, la rândul lor, au vrut să meargă la această întâlnire, pe de o parte să transmită un semnal, pentru ca Federația Rusă să intre într-o logică de disponibilitate privind criza ucraineană, au abordat pragmatic, da, și tranzacționist, în sensul asumării unor anumite responsabilități partajate între americani și europeni privind criza ucraineană. Pot să vă spun un lucru, din câte am înțeles din dialogul internațional: atâta vreme cât astăzi, concluzia părții americane este aceea că Federația Rusă nu a dat semnale în ceea ce privește o construcție pozitivă, care am vedea cum urmează, cum se dezvoltă, din perspectiva solicitării Moscovei privind regimul de sancțiuni, Statele Unite nu vor ridica regimul de sancțiuni”, a precizat șeful Cancelariei Prezidențiale.
Potrivit oficialului român, partea rusă le-a cerut americanilor să retragă garanțiile de securitate acordate statelor care au intrat în NATO după 1997, printre care și România.
Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională: „Așteptările lor țin de faptul că, la un moment dat, Statele Unite ar determina înăuntrul Alianței Nord-Atlantice partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO, pe aliniamentul din 1997”
Audio Player„Așteptările lor țin de faptul că, la un moment dat, Statele Unite ar determina înăuntrul Alianței Nord-Atlantice partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO, pe aliniamentul din 1997. Deci, noi, cei primiți în Alianță după 1990 să nu mai beneficiem de aceste garanții de securitate, urmând ca, privind situația din aceste zone să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, exact ca la Ialta, și care, în mod evident, ar duce la recunoașterea unei zone de influență a Federației Ruse. Nu este interpretarea mea, este exprimarea lor. Recunoașterea de către Occident a unei zone de influență”, a explicat Cristian Diaconescu.
O astfel de pretenție a fost exprimată de Moscova și înaintea invaziei în Ucraina. La momentul respectiv americanii au refuzat.
România a fost informată în privința discuțiilor de la Riad, a mai precizat Cristian Diaconescu
Audio Player„Am fost informați și mulțumesc pentru întrebare, pentru că într-adevăr are o relevanță în ceea ce privește semnificația României dintr-o perspectivă cât se poate de clară. Da, le-am primit, nu le-am cerut noi. Le-am primit”, a mai spus consilierul prezidențial pentru apărare și siguranță națională.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu