Confidenţialitate

Cristian Diaconescu, despre o reformă a Curții Constituționale: Este nevoie, în mod evident, dar nu cred că se va întâmpla așa ceva | AUDIO

Cristian Diaconescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara. Curtea Constituțională ar trebui reformată, spune Cristian Diaconescu în contextul proiectului depus de PSD de modificare a legii – potrivit căruia, deciziile Biroului Electoral Central privind înregistrarea sau respingerea candidaturilor ar urma să nu se mai conteste la Curtea Constituţională, ci la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu toate acestea, sunt slabe șanse ca acest lucru să se întâmple, a declarat Cristian Diaconescu la Europa FM.

Ascultă aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” de joi seara, cu Ioana Ene Dogioiu și Cristian Diaconescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ioana Ene Dogioiu: Cel mai mare scandal a fost provocat de eliminarea CCR din cursa prezidențială a doamnei Șoșoacă. Cum vedeți dumneavoastră această situație fără precedent în istoria electorală a României?

Cristian Diaconescu: „Este într-adevăr un moment complicat. Depinde de percepție. Avem două teme extrem de importante pe care trebuie să le privim cu seriozitate.

Pe de-o parte: funcționarea instituțională a Curții Constituționale, capacitatea acesteia din perspectiva mandatului său, de a infirma sau a confirma un candidat la președinția României.

Pe de altă parte, în egală măsură, o problemă extrem de serioasă și anume afirmațiile, atitudinile unui politician din România care nu numai contravin oricărei morale politice imaginabile, dar mai ales contravin normelor legale. Dacă nu ar fi fost vorba de un politician, afirmațiile acestei doamne – conform Ordonanței de Urgență din 2002 – ar reprezenta infracțiuni cât se poate de clare în ceea ce privește antisemitismul, combaterea mesajelor naziste, fasciste, deci teme cu care nu suntem obișnuiți, pentru că slavă Domnului în România nu avem astfel de atitudini publice, dar care azi generează o dilemă nu numai de natură politică sau morală, ci de natură constituțională.

Cât se poate de clar, aș vrea să spun faptul că am văzut autosesizarea sau sesizarea Parchetului General față de afirmațiile acestei doamne și nu numai ale dânsei. O astfel de atitudine ar fi trebuit să se manifeste cu ceva timp în urmă.

Și, în egală măsură, în ceea ce privește Curtea Constituțională, aici m-aș referi puțin la oportunismul politic. Să avem totuși un anume tip de decență – judecătorii Curții Constituționale sunt judecați politic în Parlamentul României în general prin unanimități. Trei sunt desemnați de Camera Deputaților, trei sunt desemnați de Senat și trei de către președinția României. De regulă, aspectele privind capacitățile de judecată constituțională nu prea fac obiectul discuției în Parlament. Mai mult ideea este este cine l-a propus, cum l-a propus și în ce manieră acesta urmează să se pronunțe”.

Cristian Diaconescu: „Curtea Constituțională nu se poate pronunța decât în legătură cu constituționalitatea unor legi, unor decizii sau neconstituționalitatea acestora”

Ioana Ene Dogioiu: De acord cu dumneavoastră, însă suntem în fața unei decizii fără precedent: un candidat a fost eliminat din cursa prezidențială de Curtea Constituțională, care nu este instanță de judecată, și care a luat această decizie încălcând toată jurisprudența Curții și analizând profilul respectivului candidat. Mai mult decât atât, doamna Șoșoacă nu a avut dreptul să se apere în fața organismului care i-a restrâns niște drepturi și nu are nicio cale de atac împotriva acestei decizii de restrângere de drepturi. Cât de gravă este această situație, din perspectiva democrației și a statului de drept, făcând total abstracție de personajul în cauză.

Cristian Diaconescu: „Făcând total abstracție de personajul politic, într-adevăr, Curtea Constituțională nu se poate pronunța decât în legătură cu constituționalitatea unor legi, unor decizii sau neconstituționalitatea acestora. Nu are altă competență în materie in personam, deci în ceea ce privește o atitudine, un mesaj, o gestică, a unei persoane anume sunt alte instanțe care au competențe din acest punct de vedere. Deci da, aici aveți perfectă dreptate”.

Cristian Diaconescu, despre o reformă a Curții Constituționale: „În mod evident, acest lucru trebuie să se întâmple” / „Nu cred că se va întâmpla așa ceva”

Ioana Ene Dogioiu: S-ar impune o reformă a Curții Constituționale, care este avidă de tot mai multă putere?

Cristian Diaconescu: „Da, în mod evident, acest lucru trebuie să se întâmple. Înțeleg că este promis un astfel de demers din partea fracțiunilor politice, politicienilor azi la putere sau în opoziție. Dacă îmi permiteți, nu cred că se va întâmpla așa ceva după ce va trece campania electorală, pentru că recompensa în a fi desemnat ca și judecător de Curte Constituțională este o practică ce sigur, mi-aș dori, dar ar fi oarecum în premieră, să fie depășită de către partidele politice.

Mai mult decât atât, mandatul Curții Constituționale este unul cunoscut. Aici nu este nevoie de un consens legislativ într-un sens sau în altul. În forma în care se manifestă acest mandat prin judecățile pe care le emite Curtea Constituțională – aici chestiunile sunt foarte complicate, iar istoria ne arată acest aspect: s-a pronunțat Curtea Constituțională în legătură cu competențele ministrului Justiției în ceea ce privește puterile acestuia în sistemul judiciar, s-a pronunțat în legătură cu legitimitatea politică a unor acte normative sau a unor decizii politice. Absolut aberant în contextul în care, repet, Curțile Constituționale au mandat foarte clar delimitat, practica internațională este consecventă”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cristian Diaconescu, despre aderarea României la Schengen: Respingerea repetată a României denotă slăbiciune privind țara noastră, fapt ce ar putea să genereze probleme foarte serioase | AUDIO