Veste bună pentru România: cancelarul german Olaf Scholz a declarat că sprijină aderarea României la Spațiul Schenghen. Potrivit oficialului german, țara noastră îndeplinește în totalitate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen. Însă, condițiile erau îndeplinite încă de acum 10 ani, după cum arată o evaluare a Comisiei Europene.
Ce ne-a ținut pe loc și ce trebuie să facă oficialii români în continuare?
În primul rând, România trebuie să continue, la nivel bilateral, discuțiile cu statele care, de-a lungul timpului, au avut obiecții în legătură cu aderarea României la spațiul Schengen, spune la Europa FM Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României:
„La București se știe la nivel instituțional care sunt aceste state și care sunt problemele pe care ele le exprimă.”
Finlanda și Olanda sunt doar două dintre aceste state. Iar corupția la nivel înalt din România a fost unul dintre motivele care au ținut țara noastră pe loc:
„Corupția este una dintre ele, traficul de ființe umane figurează sistematic în rapoartele departamentului de stat al Statelor Unite.”
Contextul războiului din Ucraina ar trebui, însă, să fie favorabil României, e de părere Cristian Diaconescu:
„Ar fi cât se poate de corect ca un stat de frontieră al spațiului european, mai ales în condițiile crizei ucrainene, să facă parte dintr-un proiect solidar, dintr-un proiect coeziv al Uniunii Europene cum este acordul Schengen.”
Autoritățile române au salutat declarația cancelarului german, Olaf Scholz, care și-a anunțat sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schenghen.
Mesaje similare au venit recent din partea Franței și a Italiei. Însă, pentru aderarea unui stat la spațiul Schenghen e nevoie de unanimitatea celor 30 de țări care fac parte deja din acest spațiu care favorizează libera circulație.
Citește și: Financial Times: Statele din UE se pregătesc să interzică acordarea de vize pentru cetățenii ruşi