Vineri se împlinesc 19 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.
27 de pompieri care au intervenit în timpul atentatelor de la WTC au murit doar în ultimul an, în urma afecțiunilor rezultate din acele intervenții.
Așadar, numărul pompierilor care și-au pierdut viața în urma atacului terorist se ridică la ajunge la 570, numărul incluzându-i pe cei uciși în ziua atacurilor, dar și în anii următori.
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat la Europa FM ce anume a schimbat în politica la nivel internațional această tragedie:
S-a pus în discuție, de o manieră cât se poate de categorică, formarea unei coaliții anti-teroriste la nivel global. Și România s-a asociat în acel moment, printr-o decizie politică extrem de înțeleaptă.
Acest tip de confruntare globală, două ideologii, două modalități de a vedea evoluția comunității internaționale, folosind mijloace violente, a continuat în Europa, care a suferit în egală măsură.
Două ceremonii de comemorare a victimelor de la 11 spetembrie vor avea loc la New York, în piața memorială 11 Septembrie și într-un colț apropiat al orașului.
Comemorarea vine într-un moment în care președintele Donald Trump se pregătește să anunțe o nouă retragere parțială a militarilor SUA din Afganistan, iar săptămâna viitoare Casa Albă găzduiește ceremonia de semnare a acordului istoric dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite.
Ce înseamnă asta pentru viitoarele alegeri explică Cristian Diaconescu:
Așa cum este normal într-un stat puternic precum SUA, nu sunt neapărat afectate de diversele momente politice. Între gestica politică și funcționarea la nivel politic, militar și diplomatic a unor structuri există o oarecare diferență. Inerția instituțională americană este clară, se păstrează palierele de cooperare.