Cristian Diaconescu a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Care sunt șansele ca România să primească un vot favorabil pentru intrarea în spațiul Schengen, cum ar trebui să fie evaluate șansele de aderare și cum ar trebui jucate? Cristian Diaconescu a explicat că șansele pe care le avem în acest moment ar trebui jucate până la jumătatea lunii noiembrie. Mai mult, fostul ministru de Externe subliniază că în momentul de față România ține în palme o șansă „extraordinară” cu o miză foarte mare, dând exemplu chiar cazul Olandei care, dacă nu ar fi în Schengen, ar pierde 9 miliarde de euro pe an, conform unei analize care privește sumele pe care le-ar pierde statele dacă nu ar face parte din Spațiul Schengen.
„Am văzut niște comentarii publice. Trebuie să vă spun că în Consiliul JAI tema aderării României la Schengen nu se pune pe agendă decât dacă există consens. În Consiliul JAI nu se votează”, a explicat Cristian Diaconescu.
„Dacă nu se va realiza acest consens, este mai bine ca acest subiect să nu fie pus pe agendă”, a adăugat Cristian Diaconescu.
Prin urmare, spune fostul ministru de Externe, „trebuie terminat și confirmat acordul tuturor statelor membre Schengen înainte de consiliul JAI”.
Ce se întâmplă dacă Olanda s-ar abține și nu și-ar exprima explicit dezacordul?
„Nu există abinere. Abținerea se consideră blocaj”, a spus fostul ministru de Externe al României.
Ce trebuie să facă România în acest moment?
„Folosind toate argumentele, și avem unul în plus, după părerea mea determinant, revenit la statele partenere – mai ales cele semnificative, puternice care chiar se uită la subiect – pentru a se alătura unei mase critice în legătură cu aderarea României la Schengen. După care, discutat bilateral cu olandezii pe aceste două paliere: argumentele tehnice, dar re-explicate și prezentate cât se poate de corespunzător și, în al doilea rând, faptul că ne aflăm într-o situație excepțională în acest moment. România, aderând la Schengen, își asumă mai multe responsabilități decât drepturi din perspectiva crizei ucraienene”, a explicat Cristian Diaconescu.
„Este o discuție tehnică și politică în egală măsură, deci nu pot lipsi miniștrii de linie: Externe, Justiție și Interne”, a adugat Cristian Diaconescu.
Cristian Diaconescu: „Dacă nu avem oamenii potriviți să se adecveze acestor vremuri, mai ales când suntem la marginea războiului, mai mult de atât nu știu ce să zic…”
„Este o nișă de oportunitate extraordinară pentru România. La un moment dat am văzut o evaluare despre cât pierd statele dacă nu ar fi în Schengen. De exemplu, Olanda pierde 9 miliarde de euro pe an dacă nu ar fi în Schengen. Deci miza este formidabilă. Dacă nu avem oamenii potriviți să se adecveze acestor vremuri, mai ales când suntem la marginea războiului, mai mult de atât nu știu ce să zic…”, a spus Cristian Diaconescu.
Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:
Sursa foto: Europa FM