La Frecvența Gustului, Mihaela Bilic stă de vorbă cu Cristian Dărmănescu, fondator Alfredo Seafood, cel mai mare importator de pește din România. Cristian Dărmănescu spune că România este modestă la capitolul pește și pescărie, Marea Neagră fiind „destul de săracă în pește”. Cristian Dărmănescu mai spune că românii „trebuie să plătească un preț mai crescut pentru produsele autohtone decât pentru produsele de import”.
„Ca și importator trebuie să faci contracte chiar și cu șase luni în avans astfel încât să ai suficient pește și să fii prezent la rafturi, acolo unde te găsește consumatorul”, spune Cristian Dărmănescu.
Consumul de pește în România în perioada postului
„Volumele cresc de două-trei ori în săptămânile din mijlocul postului și vă imaginați că asta înseamnă o presiune uriașă pe echipele din spate, de aprovizionare, procesare și livrare și pregătirea bună face ca planul să meargă bine.
Pot să vă zic noi facem niște studii anuale sau multi-anuale și în 2021 avem un volum mai mare cu 6% și vedem și în 2022 un trend asemănător, ceea ce mă face să cred că, în ciuda inflației, care nu ajută vânzarea produselor puțin mai scumpe, românii aleg o nutriție de calitate”, spune Cristian Dărmănescu.
Ce fel de pește consumă românii? Pește românesc sau pește de import?
„Peștele românesc este o opțiune bună când este în cantitate suficientă. Noi avem o gamă de produse de origine românească, dar pot să vă spun că există o cutumă cum că peștele românesc ar fi peste tot și am fi norocoșii posesori ai unui fond pescăresc foarte mare, dar realitatea nu este așa.
România este destul de modestă la capitolul pește și pescărie pentru că Marea Neagră este destul de săracă în pește. Are o salinitate nici suficient de mare, cum este Marea Mediterană, dar nici cum este o apă suficient de dulce și atunci, apa aceasta salmastră face ca multe specii să nu crească suficient de bine, iar în Deltă și pe Dunăre și în bazinele pe care le avem putem avea Crap Cyprinidae și de Păstrăv.
La Păstrăv cred că potențialul nostru este cu adevărat bun și au început să apară din ce în ce mai mulți păstrăvari, ferme care de la an la an evoluează din ce în ce mai bine, dar suntem în continuare începători – producem undeva la 5000-6000 de tone, în comparație cu jucători mari care depășesc 100.000 de tone pe an”, explică Cristian Dărmănescu.
„Românii patrioți trebuie să înțeleagă că trebuie să plătească un preț mai crescut pentru produsele autohtone decât pentru produsele de import. Vă dau un simplu exemplu: la Păstrăv proaspăt vorbim despre o diferență între 5-8 lei per kilogram decât cel de important, aproape 25-30%”, adaugă Cristian Dărmănescu.
Există un sezon pentru fiecare tip de pește?
„Categoric. Cel puțin la peștele sălbatic vorbim despre sezonalitate și chiar de restricții. Pescuitul mare, oceanic, se face la cotă. Adică fiecare bazin care se împarte între mai multe țări poate exploata o cantitate care, în funcție de analize, crește sau descrește. În ultimii 10 ani am văzut doar descreșteri sau chiar oprirea totală a pescuirii unor specii”, spune Cristian Dărmănescu.
Care este diferența dintre peștele de crescătorie și peștele sălbatic?
„Peștele sălbatic este un pește superior, deosebit și un supraviețuitor și merită tot respectul, dar și protecția, pentru că nu trebuie să facem overfishing”, adaugă Cristian Dărmănescu.
Sursa foto: Europa FM