Invitatul lui Tudor Mușat, analistul politic Cristian Andrei, a explicat la Europa FM în emisiunea „Piața Victoriei” că deși toate alegerile care au loc în 2024 se vor derula în următoarele 10 luni, partidele din România nu au ajuns la o concluzie în ceea ce privește calendarul. Mai mult, spune Cristian Andrei la Europa FM „Problema este că există un fel de blind spot aici: partidele toate, în afară de AUR, nu au candidați la președinție și evită această variantă în care la parlamentare să te suprapui cu prezidențialele pentru că pur și simplu literalmente nu ar ști ce s-ar întâmpla”.
Cristian Andrei: „Noi nu știm – cu excepția europarlamentarelor, unde este o dată fixată la nivel european – când vor fi toate aceste alegeri”
Tudor Mușat: În fiecare zi, PNL presează tot mai mult pentru comasarea alegerilor. De la varianta inițială să fie în septembrie localele cu prezidențialele am ajuns ca propunerea să fie europarlamentarele din iunie comasate cu localele. De ce insistența asta?
Cristian Andrei: „Primul lucru la care trebuie să ne gândim este că alegerile sunt, totuși, foarte aproape. Și mai este foarte puțin timp. Cu totul, toate rundele de alegeri se comprimă deja în următoarele 10 luni. De unde și nevoia unui calendar electoral de fapt. Pentru că dacă vă gândiți puțin, noi nu știm – cu excepția europarlamentarelor, unde este o dată fixată la nivel european – când vor fi toate aceste alegeri. Sunt diverse norme constituționale și legale care se bat cumva cap în cap și de aici apare această insistență din partea unora de a fixa totuși calendarul. Vă dau un exemplu foarte practic: vrei să te pregătești să fii candidat. Când va fi momentul respectiv? Trebuie să știi. În mod normal, alegerile locale – dacă urmăm calendarul de patru ani – ar trebui să fie în septembrie”.
Cristian Andrei: „Există o variantă de unire a acestor alegeri care nu este discutată deloc și care este cumva cea mai naturală și este vorba despre a suprapune – cum era pe vremuri – turul I de la prezidențiale cu parlamentarele”
Tudor Mușat: Dincolo de graba de a tranșa problema într-un fel sau altul există și fondul: care este intenția din spatele ideii.
Cristian Andrei: „Cineva poate să se gândească că ar avea un avantaj dacă alegerile sunt comasate. Părerea mea este că lucrurile astea vin cu minusuri și cu plusuri destul de mari. Și o să vă dau un exemplu: modelul de comasare care a fost discutat – alegeri locale cu alegeri parlamentare, care a fost până acum principala variantă discutată – nu este unul care cred că ar fi foarte mult îndrăgit de primari, pentru că alegerile parlamentare sunt în general cele la care se dă un semnal politic și primarii nu sunt foarte veseli să le vină de la București un vot negativ și să le strice calculele.
De asemenea, vă mai dau un exemplu: există o variantă de unire a acestor alegeri care nu este discutată deloc și care este cumva cea mai naturală și este vorba despre a suprapune – cum era pe vremuri – turul I de la prezidențiale cu parlamentarele. Așa era până în 2008, primii 20 și ceva de ani de democrație. Problema este că există un fel de blind spot aici: partidele toate, în afară de AUR, nu au candidați la președinție și evită această variantă în care la parlamentare să te suprapui cu prezidențialele pentru că pur și simplu literalmente nu ar ști ce s-ar întâmpla”.
Cristian Andrei: Partidele nu au candidați „locomotivă”
Tudor Mușat: Ce înseamnă nu au candidați? Nu au candidați în momentul acesta?
Cristian Andrei: „Sau există niște situații în partidele care nu au candidați profilați, puternici, ca pe vremuri – locomotivă, să spui DA, îl pui acolo și trage lista de partid. După cum vedeți, toate discuțiile despre alegeri sunt pe ideea că primarii trag, primarii aduc voturi și toată lumea se bazează în partide, cu excepția AUR probabil, pe acest sprijin al primarilor”.
Tudor Mușat: Ne spuneți că chiar dacă am ști sigur în momentul acesta că Ciolacu, Ciucă, Drulă sunt candidații partidelor niciunul dintre ei nu este suficient de puternic încât să comaseze…
Cristian Andrei: „Cred că o știu și ei… Dacă te uiți pe sondaje, nu sunt candidați locomotivă. Dar mai este și un lucru în plus, în interiorul partidelor respective în toate PNL, USR, PSD există o așteptare, niște discuții. Cu cât această discuție se prelungește, face lucrurile să fie și mai incerte în general. Și despre calendarul electoral și despre cum se vor așeza lucrurile și așa mai departe. Nu e foarte clar că dacă într-o parte faci o comasare, pe partea cealaltă iese neapărat bine”.
Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici
Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu