Confidenţialitate

Crin Bologa susține că activitatea procurorilor DNA este mai intensă decât oricând în ultimii 5 ani | VIDEO

Procurorul-șef al DNA spune la Europa FM că activitatea procurorilor anticorupție este mai intensă acum decât oricând în ultimii 5 ani.

Ponderea de dosare trimise în judecată s-a dublat (12% din total, față de 6%), iar numărul sesizărilor primite de la cetățeni este și el în creștere, după 5 ani de scădere.

Acesta ar fi un semn al încrederii cetățenilor în procurorii anticorupție.

Ioana Ene Dogioiu l-a întrebat pe Crin Bologa unde sunt, totuși, marile dosare de corupție:

Referitor la faptul că activitatea DNA nu este la fel de expusă ca în anii trecuți, Crin Bologa menționează că în ultimele săptămâni, au fost chemați la DNA numeroși miniștri și parlamentari, dar a lipsit expunerea publică a acestora.

“Este nedrept să fie acuzați procurorii DNA că nu lucrează. Cred că este nedrept să fie acuzați prcurorii DNA că nu lucrează, în condițiile în care singurul lucru care lipsește și ne diferențiază de trecut este comunicarea publică, expunerea publică a persoanelor chemate la DNA. Au fost demnitari, miniștri, parlamentari chemați la DNA, în această perioadă. A lipsit expunerea publică a acestora”, spune Crin Bologa

“Vreau să vă spun că avem cea mai bună activitate din ultimii doi ani, comparativ și cu 2018 și cu 2019. Avem mai multe dosare trimise în judecată, aproximativ 50, avem mai mulți inculpați trimiși în judecată și mai multe sesizări primite de la cetățeni, de la instituții publice, iar sesizările din oficiu ale procurorilor sunt la un nivel dublu.

Creșterea încrederii cetățenilor și a propriilor colegi, cred că se realizează, pentru că din 2015 până în prezent, sesizările au fost în continuă scădere. În primele opt luni ale acestui an, este pentru prima dată când aceste sesizări au crescut, când dosarele înregistrate la DNA sunt un număr mai mare ca în ultimii doi ani, iar eficiența este dublă față de anul trecut.

Anul trecut, în primele opt luni, am avut trimise în judecată 6% din dosarele instrumentate, raportat la cele în care s-a dispus clasare, acum suntem la 12%. Ceea ce s-a schimbat este expunerea publică. La DNA sunt chemate în continuare persoane importante, sunt dosare în lucru cu sume și prejudicii mari.

În urma apariției unei hotărâri a CSM anul trecut, comunicarea noastră publică este restricționată.”, a explicat șeful DNA.