Parlamentul a votat deja alăturarea Crimeei la Rusia, iar pe 16 martie cetățenii vor fi chemați la referendum să-și spună punctul de vedere.
Aşadar, consultarea populaţiei va avea loc în mai puțin de două săptămâni.
Autorităţile de la Simferopol au anunţat, iniţial, un referendum pentru 25 mai, prin care localnicii ar fi urmat să se pronunţe asupra unei autonomii sporite a Crimeei. Ulterior, data referendumului a fost schimbată şi a fost fixată pentru 30 martie. În cele din urmă, data referendumului a fost devansată pentru 16 martie.
Pe buletinul de vot vor fi două întrebări: prima – dacă se dorește ca Republica Autonomă Crimeea să se alipească Federaţiei Ruse; cea de-a doua – dacă se doreşte revenirea la Constitutia Crimeei din 1992.
Ideea unui referendum a fost lansată de autorităţile rusofone pe fondul confruntarilor de la Kiev, ce au culminat cu plecarea preşedintelui Viktor Ianukovici de la conducerea Ucrainei. Ulterior debarcării lui Ianukovici, în Crimeea au început ciocnirile între populaţia rusofonă şi susţinătorii noii puteri de la Kiev. Parlamentul din Crimeea a fost ocupat de persoane înarmate proruse iar în funcţia de premier al Crimeei a fost ales Serghei Aksionov, anchetat penal acum de Parchetul de la Kiev pentru că ar fi afectat integritatea Ucrainei. Crimeea are o populaţie de două milioane de locuitori, în majoritate etnici ruşi. Kievul şi presa ucraineană au semnalat că, din 28 februarie, Crimeea este controlată de forţele ruse.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a fost deja informat în legătură cu cererea Crimeei de a fi alipită Rusiei.