Confidenţialitate

Cremele de protecţie solară previn apariţia melanomului

Un studiu clinic desfăşurat în Australia timp de 15 ani pe un eşantion de peste 1600 de adulţi a demonstrat pentru prima dată că folosirea cu regularitate a cremelor de protecţie solară reduce riscul apariţiei melanomului.

Studiul demonstrează reducerea apariţiei melanomului, chiar şi a celor mai severe forme, la persoanele care au aplicat zilnic un produs de protecţie solară.

Medicul dermatolog Dorina Giurcaneanu explică la Europa FM ce sunt melanoamele şi aluniţele, cum este bine să le ţinem sub observaţie, să le operăm sau nu, când ar trebui să ne alarmăm din cauza lor. (Audio)

Melanomul este un tip de cancer de piele şi are legătură directă cu expunerea la soare.

Este o tumoare care se dezvoltă din celulele care intervin în colorarea pielii, celulele pigmentare.

Oricine poate să dezvolte un melanom în special dacă există factori genetici, dacă staţi prea mult în soare ori aveţi obiceiul de a merge la solar.

Nu excesul de aluniţe trebuie să ne alarmeze, ci schimbarea sau modificarea aspectului lor.

Cele apărute la vârstă adultă se pot încadra în riscul de precancere sau cancere cutanate. Traumatizarea sau ruperea unei aluniţe nu înseamnă că facem imediat cancer de piele.

Medicii ne recomandă să folosim creme sau loţiuni de fotoprotectie atunci când facem plajă. Iar dacă avem pielea excesiv de albă e bine să folosim o cremă cu un factor de protecţie ridicat.

Oricum, cel puţin o dată pe an e bine de vedem şi un medic dermatolog.