Premieră în Capitală: Tribunalul București a decis, definitiv, înghețarea cursului pentru un credit în franci elvețieni.
Practic, clientul unei bănci a obținut în instanță dreptul de a-și plăti ratele la cursul de 2,1 lei pentru un franc, similar cu cel în vigoare la data semnării contractului de împrumut.
Mai mult, persoana respectivă își va plăti ratele în moneda națională.
Persoana care a obținut în instanță înghețarea cursului a luat un împrumut de la bancă în 2007. Creditul era unul ipotecar, în valoare de 86.000 de franci elvețieni.
Atunci, moneda elvețiană era cotată la 2 lei și 10 bani, însă 8 ani mai târziu, ratele s-au dublat.
Persoana respectivă a fost reprezentantă în instanță de avocatul Adrian Cuculis.
”Tribunalul București a stabilit că această clauză de risc valutar, în condițiile în care banca nu s-a asigurat că nu se va ajunge la un moment dat la un dezechilibru atât de mare contractual, instanța a constatat că această clauză de risc valutar este o clauză abuzivă. Banii vor fi plătiți în moneda națională, conform sentinței”, a explicat, pentru Europa FM, avocatul Adrian Cuculis.
Avocatul susține că decizia Tribunalului București este extrem de importantă și ar trebui să țină cont de ea și alte instanțe.
Numai că nu se întâmplă mereu așa.
”Sunt, în momentul de față, mii de persoane ce s-au adresat instanțelor de judecată. La nivel de țară, Tribunalul București este și ar trebui să fie de referință cu deciziile pe care le dă în mod definitiv și ar trebui să fie aplicate cel puțin la nivel de principiu și în celelalte dosare. Din păcate, practica este încă neunitară la nivelul țării”, a adăugat Adrian Cuculis.
În ultimii ani, cursul leu-franc elvețian a explodat și mulți români care s-au împrumutat în această monedă nu și-au mai putut plăti ratele.
La nivel naționale, au fost și numeroase proteste: oamenii au cerut, în repetate rânduri, Băncii Naționale să intervină și să țină sub control evoluția cursului leu-franc elvețian.