După scandalul restaurantelor închise pentru că n-aveau bani prin casele de marcat față de câți bani erau prin buzunarele chelnerilor, Guvernul vine cu o reglementare ce va legaliza bacșișul în serviciile publice, introducând totodată proceduri clare pentru fiscalizarea acestuia.
În primul rând, se va ști foarte clar câți bani au prin buzunare într-o zi toți angajații stabilimentului, iar apoi, fiecare restaurant, cofetărie, frizerie sau magazin va face o declarație în privința destinației bacșișului. De exemplu un patron poate stabili că bacșișul rămâne restaurantului, caz în care se impozitează ca profit, cu 16%, SAU se poate stabili că bacșișul rămnâne chelnerilor, caz în care se impozitează tot cu 16%, ca venit salarial.
Nu se vor plăti însă contribuții pe aceste venituri salariale, de unde rezultă că, pentru un patron, bacșișul va fi un mod foarte tentant de a-ți recompensa salariații.
Pe de altă parte, asta ridică totuși o problemă a echității în acest sistem, căci alți angajați, din alte domenii care nu au legătură cu serviciile publice, nu pot primi bacșiș, deci ei vor plăti contribuții.
În altă ordine de idei, nu este foarte clar nici pentru chelneri sau pentru patronii lor cât de tentant va fi ca în continuare să nu declare bacșișul, căci declarat el nu este deloc impozitat.
Și, nu vorbim de sume mici deloc, estimările Fiscului indică o valoare anuală a bacșișurilor în România de aproximativ 1,8 miliarde de lei.
Mare atenție! Bacșișul nu este șpagă! Mita rămâne în continuare o faptă penală, dar, faceți diferența între bacșiș și șpagă? Astăzi Moise vă întreabă: Dar câți credeți că o vor face? Dumneavoastră lăsați bacșiș la restaurant, la magazin sau la frizerie? Cât de eficient credeți va fi acest sistem în care bacșișul trebuie trecut pe bonul fiscal?
https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-va-fi-eficient-sistemul-bacsisului-trecut-pe-bonul-fiscal-22-04-2015