La 50 ani de la prima inaugurare, stadionul central din Craiova, cel care a purtat, până recent, numele celebrului fotbalist Ion Oblemenco, rămâne închis.
Arena a trecut printr-un amplu proces de refacere, investiţie finanţată de Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi cofinanţată de Primăria Craiova.
CNI a început procesul de recepţie a lucrărilor, însă nu l-a încheiat, ceea ce face imposibilă inaugurarea stadionului pe 29 octombrie, aşa cum suporterii din oraş şi-ar fi dorit, relatează corespondentul Europa FM Ana Maria Constantinescu.
Stadionul care a purtat numele legendarului Ion Oblemenco a fost construit pentru a înlocui vechiul stadion Tineretului, fiind inaugurat pe 29 octombrie 1967, cu un meci disputat între naţionalele de tineret ale României şi Poloniei.
A primit numele „Ion Oblemenco”, în 1996, odată cu decesul „Tunarului”, în semn de omagiu pentru simbolul Craiovei fotbalistice.
După 1990 s-au încercat mai multe îmbunătăţiri pe „Centralul” din Craiova.
În 1991 a fost construită instalaţia de nocturnă care, însă, a fost nefuncţională până în 28 noiembrie 2002 când Universitatea a făcut primul antrenament în lumina reflectoarelor.
O zi mai târziu, a fost inauurată oficial nocturna, în prezenţa a 15.000 de suporteri, iar primul meci jucat în nocturnă a avut loc pe 30 noiembrie.
Universitatea Craiova a întâlnit acasă Ceahlăul Piatra-Neamţ, în faţa a 40.000 spectatori, partida încheindu-se cu o remiză: 0-0.
Tot în 2002, băncile de lemn ale stadionului au fost înlocuite cu scaune de plastic.
Alte îmbunătăţiri au fost aduse la începutul sezonului 2007-2008 când au fost renovate tribuna oficială, vestiarele şi pista de atletism.
Ulterior au fost demarate ale lucrări de modernizare: achiziţia de 25.000 scaune noi, tabele ultramoderne precum şi înlocuirea gazonului.
De-a lungul anilor, Naţionala a disputat mai multe partide importante pe stadionul din Craiova şi tot aici, echipe importante din Europa precum ACF Fiorentina, Inter Milan, ori Bayern München au jucat împotriva Universităţii.
Stadionul „Ion Oblemenco” a înregistrat recordul de spectatori la un antrenament al echipei naționale, mai exact 15.000 persoane, în 2003.
O nouă arenă de peste 200 milioane lei
Ultimul meci disputat pe acest stadion a fost în decembrie 2014, cel dintre CS U Craiova şi Steaua Bucureşti (0-1).
Stadionul a fost apoi închis şi demolat, în locul său fiind construită o nouă arenă.
Proiectul noului complex sportiv a fost aprobat prin HG nr. 900/2014, contractul de execuţie a fost semnat în mai 2015, iar în septembrie 2015 au demarat lucrările propriu-zise.
Valoarea total a contractului este de peste 200.000.000 lei.
Noul Complex Sportiv „Ion Oblemenco” din Craiova a fost conceput pentru a putea găzdui meciuri din cadrul UEFA Euro 2020 Tournament, FIFA WORLD CUP, UEFA Champions League, UEFA Europa League, FRF – Liga I.
Stadionul va putea fi folosit, de asemenea, pentru alte tipuri de sporturi, precum: rugby (Rugby Union si Rugby League, rugby în 7), oină, hochei pe iarbă, mini-hochei sau fotbal american.
De asemenea, în incinta complexului sportiv, se vor putea organiza și concerte, târguri, expoziții, evenimente culturale și sociale.
Conform Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiţii cuprinde un stadion de fotbal, cu capacitatea de 30.929 de locuri pentru spectatori (dintre care 124 de locuri pentru persoanele cu dizabilități locomotorii şi pentru însoțitorii acestora), spații destinate sportivilor (vestiare cu grupuri sanitare, săli de antrenament, cabinet medical), presei (tribuna media, SMC – central media al stadionului -, zona de lucru pentru presă, sală de conferințe, zonă mixtă, zonă flash interviu și studiouri TV etc.), administrație (birouri, săli de ședință și proiecție, spații de depozitare, vestiare etc.), zonă de cazare sportivă cu camere și cu facilități de recuperare pentru sportivi (38 camere) și va fi prevăzut cu parcări și accese de diferite categorii concepute și realizate într-o manieră de organizare flexibilă, care va permite folosirea optimă a spațiului în funcție de necesitățile organizatorilor de evenimente din fiecare dintre cele 3 obiective: stadion de fotbal, stadion de atletism, sală polivalentă.
Pe parcursul derulării lucrărilor au mai fost făcute unele modificări, unele pentru a respecta normele ISU, suprafața stadionului fiind mărită cu circa 7.000 mp.
(Liderul PSD într-o vizită oficială la Centralul din Bănie)
Inagurarea, incertă
Au fost date mai multe termene pentru finalizarea lucrărilor, pe parcursul cărora însă constructorul s-a lovit de mai multe obstacole, astfel că abia în această lună CNI a putut demara procesul de recepţie a lucărilor.
S-a vorbit de noiembrie 2016, apoi de martie 2017, de toamna acestui an şi chiar de 29 octombrie , dată la care se împlinesc 50 de ani de la inaugurarea vechiului stadion.
Cum recepţia lucrărilor nu a fost încă finalizată, data inaugurării rămâne incertă.
Oficialii CSU au anunţat, joi, că noua arenă din Bănie va găzdui primul meci peste două săptămâni, mai precis pe 10 noiembrie, cu un amical împotriva cehilor de la Slavia Praga.
Însă nici Compania Națională de Investiții, nici Primăria Craiova nu au avansat însă un termen pentru încheierea recepției lucrărilor executate la noua arenă și nici cu privire la inaugurare.
Între timp, Primăria Craiova a scos la licitaţie organizarea spectacolului de inaugurare pentru care a prevăzut un buget de circa 250.000 euro.
Procedura de licitaţie a fost însă anulată, după ce o singură firmă s-a prezentat, iar oferta a fost una neconformă. Licitaţia va fi, cel mai probabil, reluată.
Pe de altă parte, în cadrul evenimentului de inaugurare a noii arene, marile glorii ale Universității Craiova vor fi răsplătite cu trofee.
Numele stadionului, necunoscut
Numele noii arene a Craiovei care se construiește în locul legendarului „Oblemenco” nu a fost încă stabilit.
Fostul primar al orașului, ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu, a sugerat, în timpul unei vizite efectuate la stadion, că o variantă de luat în calcul ar fi un sponsor care să suporte costurile cu întreținerea arenei, precizând că „numele de Oblemenco este înregistrat deja la OSIM de către familie”.
Fiica lui Ion Oblemenco, Clara Pigulea a transmis însă că ar fi o mare „onoare” pentru familia „Tunarului” ca stadionul să-i păstreze numele.
În plus, familia nu ar aștepta nicio recompensă de ordin financiar.
(Cum ar trebui să arate proiecul la finalul lucrărilor)