Al treilea aparat Real Time PCR de depistare a infecţiei cu noul coronavirus a fost pus în funcţiune, marţi, la Craiova. Aparatul a fost montat în laboratorul de genetică medicală al SJU Craiova şi a fost cumpărat din donaţii şi sponsorizări obţinute de Facultatea de Medicină şi Farmacie.
Aparatul Real Time PCR pentru prelucrarea probelor SARS-COV-2 poate prelucra, zilnic, între 150 şi 200 de probe. Analizele sunt făcute de specialiştii Centrului Regional de Genetică Medicală Craiova, unde lucrează 9 cadre medicale.
Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, testele vor fi făcute la solicitarea Direcţiilor de Sănătate Publică, atât pacienţilor care ajung la SJU Craiova, cât şi altor persoane din Dolj sau alte judeţe ale Olteniei.
„Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, prin laboratorul de Genetică Medicală, are un flux nou de de diagnostic medical, echipamente PCR împreună cu extractoare, având un flux de aproximativ 150 de probe pe zi. Rezultatele sunt gata în 3-4 ore. Testele se fac conform procedurilor, cu aprobarea epidemiologului. (…) O parte din echipamente sunt ale Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova şi de asemenea au fost obţinute şi sponsorizări cu ajutorul cărora au fost cumpărate aceste extractoare automate”, a declarat Teodor Sas, managerul SJU Craiova.
Acesta este al treilea aparat cu flux automat care poate determina, în câteva ore, dacă o persoană are sau nu infecţie cu SARS-COV-2, pus în funcţiune la Craiova.
Săptămâna trecută, la Spitalul de Boli Infecţioase Craiova au ajuns alte două astfel de aparate. Unul poate realiza 280 de teste pe zi, iar altul, potrivit reprezentanţilor spitalului, realizează un test la 45 de minute. Astfel, numărul testelor care pot fi realizate zilnic la Craiova depășește 400, de aproape 11 ori mai mare faţă de cât se puteau face până în 3 aprilie.
Marţi, şi la DSP Vrancea va ajunge un aparat Real Time PCR pentru testarea persoanelor care prezintă simptomatologie specifică infectării cu noul coronavirus. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Vrancea, aparatul a fost cumpărat de DSP Vrancea cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Guvernului. Aproximativ 200 de teste vor putea fi făcute zilnic.