După Ion Iliescu, procurorii militari au început urmărirea penală în dosarul Revoluției și împotriva lui Teodor Brateş, cel care a coordonat trasmisiile TVR în perioada 22-24 decembrie 1989.
El este acuzat de infracțiunii contra umanității pentru că a comunicat știri false, cu caracter diversionist, în acest fel contribuind într-o foarte mare măsură la instalarea psihozei teroriste, precizează Parchetul General.
Atunci, Brateș avea funcția de redactor-şef adjunct al programului Actualităţi din TVR și a transmis personal unele dintre cel mai importante decizii adoptate de noua putere.
“Suspectul Brateș Teodor – adjunct al redactorului șef al Redacției ”Actualități” din TVR – a fost principalul factor de diseminare a știrilor false, cu caracter diversionist, în acest fel contribuind într-o foarte mare măsură la instalarea psihozei teroriste ce a afectat profund întreaga populației a României (militari și civili). Mesajele televizate ale suspectului s-au referit la atacuri teroriste asupra obiectivelor militare și civile, apă otrăvită, clădiri minate, diverse conduite abominabile ale așa zișilor teroriști, atacuri cu elicoptere, desanturi aeriene, coloane de blindate în deplasare etc. Repetarea acestui gen de dezinformare a făcut ca psihoza teroristă să atingă cote paroxistice și astfel să constituie principala cauză a numeroaselor pierderi de vieți omenești, vătămări și distrugeri petrecute în timpul evenimentelor revoluționare”, susțin magistrații.
Procurorii militari susțin că multe tragedii petrecute în timpul Revoluției nu ar fi fost posibile dacă noua putere instalată în 22 decembrie, condusă de Ion Iliescu, nu ar fi mințit populația. Iar știrile false care spuneau că teroriștii trag în armată sau în civili și că unele fântâni au fost otrăvite, au fost transmise prin intermediul TVR și Radiodifuziunii publice, singurele instituții de presă care transmiteau în direct revolta.
Aceste știri, neverificate, au condus la fratricid și panică, iar final la moartea a o mie de oameni.
La TVR, Teodor Brateș a declarat în 2016, că în locul său putea fi oricine.
În același interviu, Teodor Brateș a mărturisit că în zilele revoluției a simțit că poate repara unele greșeli comise în timpul regimului Ceaușescu.