Confidenţialitate

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în lume. Veselé Vánoce, Kala Christouyenna, Hyvää joulua sau Meri Kurisumasu: Crăciun Fericit!

Dacă în România se merge din casă în casă cu colindul, se împodobește bradul de Crăciun ori se coc cozonacii în Ajunul Crăciunului, în Australia Crăciunul se suprapune cu începutul vacanței de vară pentru copii – de la mijlocul lunii decembrie până la începutul lunii februarie. Hai să vedem cum se sărbătorește Crăciunul și în alte țări din lume, conform informațiilor centralizate de Why Christmas.

Crăciunul în Austria

Sursa foto: Shutterstock

Austria și Germania au multe tradiții de Crăciun comune, însă există și câteva specifice Austriei. Multe familii din Austria au ghirlande realizate din ramuri de brad, decorate cu panglici și patru lumânări.

De ce patru? Pentru că în fiecare dintre cele patru duminici din perioada de Advent se aprinde câte o lumânare și se cântă câte un colind.

Adventul reprezintă în calendarul romano-catolic cele patru săptămâni de dinaintea Crăciunului.

În majoritatea orașelor va exista câte un târg de Crăciun care se deschide la finalul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie. La târgul de Crăciun se vând decorațiuni specifice, turtă dulce, vin fiert. Viena, Innsbruck sau Salzburg au târguri de Crăciun imense pe care le vizitează turiști din toată lumea.

Crăciunul în Austria începe în jurul orei 16:00 în Ajunul Crăciunului, când pomul de Crăciun este iluminat pentru prima dată, iar oamenii se adună în jurul său pentru a cânta colinde. Cel mai faimos colind cântat este „Silent Night” sau „Stille Nacht”, care a fost scris în 1818 în Austria.

Postul național de radio pop difuzează muzică de Crăciun începând cu ora 16:00.

Versiunea cântecului „Stille Nacht” difuzată de postul național de radio pop O3 în 2007

Principala masă de Crăciun este servită tot în ajun și se mănâncă crap prăjit din pricina postului. Însă devin tot mai populare rețetele de gâscă lacuptor sau curcan. Ca desert, austriecii preferă de Crăciun tortul de ciocolată și caise, dar și prăjiturile tradiționale de Crăciun cu ghimbir și miere sau prăjiturile cu migdale.

Crăciunul în Brazilia

Sursa foto: Shutterstock

Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia. Scenele Nativității, cunoscute sub numele de Presépio, sunt foarte populare. Acestea sunt montate în biserici și case pe tot parcursul lunii decembrie.

Piesele de teatru de Crăciun numite „Os Pastores” (Păstorii), precum piesele din Mexic, sunt, de asemenea, populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, de asemenea, tradițional, o ciobăniță și, de asemenea, o femeie care încearcă să fure pruncul Iisus.

Majoritatea oamenilor, în special catolicii, vor merge la serviciul de Missa de la miezul nopții sau Missa do Galo. Slujba se termină de obicei în jur de ora 1:00 dimineața. În ziua de Crăciun, oamenii ar putea merge din nou la biserică, dar de data aceasta serviciile sunt adesea în după-amiaza.

După Missa do Gallo, sunt adesea mari spectacole de artificii în orașele mari.

În Brazilia, Moș Crăciun este numit Papai Noel și Bom Velhinho.

Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă în Brazilia este vară și foarte cald în timpul Crăciunului. Mulți oameni își petrec Crăciunul la plajă.

Uneori, copiii lasă o șosetă de Crăciun lângă o fereastră. Dacă Papai Noel găsește șoseta, o va schimba cu un cadou.

Participarea la „Secret Santa”, cunoscut sub numele de „amigo secreto” (prieten secret), este populară în Brazilia de Crăciun. Este tradițional să oferi mici cadouri pe tot parcursul lunii decembrie folosind un nume fictiv (apelidos). În ziua de Crăciun, oamenii dezvăluie cine a fost „amigo secreto”-ul lor!

Cea mai populară melodie de Crăciun în Brazilia este „Noite Feliz” (Noapte Sfântă).

Crăciunul în Cehia

Sursa foto: Shutterstock

În limba cehă, „Veselé Vánoce” înseamnă „Crăciun Fericit”.

Principalul eveniment de Crăciun are loc în Ajunul Crăciunului. Unii oameni țin post negru în această zi, sperând că vor vedea „porcul de aur” înainte de cină. Acest lucru este considerat un semn de noroc și de belșug pentru anul care vine.

Cina tradițională de Crăciun în Cehia este consumată în seara Ajunului Crăciunului. Masa constă adesea în supă de pește (din crap), și crap prăjit cu salată de cartofi.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Cehia

  • Nu trebuie să se spele sau să se usuce rufe în Ajunul Crăciunului;
  • Solzii de pește sunt așezați sub farfurii pe masa de Crăciun, sperând că vei avea suficienți bani în anul următor;
  • Lumânărele mici sunt puse în coji de nucă și plutesc pe apă într-o ligheană sau castron. Dacă coaja de nucă rămâne la margine, vei rămâne acasă în anul următor. Dacă plutește departe, vei părăsi casa și vei merge „în lume”;
  • După masă, merele sunt tăiate pe jumătate. Dacă poți vedea o stea în măr (adică cinci semințe de măr în formă de stea), înseamnă sănătate în anul următor;
  • Nimeni nu are voie să se ridice de pe scaun în timpul cinei de Crăciun. Toată lumea trebuie să aștepte până la sfârșitul mesei, altfel familia nu se va reuni anul viitor;
  • Dacă arunci un pantof peste umăr în ziua de Crăciun, iar vârful său indică spre ușă, te vei căsători curând;
  • Ježíšek „Micul Isus” (versiunea cehă a Christkind-ului) aduce cadouri în timpul cinei din Ajunul Crăciunului și le lasă sub bradul de Crăciun. Copiii cehi își iau cina în altă cameră decât cea în care se află bradul. Când aud clopoțelul sunând (de obicei, după ce copiii termină de mâncat masa principală, dar când sunt încă la masă), aceasta înseamnă că Ježíšek a venit și a lăsat cadourile sub brad. Cadourile sunt de obicei deschise imediat după cină.

Crăciunul în Egipt

Sursa foto: Shutterstock

În Egipt, aproximativ 15% din populație este creștină. Aceștia sunt singurii care sărbătoresc cu adevărat Crăciunul ca o sărbătoare religioasă. Cei mai mulți creștini egipteni aparțin Bisericii Ortodoxe Copte și au unele tradiții distincte pentru Crăciun.

Ziua de Crăciun nu este sărbătorită pe 25 decembrie, ci pe 7 ianuarie (așa cum se întâmplă în Etiopia și de către unii creștini ortodocși în Rusia și Serbia).

Luna coptă care duce către Crăciun se numește Kiahk. Oamenii cântă cântece speciale de laudă în nopțile de sâmbătă înainte de slujba de duminică.

Timp de 43 de zile înainte de Crăciun (Advent), de la 25 noiembrie până pe 6 ianuarie, creștinii ortodocși copți țin un post special în care consumă o dietă vegană. Nu mănâncă nimic care să conțină produse de proveniență animală (inclusiv carne de pui, carne de vită, lapte și ouă). Acesta este numit „Postul Nașterii Sfinte”. Cei prea slabi sau bolnavi pentru a posti corespunzător pot fi scutiți.

În Ajunul Crăciunului copt (6 ianuarie), creștinii copți merg la biserică pentru o liturghie sau slujbă specială. Slujbele încep de obicei în jurul orei 22:30, dar unele capele sunt deschise pentru cei care doresc să se roage începând cu ora 22:00.

Mulți oameni se întâlnesc cu prietenii și familiile lor în biserică începând cu ora 21:00. Slujbele se termină de obicei puțin după miezul nopții, dar unele pot continua până la ora 04:00 dimineața.

Crăciunul în Finlanda

Sursa foto: Shutterstock

În Finlanda, Moș Crăciun este numit Joulupukki. Literalmente, acest lucru înseamnă „Capra de Crăciun”.

Joulu înseamnă Crăciun și Pukki înseamnă capră sau berbec, deoarece era tradițional în Finlanda să existe o Capră Yule care era înfricoșătoare și le cerea oamenilor cadouri, însă nu oferea la rândul său. Acum, Joulupukki este un om, nu o capră. Joulupukki s-ar putea să fie numit și doar „Pukki”.

De-a lungul timpului, Capra s-a transformat într-un om care aduce cadouri de Crăciun, însă denumirea de „Capră de Crăciun” a rămas între finlandezi.

Joulupukki călătorește cu reni și lasă cadouri sub bradul de Crăciun, dar dacă te-ai purtat rău, ai putea primi un sac cu cărbune – așa spune tradiția finlandeză.

Finlandezii cred că Joulupukki (Moș Crăciun sau Tatăl Crăciunului) locuiește în partea de nord a Finlandei, numită Korvatunturi (sau Laponia), la nord de Cercul Arctic. Oameni din întreaga lume îi trimit scrisori lui Moș Crăciun în Finlanda. Există un mare parc tematic turistic numit „Țara Crăciunului” în nordul Finlandei, aproape de locul în care se spune că locuiește Moș Crăciun.

Crăciunul în Grecia

Sursa foto: Shutterstock

În Ajunul Crăciunului, copiii merg la colindat și primesc bani, nuci, dulciuri sau smochine uscate.

O decorațiune tradițională constă într-un bol de lemn, cu un fir suspendat de-a lungul marginii. O ramură de busuioc înfășurată în jurul unei cruci din lemn atârnă de fir, iar în bol se păstrează apă pentru a menține busuiocul proaspăt. Stropirea apei sfințite din această configurație în fiecare cameră se crede că ține departe „kallikantzaroi” sau spiritele rele care apar de la Crăciun până la Bobotează.

În Piața Aristotelous din Salonic și în alte orașe mari grecești, sunt instalate în decembrie arbori de Crăciun uriași și vase cu trei catarge decorate. Această tradiție provine din vasele decorate care erau puse în case la întoarcerea marinarilor de pe călătoriile pe mare. Deși arborii de Crăciun au devenit mai populari în timp, tendința acum include să ai atât o barcă, cât și un brad.

Crăciunul în Hong Kong

Sursa foto: Shutterstock

În Hong Kong, creștinii chinezi sărbătoresc Crăciunul cu servicii bisericești în limba chineză. La Catedrala Anglicană, unele servicii sunt ținute în limba engleză, deoarece europenii care locuiesc și lucrează în Hong Kong participă la ele, precum și locuitorii din Hong Kong. Serviciile în chineză și în engleză sunt ținute la diferite ore ale zilei. Creștinii din Hong Kong adoră să cânte colinde și să viziteze piețele de Crăciun.

În Hong Kong, oamenii trimit, de asemenea, felicitări de Crăciun. Acestea sunt de obicei cumpărate din magazine, deși câțiva oameni încă le mai fac folosind tehnici de artizanat chinezesc.

Florile de bracteate, sclipiciul, luminile de Crăciun și scenele nativității împodobesc casele, bisericile și locurile publice.

Există o stradă în Hong Kong care, în perioada premergătoare Crăciunului, vinde doar brazi și alte plante. Bradul de Crăciun este deosebit de popular printre creștinii din Hong Kong.

În Hong Kong, Moș Crăciun este cel mai des numit Moș Crăciun sau Tatăl Crăciunului. În cantoneză, este cunoscut sub numele de „Sing Daan Lou Yan” (Bătrânul de Crăciun), deși majoritatea oamenilor folosesc termenii în limba engleză pentru a se referi la el.

O dată pe an, în Hong Kong are loc „Winterfest”, o mare petrecere de iarnă care implică magazinele, parcurile tematice și alte atracții din Hong Kong.

Crăciunul în Japonia

Sursa foto: Shutterstock

În Japonia, Crăciunul este cunoscut mai mult ca un moment de veselie decât ca o sărbătoare religioasă. Crăciunul este adesea sărbătorit mai mult în ajunul Crăciunului decât în ziua de Crăciun.

Ajunul Crăciunului este considerat o zi romantică, în care cuplurile petrec timp împreună și își schimbă cadouri. În multe privințe, se aseamănă cu sărbătorirea Zilei Îndrăgostiților din Marea Britanie și SUA. Tinerii îndrăgostiți se plimbă pentru a vedea luminițele de Crăciun și merg la un restaurant – rezervarea unei mese în Ajunul Crăciunului poate fi foarte dificilă.

Puiul prăjit este adesea consumat în Ajunul Crăciunului sau în ziua de Crăciun. Este cea mai aglomerată perioadă a anului pentru restaurantele precum KFC și oamenii pot plasa comenzi în avans. A existat o campanie publicitară de către KFC în 1974 numită ‘Kentucky pentru Crăciun!’ (Kurisumasu ni wa kentakkii!), care a avut mare succes și a făcut KFC popular de Crăciun!

Mâncarea tradițională de Crăciun în Japonia este tortul de Crăciun, dar nu este un tort bogat în fructe, ci de obicei este un tort de pandișpan decorat cu căpșuni și frișcă.

Crăciunul în Slovacia

Sursa foto: Shutterstock

În Slovacia, sărbătorile de Crăciun încep atunci când începe perioada denumită Advent. Mulți slovaci sunt romano-catolici, așa că acesta este începutul pregătirilor spirituale importante pentru Crăciun.

În timpul Adventului oamenii fac curat în casă, coc prăjituri, cumpără bradul și fac cumpărăturile de Crăciun. Pentru că masa principală de Crăciun este crapul prăjit, crapii sunt vânduți pe străzi din bazine mari.

Ajunul Crăciunului este cea mai importantă zi în timpul Crăciunului pentru slovaci. Este numit „Stedry den” (Ziua Generoasă). Seara în sine este numită „Stedry vecer” (Seara Generoasă) și sezonul de Crăciun este numit „Vianoce”.

În slovacă, „Crăciun fericit” este „Veselé Vianoce”

În Slovacia, bradul de Crăciun este decorat cu lumini colorate, fructe, decorațiuni făcute manual din lemn, produse de patiserie realizate cu miere sub forma de îngeri și alte simboluri religioase și dulciuri. Bradul de Crăciun este păstrat până pe 6 ianuarie, la sărbătoarea celor Trei Crai (Epifania). Apoi, copiilor li se permite să mănânce în cele din urmă bomboanele și celelalte dulciuri din brad.

Cadourile de Crăciun sunt aduse copiilor de Ježíško (Pruncul Isus). Cadourile de familie sunt puse sub bradul de Crăciun. O tradiție comună este ca atunci când sunt aduse cadourile de către Iisus, copiii trebuie să iasă din cameră. Când sunt acolo, se aude sunetul unor clopoței. Copiii aleargă apoi către bradul de Crăciun pentru a încerca să-l vadă pe Pruncul Iisus, dar întotdeauna îl ratează. Apoi cadourile sunt deschise. Majoritatea oamenilor își deschid cadourile după masa principală de Crăciun.

În dimineața Ajunului Crăciunului, se pregătește mâncarea de crap. În timpul zilei se pregătește cina. Obiceiul era să postești (să nu mănânci anumite alimente) pe tot parcursul Ajunului Crăciunului. Aceasta era o direcție dată de Biserica Catolică. Se spunea că dacă reușești să treci fără hrană în acea zi, vei vedea un mic porc de aur seara.

Masa principală de Crăciun este cunoscută sub numele de „velija” și constă în 12 feluri de mâncare (numărul de feluri simbolizează numărul de ucenici ai lui Iisus). Masa este pregătită cu o față de masă albă cu paie și snopi de grâu la fiecare capăt.

Cina de Crăciun începe cu Oplatky, turtițe de pâine mici, și o binecuvântare

Sursa foto: Shutterstock

Cina principală de Crăciun variază între regiuni și familii. De obicei, are multe feluri de mâncare, inclusiv un fel de pește și „Kapustnica”. Kapustnica este o supă groasă de varză cu cârnați, carne, ciuperci uscate și smântână. Fiecare familie are propria rețetă. Unele rețete includ ingrediente care pot părea neobișnuite, cum ar fi prune uscate și mere.

De obicei, crapul este peștele consumat. Unele persoane îl cumpără viu și îl țin în cadă până când vine momentul să-l gătească.

Alte feluri de mâncare ar putea include șuncă la cuptor sau rață la rotisor, „bobajky” bucăți mici de pâine amestecate cu unt și varză murată sau îndulcite cu miere și semințe de mac, salată de cartofi, chiftele pirohy, legume și multe rulouri sau biscuiți cu nucă.

Biscuiții sunt un desert popular și o gustare de Crăciun. Uneori, oamenii fac mai mult de 10 tipuri diferite de biscuiți. Aceștia sunt oferiți vizitatorilor pe tot parcursul Crăciunului. Există și niște gofre subțiri speciale care sunt mâncate cu miere.

După cină, oamenii își vizitează rudele sau vecinii pentru a le oferi mici cadouri. Apoi, mulți oameni merg la o slujbă care are loc la miezul nopții. Aceasta este cea mai aglomerată slujbă bisericească din an.

În Slovacia există multe variații regionale ale sărbătoririi Ajunului Crăciunului. Unele sunt obiceiuri și ritualuri populare locale, care datează de mulți ani. O tradiție este să se facă curățenie în casă și la ferestre pregătindu-se pentru Crăciun.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 3 rețete speciale pentru Crăciun recomandate de ascultătorii Europa FM | VIDEO