Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploiești a decis să restricționeze numărul celor care vin să doneze sânge. Decizia a fost luată după ce s-au format cozi uriașe de oameni interesați să doneze sânge, în condițiile în care, de la 1 ianuarie, valoarea tichetului de masă acordat donatorilor a crescut de 4 ori: de la 67 de lei la 280 de lei.
Directoarea Centrului, Georgeta Hanganu a spus în emisiunea Deșteptarea că la donarea de sânge au prioritate cei care au mai făcut acest lucru în ultimii 5 ani:
„… la un anumit moment este posibil ca acest bun fie să nu mai reprezinte nimic […], fie să se termine robinetul cu bani”
„În primele zile am restricționat donatorii noi, pentru a da dreptul celor care ne-au ajutat și atunci când era o valoare nesemnificativă a cardului de alimente. Văzând că nici asta nu este suficient și că sunt multe prezentări, am ajuns la concluzia, împreună cu donatorii noștri, că ar fi bine să-i primim pe cei care au donat în ultimii cinci ani. Oamenii pe care noi i-am sunat și i-am chemat de acasă și pe care noi ne-am bazat activitatea. Dorim să ne menținem această masă de donatori fidelizați, pentru că ne gândim că la un anumit moment este posibil ca acest bun fie să nu mai reprezinte nimic, pentru că inflația merge înainte, fie să se termine robinetul cu bani”, a declarat directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Ploiești, Georgeta Hanganu.
Directoarea Centrului de Transfuzii din Ploiești a explicat că instituția pe care o conduce are posibilitatea de a stoca sângele donat, dar acestea este cu atât mai eficient pentru bolnavi cu cât este mai proaspăt:
„Problema nu este administrativă, noi avem unde să-l depozităm”
„Problema nu este administrativă, noi avem unde să-l depozităm. Dar, o să explic așa cum spun tuturor donatorilor. Dacă am un frigider foarte bun, care îmi păstrează ciorba 2 săptămâni fără să se acrească, eu nu o să prefer să mănânc ciorba după 2 săptămâni. O să-mi placă doar în prima și a doua zi, maxim a treia zi. Cel mai bine, sângele se păstrează în sistemul circulator al donatorului, și nu în punga de sânge. Pentru că, din masa totală de sânge, de 450 ml, noi preparăm componentele sanguine. Eritrocitele trăiesc 42 de zile. Concentratul trombocitar, de care este cea mai mare nevoie în România trăiește doar 5 zile. Plasma trăiește un an de zile”, a declarat directoarea Centrului de Transfuzii din Ploiești.
Și în București, și în Sibiu, s-au format cozi la centrele de Transfuzii. În Sibiu, sunt primiți zilnic doar 60 de donatori de sânge, iar pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzii, este afișat zilnic de ce grupe de sânge este nevoie.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu