În fiecare vară, orașul italian Genzano di Roma este gazda festivalui Infiorata, a cărui primă ediție a avut loc în anul 1778.
De atunci și până astăzi, anual, străzile înguste sunt acoperite cu covoare imense realizate din flori spre încântarea zecilor de mii de turiști care vin în zonă special pentru acest eveniment, scrie cunoastelumea.ro.
Pentru a crea covoarele din flori, mai întâi este realizată o schiță direct pe asfalt cu ajutorul cretei, apoi mii de petale viu colorate umplu contururile create de artiști.
Întregul proces de realizare a covorului complex durează două sau trei zile, iar adesea în zonă au loc mai multe procesiuni religioase, mai ales că mare parte a covoarelor au teme biblice.
Evenimentul este precedat de o “mini Infiorata“, unde elevii de la şcolile locale crează covoare de flori. Infiorata se termină în ziua de luni din a treia săptămâni a lunii iunie, atunci când copiilor le sunt permise distrugerea operelor de artă, ei jucându-se cu florile.
Arta de a crea mozaicuri de flori pe străzi se crede că a început la Roma în anul 1625, când Benedetto Drei și fiul său Petru, au folosit mii de petale de flori pentru a decora Bazilica Vaticanului în ziua sfinţilor Petru și Pavel, sfinții patroni ai Romei.
Mai târziu, artistul baroc și arhitectul Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) a răspândit această artă în toată Italia, folosind-o pentru festivalurile baroce organizate de el. Obiceiul a dispărut din Roma în secolul al XVII-lea, dar locuitorii orașului Castelli Romani au continuat să păstreze tradițiile în viață.
În 1778, această tradiție a devenit parte a sărbătorii creștine Corpus Domini în orașul Genzano.