Confidenţialitate

COTAR suspendă protestul anunțat, oferind autorităților un răgaz de două săptămâni

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România anunță că suspendă, timp de două săptămâni, protestul programat să înceapă de miercuri.

Cursele maxi-taxi între București și județul Ilfov riscau să fie anulate.

COTAR oferă răgaz autorităților pentru a găsi soluții la revendicări.

Președintele confederației, Vasile Ștefănescu, a precizat pentru Europa FM că a fost creat un grup de dialog.

COTAR a reclamat anterior că nu mai există nicio autoritate care să reglementeze această piaţă.

Transportatorii atrăgeau atenția că, după desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport, atribuţiile în privinţa serviciilor de transport persoane Bucureşti-Ilfov s-au transferat la Primăria Capitalei, respectiv la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public, care nu a luat nicio decizie privind atribuirea licenţelor de transport.

“Ministrul Transporturilor, Lucian Şova a decis soarta a peste 100.000 de români care folosesc în fiecare zi autobuzele şi microbuzele între Bucureşti şi localităţile din Ilfov. În ultimii ani, firmele care operează curse între Bucureşti şi Ilfov au investit peste 20 milioane euro în 170 de autobuze urbane care stau în garaj şi pentru care se plăteşte leasing fără să circule pe vreun traseu. Au trecut şase luni de la desfiinţarea, de către ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a Autorităţii Metropolitane de Transport. Astfel, atribuţiile în privinţa serviciilor de transport persoane Bucureşti-Ilfov s-au transferat, în subordinea Primăriei Capitalei, respectiv la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public. În prezent, nu există nicio procedură de atribuire pe traseele care fac legătura între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, nu a luat nicio decizie privind atribuirea licenţelor de transport”, se menționa într-un comunicat al COTAR.

În opinia reprezentanților confederației, ordonanţa emisă de ministrul Lucian Şova nu este în favoarea cetăţenilor. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, care a preluat atribuţiile, nu este competentă să gestioneze acest domeniu. Mai mult, autorităţile nu respectă deciziile justiţiei, hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2017 prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele care fac legătura între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov şi nici sentinţa din 2018 a Tribunalului Bucureşti prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele ce fac legătura între Capitală şi localităţile din Ilfov.

″În speranţa că statul român ţine cont de cele expuse mai sus, transportatorii cer armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, precum şi înnoirea parcului auto într-un mediu concurenţial, în condiţii egale de acces la piaţa transportului de persoane Bucureşti-Ilfov”, se adăuga în comunicat.