Confidenţialitate

COTAR critică modificările propuse la Legea RCA

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România a transmis autorităților un material în care susține că propunerile asiguratorilor de modificare a legii RCA încalcă cel puțin 6 articole din Constituție și prevederile Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene.

Din perspectiva consumatorilor, situația este cu totul alta decât cea prezentată de asiguratori și autoritățile care ar trebui să apere drepturile românilor, dar fac jocul companiilor de asigurări, susține COTAR care a transmis Parlamentului, Consiliului Concurenței, Autorității de Supraveghere Financiară, Ministerului Finanțelor și Autorității pentru Protecția Consumatorului un amplu material, în care demontează, punct cu punct, toate propunerile transmise de asiguratori, la unison cu unele instituții din România.

“Legea 132/2017 s-a dovedit benefică pentru cei peste 8 milioane de șoferi din România, dar asiguratorii RCA care au fost amendați de Consiliul Concurenței cu 53 de milioane de euro, acum un an și jumătate, pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei, prin coordonarea comportamentelor pe piaţă, în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA), vor să-și recupereze banii pierduți și să dea startul scumpirii RCA-ului, iar în paralel, să introducă și coplata despăgubirii, atunci când o persoană nevinovată de producerea unui accident are o daună”, precizează COTAR.

“Unele instituții ale statului cer, în favoarea asiguratorilor, liberalizarea prețului RCA, astfel încât acesta să poată crește peste noapte, la fel cum se întâmpla acum 4 ani. Se dorește eliminarea tuturor pârghiilor de intervenție a Autoritații de Supraveghere Financiară (ASF), atunci când asiguratorii vor să opereze majorări ale prețului RCA. Se dorește limitarea costurilor de despăgubire, astfel încât acestea să fie calculate după bunul plac al firmelor de asigurări care vor majora tariful RCA”, insistă reprezentanții confederației.

“Atragem atenția Parlamentului României că aceaste propuneri vor plasa țara noastră în afara Europei, fiind încălcate principii constituționale fundamentale, precum Articolele 44, 45, 101, 102, 135 și 136 din Constituția României. Astfel, se dorește crearea, prin intermediul legii, a unor efecte identice celor mai grave restricții concurențiale, sancționate de Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, respectiv Directiva 2014/14/EU, care se pot manifesta pe o anumită piață. Adoptarea acestor propuneri ar determina o aliniere a costurilor de reparație, care să fie practicate de toate service-urile din țară, ceea ce ar afecta în mod grav concurența – deși Consiliul Concurenței luptă contra înțelegerilor pe prețuri între operatorii economici”, conchide COTAR