An de an, România se clasează printre țările cu cel mai mare număr de accidente rutiere cu victime umane. Statisticile Poliției Rutiere arată ca o mare parte sunt cauzate de comportament cu risc ridicat, la volan: neadaptarea vitezei, consum de alcool, folosirea telefonului la volan. Sunt cauze care pot fi eliminate, prin responsabilizarea fiecăruia dintre noi.
Dedicată șoferilor, noua versiune a aplicației Zero la Mie include noi funcționalități prin care aceștia pot testa dacă se încadrează în parametrii legali pentru a conduce un autovehicul.
Pentru a afla timpul necesar pentru revenirea la limita legală de 0‰ alcool în sânge necesară conducerii unui autovehicul pe drumurile publice, utilizatorii aplicației Zero la Mie parcurg cinci pași simpli în care introduc informațiile necesare calculului.
Modul în care funcționează aplicația Zero la Mie și cum ne poate ajuta, simplu, pe fiecare dintre noi, ne-a explicat Costin Tătuc, specialist în siguranța rutieră, cu peste 25 de ani de muncă în sfera activităților preventiv-educative și de impunere a legii în domeniul rutier.
Zero la Mie, disponibilă pentru iOS și Android, este dezvoltată de Ursus Breweries în cadrul platformei de consum responsabil DespreAlcool.ro.
Costin Tătuc, specialist în siguranța rutieră, într-un dialog cu Radu Constantinescu:
Zero la Mie poate fi descărcată gratuit pe telefoanele mobile pe platformele iOS și Android și face parte din platforma de consum responsabil Despre Alcool creată de Ursus Breweries, cu girul Poliției Române.
Cum funcționează aplicația Zero la Mie
Zero la Mie este construită utilizând formula de calcul dezvoltată de fizicianul suedez Erik Windmark, utilizată la nivel internațional, iar pe baza datelor introduse în secțiunea bio, precum gen, înălțime, greutate, cantitate și tip de alcool consumat, dar și timpul de consum, este generat un timp estimativ necesar pentru revenirea la zero la mie alcoolemie. Dacă utilizatorul a consumat alimente în perioada de consum de alcool, este recomandată adăugarea a 90 de minute la rezultatul indicat de aplicație.
Spre exemplu, unui bărbat cu o înălțime de 180 cm și o greutate de 80 kg, care a consumat 2 beri de câte 500 ml în interval de două ore, îi este recomandat să aștepte minim două ore și 40 minute până la revenirea la 0‰ alcool în sânge. Rezultatul este însă doar o recomandare, întrucât capacitatea de metabolizare a alcoolului este diferită pentru fiecare persoană în parte.
Noua versiune a aplicației încorporează și „Testul de echilibru”, prin care utilizatorii își pot testa controlul și reflexele. Astfel, prin accesarea camerei telefonului direct din aplicație, pe ecran apare o linie de ghidare care trebuie urmată.
Dacă reușești să mergi drept ai trecut testul! Dacă rezultatul este negativ, pe ecranul telefonului este afișat un mesaj de atenționare și responsabilizare, iar utilizatorului îi este recomandat să contacteze un prieten sau să comande un taxi.
Zero la Mie, disponibilă pentru iOS și Android, este dezvoltată de Ursus Breweries în cadrul platformei de consum responsabil DespreAlcool.ro. Instrument de testare pentru utilizatori, aplicația este totodată și un instrument de informare care reiterează faptul că limita legală de alcool pentru conducerea unui autovehicul este 0‰.