Confidenţialitate

Cosmin Savu, „România, te iubesc!”, despre Iulian Dumitrescu: „Există suspiciuni că protecția dumnealui a fost la cel mai înalt nivel, inclusiv în servicii secrete” | VIDEO

Cosmin Savu – jurnalist PRO TV – și autorul anchetei „Rețeaua Albanezul” care a fost prezentată în cadrul emisiunii „România, te iubesc!” a fost invitat în emisiunea lui Cătălin Striblea – „România în Direct” – la Europa FM. „Rețeaua Albanezul” este o anchetă care îl vizează pe Iulian Dumitrescu. „Este poreclit Albanezul. Și în partid și într-o anumită zonă a societății”, a spus Cosmin Savu. „Prim-vicepreședintele PNL nu a controlat doar județul Prahova în ultimii ani și județul Călărași în anii anterior, ci și foarte multe instituții de control ale statului”, a mai spus Cosmin Savu la „România în Direct”. De asemenea, „Există suspiciuni că protecția dumnealui a fost la cel mai înalt nivel, inclusiv în servicii secrete”, subliniază Cosmin Savu la Europa FM. 

Influentul lider liberal de la Prahova, Iulian Dumitrescu, a fost plasat sub control judiciar de către procurorii DNA. Aceștia îl acuză de luare de mită și fals în declarații. Anchetatorii susțin că acesta ar fi cerut de la un om de afaceri 47,5 milioane de lei și ar fi primit 16 milioane. La 24 de ore de la descinderile din Prahova, liderul PNL Nicolae Ciucă spune că nu știe în ce dosar este cercetat Dumitrescu. Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a ironizat lipsa de reacție a liberalilor în acest dosar, în timp ce președintele URS, Cătălin Drulă, a cerut demisia lui Dumitrescu din funcția de președinte al Consiliului Județean.

Raport Transparency International: România rămâne în continuare în topul celor mai corupte țări europene

Pe 7 mai 2023, „România, te iubesc!” difuza primul episod din ancheta „Rețeaua Albanezul” care avea în prim plan afacerile ilegale care aveau legătură cu familia președintelui Consiliului Județean Prahova Iulian Dumitrescu. În mai 2023, datele studiilor oficiale arătau că România era pe primul loc la capitolul fraude fiscale în Uniunea Europeană și pe ultimul loc colectarea TVA-ului.

10 luni mai târziu, un raport al Transparency International arată că România rămâne în continuare în topul celor mai corupte țări europene, alături de Bulgaria și Ungaria, iar cele mai importante probleme sunt cheltuirea banului public.

Cătălin Striblea: „De data asta este vorba despre al doilea om din PNL – prim-vicepreședintele al Partidului Național, Iulian Dumitrescu, care este acuzat de DNA de luare de mită și fals în declarații. Ancheta de abia a început. Sunt făcute percheziții acolo unde locuia. Și asta este partea spectaculoasă pentru public: acest om din PNL, bugetar, de două ori senator și o dată președinte al Consiliului Județean locuia într-un apartament într-un complex de lux 800 de metri pătrați, dintre care 200 de metri de terase. 6000 de euro chirie pe lună, plătită de o firmă”.

Cosmin Savu: „Iulian Dumitrescu este poreclit Albanezul. Și în partid și într-o anumită zonă a societății”

Cosmin Savu: „Rețeaua Albanezul se chema, un material despre modul în care companii cu probleme din România au fost cesionate unor cetățeni albanezi care ori nu știau, ori erau dintr-o zonă pauperă, oameni care erau ba mecanici auto sau paznici și care au devenit proprietarii unor firme care au rulat milioane de euro în România. O parte dintre aceste firme aparțineau familiei lui Iulian Dumitrescu. Fie că este vorba despre sora, cumnatul, părinții au trecut prin acele firme și însuși Iulian Dumitrescu care este poreclit Albanezul. Și în partid și într-o anumită zonă a societății. Cunoscătorii așa îi spun, Albanezul”.

Cătălin Striblea: Colateral, ancheta făcută de tine se leagă cumva de ceea ce vedem azi. Cel puțin prin numele persoanelor care sunt vizate. Explică-ne un pic.

Cosmin Savu: „Omul acesta este extrem de bogat. Chiar dacă azi procurorii arată că declarația lui de avere este goală, el de-a lungul timpului a făcut afaceri. În urmă cu ceva timp, Paula Herlo în campania <<Județe la Stăpân>> analizând județul Călărași, a dat de un constructor – unul dintre cei care făceau infrastructura acolo.

O făceau cu suspiciuni de corupție, pentru că era într-o relație foarte apropiată de cel care era președintele Consiliului Județean, Răducu Filipescu (azi consilierul lui Iulian Dumitrescu la Prahova). Un om care, de altfel, l-a și băgat în politică. O declarație siderantă atunci, președintele Consiliului Județean Călărași spune <<Dacă Iulian și-a dorit să intre în politică, l-am făcut senator>>. A intrat direct pe liste, a fost făcut senator, iar în momentul acela el a renunțat la firme”.

Cosmin Savu: Iulian Dumitrescu nu a controlat doar Prahova și Călărași, ci și foarte multe instituții de control ale statului român

„O parte din firme au fost trecute pe soții Lambrea. Angelica Lambrea este sora dumnealui. Cumnatul acestuia, Daniel Lambrea și el acționar în una dintre aceste firme. Nu doar aceștia sunt. Are o grămadă de alți interpuși. Unul dintre ei era referent la cabinetul președintelui de Consiliu Județean Prahova, el fiind șef de balastieră. Dar prin acest personaj – Cristinel – au trecut niște firme care au ajuns la Albanez. S-au rulat foarte mulți bani, suspiciuni au existat de-a lungul timpului, dar din păcate până azi nu a fost nicio reacție din partea organelor de control”, a explicat Cosmin Savu la Europa FM.

Cătălin Striblea: Ceva se făcea. Ancheta nu-i de pe o zi pe alta.

Cosmin Savu: „Cu siguranță, ancheta DNA-ului de azi are niște rădăcini și probabil că s-a desfășurat pe niște ani și după câte știu eu se va desfășura și pe niște țări. Omul acesta nu-și ține banii în România. Omul acesta era un abonat pe rata de Dubai. Se ducea constant în țările calde. Acolo unde se presupune că-și ține banii”.

Cătălin Striblea: Suspiciunea este că se dădeau contracte de stat contra unor sume de bani care se derulau prin acești interpuși care îi și plăteau stilul de viață.

Cosmin Savu: „În dosar, după știința mea, există și denunțători. Există oameni care s-au săturat, probabil, să facă afaceri necurate cu Albanezu. Una din modalități era vânzarea unor companii deținute, controlate de familie celor care voiau să ia contracte cu instituții pe care acesta le controla. Trebuie să vorbim despre rețeaua acestui personaj.

Prim-vicepreședintele PNL nu a controlat doar județul Prahova în ultimii ani și județul Călărași în anii anterior, ci și foarte multe instituții de control ale statului român: Antifraudă – unul dintre cele mai importante ale ANAF. În povestea noastră din mai am descris acest sistem.

Sunt oameni care au fost și în alte instituții, la RAR de exemplu. Eu mi-am pus atunci întrebarea ce caută săgețile acestui personaj la RAR. Foarte important, pentru că el lucrează în zona de construcții și agregatele se plimbă pe șosele patriei. Apele Române erau zonă controlată de acesta. Plus foarte multe companii din județul Prahova”.

Cosmin Savu: „Ce faceți? Locuiți împreună?” – „Nu, nu, doar ei”

Cătălin Striblea: În ancheta ta tu ai tot felul de episoade. Unele pot fi povestite, altele… Ascultătorii cred că ar trebui să știe într-o oarecare măsură cât să poată spune. Lucruri pe care le-ai văzut sau le-ai trăit personal. Tu ești unul dintre cei care știa că președintele Consiliului Județean Prahova locuiește în acest complex de lux și pur și simplu încercai să-l prinzi.

Cosmin Savu: „Este o scenă simpatică pe care eu am și descris-o în materialul meu pentru că el și-a făcut mutație la primarul din Plopeni – Prahova ca să poată candida. În același apartament aveau domiciliu în acte primarul din Plopeni și vicepreședintele Consiliului Județean Tudone și Iulian Dumitrescu. I-am și întrebat <<Ce faceți? Locuiți împreună?>> <<Nu, nu, doar ei>>.

De fapt, acest personaj locuia în Complexul Stejarii, un complex exclusivist, în care nu intri cu ușurință. Eu am încercat de câteva ori să iau legătura cu președintele Consiliului Județean Prahova prin mail, SMS, am încercat să-l abordez pentru interviu și nereușind am spus OK, o să mă pun în fața porții dumnealui.

În fața porții dumnealui însemna complexul acesta unde nu poți să intri. Nu a fost cu noroc, ci am avur noroc în a-l găsi la o ședință publică la Consiliul Județean”.

Cosmin Savu: „Există suspiciuni că protecția dumnealui a fost la cel mai înalt nivel, inclusiv în servicii secrete”

Cătălin Striblea: De ce nu a fost cu noroc? Avea protecție?

Cosmin Savu: „Există suspiciuni că protecția dumnealui a fost la cel mai înalt nivel, inclusiv în servicii secrete, iar asta se vede… Personajul acesta apare și în alte dosare penale care nu au avut aceeași soartă. Cel puțin, nu s-au continuat pe numele dânsuliu. Este celebra discuție din biroul ministrului Transporturilor de atunci – Cătălin Drulă – împreună cu un alt personaj din PNL, George Stângă, făcând presiuni pentru a-și susține oamenii la niște companii de stat controlate de Ministerul Transporturilor.

Dosarul nu a mers mai departe la DNA în momentul acela. Să sperăm că azi DNA-ul va continua și va face niște demersuri care să meargă într-o direcție cu finalizare. Iar finalizarea pe care cu toții o așteptăm este recuperarea prejudiciilor pe care aceste personaje le fac”.

Cătălin Striblea: Foarte puțini jurnaliști din România au scris despre acest caz, deși era în văzul lumii. Sunteți unii dintre ei. Și mai există o anchetă făcută de Bianca Albu, dacă nu mă înșel.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea, George Călin, Saul Pop

Citește și: Nicolae Ciucă, reacție privind demisia lui Iulian Dumitrescu: „Este o decizie pe care fiecare membru al PNL a luat-o atunci când a avut probleme cu justiția” | AUDIO