Mii de dosare de corupție stau să se închidă sau urmează această cale pentru că sunt proceduri care trebuie puse în aplicare – printre dosare se află Elena Udrea, Ioana Băsescu, Paltin Sturza, Viorel Hrebenciuc. O decizie din 2022 a Curții Constituționale constata că în cazul acestor dosare – unele mari – prescripția a curs neîntrerupt, pentru că politicienii nu au votat câteva schimbări procedurale. „România, te iubesc!” a prezentat în premieră la PRO TV o anchetă importantă pe tema acestor dosare cu nume, date, fapte și interviuri, dar și prejudicii. O imagine a dezastrului din justiție. Este cea mai mare anchetă de acest fel, iar realizatorul acesteia – jurnalistul Cosmin Savu – a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM.
„Am pus o întrebare procurorului general al României: câte dosare au fost afectate prin deciziile astea? Nu se știe”
Cosmin Savu: „Este o imagine care te sperie. Problema este că nu știi ce vine după. Efectele acestor decizii – ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți – vor produce efecte și în următorii ani. Deci nu este vorba doar despre aceste dosare pe care noi le vedem azi, ci și dosare care vor privi în viitor. Legiuitorul nu se mișcă, nu s-a întâmplat nimic. Doamna Gorghiu – ministra Justiției – a fost foarte amuzantă, a invocat oligația de rezervă”.
Cătălin Striblea: Dar ea nu este magistrat…
Cosmin Savu: „Asta cred că nu i-a spus nimeni, că nu este magistrat…”.
Cătălin Striblea: Ea are obligație legislativă să facă lucrurile acestea…
Cosmin Savu: „Ea are obligație în a rezolva marasmul acesta în care se află azi justiția. Am avut discuții, după cum ai putut vedea, cu șeful DNA, cu procurorul general, cu președintele CSM. Întrebarea este ce vine? Ce urmează? Ce rezolvăm? Am dat încredere acestui sistem judiciar, le-am dat pensii, le-am dat vârstă fragedă la pensionare, salarii bune, inamovibilitate, încredere. Dar justiția trebuie să întoarcă ceva”. / „Iar este îngrijorător: am pus o întrebare procurorului general al României: câte dosare au fost afectate prin deciziile astea? Nu se știe…”.
„Ar fi tragic pentru o societate să nu aibă încredere în justiție”
Cosmin Savu: „Asta este îngrijorător, că nu avem încredere – este cel mai mare deserviciu care i se poate aduce unei societăți, să nu ai încredere în justiție. Este ca la intrarea în Purgatoriul lui Dante: voi, cei care intrați aici, lăsați orice speranță. Ar fi tragic pentru o societate să nu aibă încredere în justiție”.
„Pe mulți bani au lăsat în urmă un sistem nefuncțional”
Cătălin Striblea: Acum o să zic ceva foarte nepopular, mai ales gândindu-te la imaginea magistraților din România: 8 ani de zile durează și pentru că în România sunt mai puțini magistrați decât nevoile sistemului. Foarte mulți dintre magistrați, cei mai mulți, sunt onești – că așa funcționează societățile – și au sute de dosare la modul propriu. Adică este un om care intră într-o ședință de judecată cu 100 – 200 de dosare. Minții umane îi este foarte greu să cuprindă atât. Dacă eu v-aș spune azi că în România – dacă vrem o justiție eficientă – corpul magistraților trebuie dublat (să fie 12.000 în loc de 6.000 câți sunt) și să meargă lucrurile mai repede și să le dăm și salarii și privilegii…
Cosmin Savu: „Dar iar, aici este culpa politicului care ar fi trebui să acționeze. De ce se ajunge la numărul acesta de dosare? Iar, s-a construit greșit inclusiv Codul de Procedură Penală. Azi, orice sesizare deschide un dosar. Care trebuie închis sau trebuie continuat”.
Cătălin Striblea: Și mai este ceva ce a făcut politicul, să nu uitați. Politicul le-a dat posibilitatea să iasă azi la pensie în număr din ce în ce mai mare încât instanțele sunt și mai depopulate ca acum 4-5 ani. Sunt mult mai puțini…
Cosmin Savu: „Și au ieșit la pensie oameni care ar fi fost în deplinătatea puterilor. Este normal… Mă uit az, procurorul șef DNA – fostul Bologa – e la pensie. Procurorul general al României – doamna Scutea – e la pensie. Pensie specială. Pe mulți bani au lăsat în urmă un sistem nefuncțional”.
Sursa foto: Europa FM