Confidenţialitate

Cosmin Răileanu, despre o posibilă soluție pentru E85, drumul cu cele mai multe accidente din România: „Separatoarele de benzi. Mai bine ne blocăm în trafic, decât să murim” | VIDEO

Cătălin Striblea a moderat vineri, 18 noiembrie 2022, emisiunea „România în Direct” de pe DN2 sau E85, așa cum mai este cunoscut drumul. Invitatul lui a fost Cosmin Răileanu, care a alergat în urmă cu două săptămâni peste 150 de kilometri, de la Bacău la Râmnicu Sărat, în încercarea de a atrage atenția asupra pericolelor de pe drum.

În 2021, drumul E85 a primit eticheta de „drumul cu cele mai multe accidente din România”: 402 accidente față de 386 – numărul accidentelor de pe DN1 – ceea ce duce la un accident pe zi. Numărul de morți este și el mare: în perioada 2017 – 2020 au fost peste 80 de accidente în fiecare an.

E85 este un drum cu o bandă și jumătate de peste 20 de ani. Șoferii sunt confuzi: merg pe prima bandă sau pe a doua bandă? Când și cum poți face o depășire? Dacă toate aceste lucruri nu sunt sigure, tot ce este sigur este că aici, o dată la câteva zile, moare un om, marți fiind cel mai recent accident mortal.

Cum a ajuns Cosmin Răileanu la ideea de alergare pentru a atrage atenția?

„Circulăm atât eu, cât și colegii mei pe E85 și atunci când ieșim din oraș se întâmplă același lucru, deci toate ieșirile noastre sunt legate de acest drum și, evident, că auzim despre accidente pentru că sunt accidente și spre Focșani și spre Buzău și nu numai, dar salvările pleacă de obicei din Râmnicu Sărat dacă sunt din zona noastră”, a explicat Cosmin Răileanu.

Curba periculoasă de pe E85 se află la intrarea în județul Vrancea”, adaugă Cosmin Răileanu.

Ce se întâmplă aici? Care e principala problemă pe acești kilometri care nu au niciun fel de separare?

Cosmin Răileanu: „Principala problemă este că drumul este ofertant să mergi cu viteză și nu sunt două benzi, ci o bandă și jumătate. Se și vede”

Cătălin Striblea: În momentul acesta văd o mașină care vine de fapt pe ambele benzi, așa se merge, așa e cel mai sigur. Și distanțele sunt mici. Camionul nu încape doar pe banda I sau doar pe banda a II-a.

Cosmin Răileanu: „Iar dacă vrei să faci o depășire trebuie să te duci pe contrasens, iar dacă din contrasens face altcineva aceeași mișcare, atunci se întâmplă tragediile. […] Ca să depășești camioanele, trebuie să mergi pe contrasens. […] Este adevărat că dacă se vor pune separatoare pe tot drumul, clar că vor fi blocaje, dar nu este despre tot drumul, ci doar despre anumite zone critice unde se întâmplă accidente frecvente”.

„Este mult mai bine să ne blocăm în trafic decât să murim în trafic”

„Ar putea să fie o redirecționare acolo unde drumul este prea îngust ca să poată fi montate aceste separatoare de sens și să se adopte, așa cum s-a făcut spre București, dincolo de Urziceni, două benzi plus una. Știu că se îngreunează traficul și se întâmplă chiar blocaje în acea zonă, dar este mult mai bine să ne blocăm în trafic decât să murim în trafic”, a spus Cosmin Răileanu.

„Ne gândim în primul rând la copiii noștri. Dacă ai puțină experiență, nu e așa grav pentru că te descurci, dar copiii care ies pe șosea după ce au luat permisul sunt cei mai predispuși la accidente pentru că trebuie să ai un instinct pe care nu l-ai dezvoltat pentru că nu ai experiență și nu poți să-ți faci experiența pe E85”, a mai spus Cosmin Răileanu.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Semafor mobil pe strada Antiaeriană. Lucrarea a fost aprobată azi. „Le mulțumim, chiar dacă nu este pasul definitiv. Așteptăm semaforizarea corectă” | VIDEO