Confidenţialitate

Cosmin Popa, despre tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico: Când, după 30 de ani de democratizare, vin la putere partide politice care pun totul sub semnul întrebării, este absolut normal să trezească în societate astfel de reacții | VIDEO

Istoricul Cosmin Popa a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”. Joi, 15 mai 2024, Robert Fico, premierul Slovaciei, a fost împușcat în piept și în abdomen, în Handlová. Presa slovacă a relatat că atacatorul a fost un fost angajat al unei companii private de securitate și autor al unei colecții de poezii, Juraj Cintula. Robert Fico a fost supus operațiilor în cursul nopții de 15 spre 16 mai, procedurile începând imediat cum a fost dus la spital. Joi, 16 mai 2024, Robert Fico este stabil, însă starea lui de sănătate nu e tocmai bună. Ce spune istoricul Cosmin Popa despre tentativa de asasinat din Slovacia? „În momentul în care, după 30 de ani de democratizare, de modernizare, vin la putere partide politice care pun totul sub semnul întrebării este absolut normal să trezească în societate astfel de reacții”, spune Cosmin Popa referindu-se la partidul lui Robert Fico.

Cosmin Popa, despre atacatorul lui Robert Fico: „Este un personaj activ politic la modul foarte direct”

Cosmin Popa: „E limpede că viața lui Fico pare să fie în afara unui pericol imediat și major. Este stabilizat. Lucrurile sunt – din punctul acesta de vedere – destul de clare. Declarațiile politice susțin și ele, peste tot cei din propriul partid îl susțin, se roagă pentru el, condamnă toată, lucrurile obișnuite în astfel de situații”.

Cătălin Striblea: Ce zic ei despre atacator? Un bărbat de 71 de ani, scriitor – am înțeles. Unul dintre oficiali spune „Domnule, plănuia asta de mai mult. E clar că plănuia asta de după alegeri și acum i s-a ivit ocazia. Este un om nemulțumit de situația politică”. Apare ceva mai mult?

Cosmin Popa: „Sigur că personajul în cauză este un personaj activ politic la modul foarte direct, implicat în organizarea de manifestații, în grupuri politice. O parte a presei maghiare spune că a făcut parte și dintr-un grup paramilitar slovac apropiat ideologic de Moscova, dar asta rămâne să fie verificată această informație și din alte surse”.

Cosmin Popa, despre partidul lui Robert Fico: „În momentul în care, după 30 de ani de democratizare, de modernizare, vin la putere partide politice care pun totul sub semnul întrebării este absolut normal să trezească în societate astfel de reacții”

Cosmin Popa: „Ceea ce este important este că trebuie să discutăm despre problema de ansamblu: tipul acesta de partide politice care au venit la putere nu numai în Slovacia, ci și în Ungaria, pentru o bună bucată de vreme și în Polonia și sigur că mai vor să mai vină la putere și în alte țări fac ceva foarte important – schimbă regulile jocului.

În momentul în care, după 30 de ani de democratizare, de modernizare, vin la putere partide politice care pun totul sub semnul întrebării este absolut normal să trezească în societate astfel de reacții. De ce? Pentru că nu se mai respectă regulile jocului care s-au urmat, care au reglementat totul până acum.

Aceste partide, dintr-o dată, vin și vorbesc despre faptul că modernizarea occidentală este un eșec. Că democrația trebuie salvată, suveranitatea națională trebuie redată – este, dacă vreți, o reîntoarcere în timp.

Nu știu de ce, toate aceste partide, toate aceste mișcări, toți acești lideri care vor să ne salveze pe noi de acest eșec încep cu desființarea democrației. Încep cu un control strict asupra mijloacelor de informare în masă – ceea ce și atentatorul a acuzat în nenumărate rânduri după ce a fost reținut, spunând chiar și azi că este aproximativ mândru de ce a făcut. Aici arată că avem de-a face cu o stare în societate de mare tensiune”.

Cosmin Popa: Ministrul Culturii din Slovacia susține că nu există dovezi că Pământul e rotund

Cătălin Striblea: Hai să explicăm un pic: ieri, în momentul tentativei de asasinat, Parlamentul începuse o dezbatere prin care să desființeze televiziunea publică din Slovacia, opozantă a premierului Fico.

Cosmin Popa: „Este vechea mișcare de desființare formală a unei instituții pentru a o reînființa pe alte baze astfel încât să poți face orice vrei. În cauză, este un personaj foarte exotic din politica slovacă. Și anume ministrul Culturii. Gândiți-vă că acest ministru al Culturii este un băiat care spune că mai trebuie aduse foarte multe dovezi pentru a dovedi că Pământul este rotund”.

Cătălin Striblea: Deci ministrul Culturii din Slovacia susține că Pământul e plat?

Cosmin Popa: „Sau susține că nu există suficiente dovezi care să arate cu tărie că el este rotund. Sigur, pe cale de consecință nu exclude că el poate fi și plat. Și motivează exact ca în filmele proaste prin faptul că el nu a zburat în spațiu și că el nu l-a văzut rotund. Ori… asta arată un tip de anvergură intelectuală. Ori… niște oameni care își închipuie lumea cam în felul acesta și raționează în felul acesta gândiți-vă că sunt pregătiți să facă foarte multe lucruri”.

Cătălin Striblea: Genul acesta de atitudini nu sunt singulare în noua putere din Slovacia. Acolo se întâmplă mai multe lucruri de genul acesta.

Cosmin Popa: „Sigur… Și mă tem că acest incident va fi, păstrăm proporțiile, un echivalent al incendierii Reichstagului din 1933 din Germania, care pur și simplu a justificat desființarea libertăților. Sigur că Fico nu e Hitler, dar vă asigur că este un animal politic redutabil. Gândiți-vă că a părăsit postul acesta pe fondul scandalului de corupție legat de asasinarea jurnalistului slovac și a revenit la putere în postul de premier”.

Cosmin Popa: Slovacia nu este Rusia. E o societate deschisă, o societate modernă, o economie sofisticată. Ori, ce propun aceste partide politice, această rupere cu ritmul istoric al țării, generează reacții foarte puternice

Cătălin Striblea: Acesta nu este primul asasinat în Slovacia cu implicații majore. În urmă cu câțiva ani a fost asasinat un jurnalist de investigații și prieten al lui, erau în aceeași cameră. Cum s-a sfârșit ancheta aceea?

Cosmin Popa: „S-a sfârșit cu un responsabil direct pentru asasinare și cu stoparea anchetei care ducea la responsabilul indirect, la comanditarul asasinatului. Informațiile duceau către niște cercuri de afaceri apropiate de premierul Fico”.

Cătălin Striblea: Azi, premierul Fico este implicat și într-o dezbatere de desființare ceea ce la ei ar fi DNA.

Cosmin Popa: „Iată un tipar, cum încep aceste partide politice. Păi, prima oară ne spun că presa este prea liberă și că nu servește interesele naționale. Încep cu desființarea instituțiilor care se ocupă de investigarea cazurilor de corupție cu precădere în rândul politicienilor. Și trei, încep să ne spună că nu e bine să facem parte din tot felul de organizații care ne controlează și ne confiscă suveranitatea națională”.

Cătălin Striblea: Acesta este discursul lor. Cum este dezbaterea în Slovacia? De s-a ajuns până la tentativă de crimă? Cum arată societatea slovacă în momentul acesta? Este o fierbere? Este o nebunie?

Cosmin Popa: „Este o societate în care se discută foarte intens. Sunt demonstrația în Bratislava și în alte mari orașe din Slovacia. Slovacia nu este Belarus. Slovacia nu este nici Rusia. E o societate deschisă, o societate modernă, o economie sofisticată, o țară puternic ancorată în spațiul occidental. Ori, ce propun aceste partide politice – ceea ce am vorbit mai devreme – iar această rupere cu ritmul istoric al țării pe care o propun partidele generează reacții foarte puternice”.

Cosmin Popa: Partidul lui Robert Fico este un partid pro-Kremlin

Cătălin Striblea: Partidul acesta al domnului Fico este pro-rus? Îl putem numi așa sau e o exagerare?

Cosmin Popa:Sigur, este un partid pro-Kremlin, care sub lozinca păcii care trebuie urgent instaurată pentru că Rusia nu poate fi învinsă, pentru că deține arme nucleare și în general trebuie lăsată să facă ce vrea, pacea trebuie instaurată și fiecare țară să-și urmeze interesele naționale”.

Cătălin Striblea: Și cum de au fost aleși? Au fost aleși, domină acum Parlamentul, vor alege probabil și președintele. Care e argumentul lor pentru populație?

Cosmin Popa: „E foarte simplu: în fiecare țară europeană există un contingent variabil de populație gata oricând să-și dea libertatea pentru o promisiune de securitate și de siguranță economică. Iar asta s-a întâmplat nu numai în Slovacia, se poate întâmpla și în România, se poate întâmpla și în Bulgaria, și în Franța, și în Germania și în Polonia. Sigur că este, dacă vreți, o răzbunare a acestei modernizări din care nu toată lumea s-a priceput să tragă foloasele cuvenite.

Sunt oameni pentru care modernizarea, deschiderea, occidentalizarea înseamnă pierderea pozițiilor, inadecvare între competențe și ceea ce se cere pe piață. Sau pur și simplu înseamnă o nepotrivire cu viziunea fiecăruia dintre ei. Și asta a dus, pe fondul nemulțumirii sau inactivității unei părți consistențe a populației cu privire la activitatea partidelor democratice aceasta a dus la o activizare a acestui electorat”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Peter Pellegrini, președintele proaspăt ales al Slovaciei, a cerut partidelor politice să-și suspende campania pentru alegerile europene după tentativa nereușită de asasinat asupra lui Robert Fico | AUDIO