Confidenţialitate

Cosmin Popa: Aici nu este Ialta, pentru că Europa nu e devastată de război, nu e la pământ cu potențialul uman și demografic / Capacitatea statelor europene de a reacționa va influența cursul evenimentelor / Cred că se pot face multe lucruri | VIDEO

Șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, a revenit asupra declarațiilor făcute cu o seară în urmă, despre cerințe ale Rusiei privind retragerea garanțiilor de securiatate din Europa de Est de către NATO. El a afirmat că astfel de cerințe au fost menționate în 2022, nu la întâlnirea SUA-Rusia de la Riad. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – istoricul Cosmin Popa a explicat că retragerea garanțiilor de securitate ale NATO de pe flancul Estic reprezintă o doctrină și un obiectiv de securitate vechi al Rusiei, țară care, subliniază istoricul, „se simte sigură în Europa dacă lângă granițele sale este o salbă de state vasal”. Acest deziderat a fost adus în vedere în memorandumul Lavrov, din 2021, a spus istoricul Cosmin Popa. Totuși, „în momentul de față nu ne mai putem considera pe deplin apărați de Articolul 5 NATO”, iar statele europene pot face mai multe lucruri, pe care până acum nu le-au făcut, mai spune istoricul.

Cosmin Popa: „Era absolut logic că Rusia va aduce în discuție memorandumul Lavrov, care exact același lucru susținea: retragerea NATO din fostele state comuniste”

Cătălin Striblea: Cererea a fost formulată cu ani în urmă și este foarte clară – Rusia vrea ca NATO să plece pe aliniamentul din 1997. Care este aliniamentul din 1997? Pentru ascultătorii noștri mai tineri, pe unde era NATO?

Cosmin Popa: „Era NATO fără fostele țări comuniste. Vechiul NATO, așa cum a apărut el în 1949 și cum s-a extins în 1972 – este un NATO care nu cuprinde fostele țări comuniste. Toată această plajă de negocieri, și la Riad, dar nu numai la Riad, peste tot, a început dintr-un punct care era absolut logic: că Rusia va aduce în discuție memorandumul Lavrov, care exact același lucru susținea: retragerea NATO din fostele state comuniste”.

Cosmin Popa: „Rusia se simte sigură în Europa dacă lângă granițele sale este o salbă de state vasal”

Cătălin Striblea: Asta e doctrină sau e principalul punct de intervenție a Rusiei pe zona asta?

Cosmin Popa: „Este în același timp și o doctrină, este și un obiectiv de securitate, pentru că este destul de tradițional. Este o reactualizare a doctrinei pârâului de state și de guverne prietenești față de Uniunea Sovietică, așa cum a apărut această doctrină la sfârșitul celui de-al Doilea Războiu Mondial. În sensul în care Rusia se simte sigură în Europa dacă lângă granițele sale este o salbă de state vasal”.

Cătălin Striblea: Ce ar însemna stat vasal? Cum ar fi România stat vasal pentru Rusia?

Cosmin Popa: „Ce a fost România în perioada comunistă”.

Cosmin Popa: „În momentul de față nu ne mai putem considera pe deplin apărați de Articolul 5 NATO”

Cătălin Striblea: Eu împing lucrurile mai încolo. Să zicem cumva că Statele Unite se satură să apere zona asta, că trebuie să iau în calcul asta, în cel mai rău scenariu. Totuși, suntem membri ai Uniunii Europene. Cum am putea fi membri ai UE și în același timp un stat în zona de influență – vasal, cum îi spuneți – a Rusiei? Asta e posibil?

Cosmin Popa:Trebuie să plecăm de la o constatare foarte fermă. Cu cât politicienii români recunosc lucrul ăsta și îl aduc în discuție societății, cu atât mai bine, și anume că în momentul de față nu ne mai putem considera pe deplin apărați de Articolul 5 NATO (Părțile convin că un atac armat împotriva unui stat sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor – n.red.)

Cosmin Popa: „Logica manierei în care acționează președintele Trump, după înțelepciunea rusească – <<bate-i pe ai tăi, ca să se teamă străinii>> arată că retragerea dispozitivelor militare americane se va face pe direcțiile de unde SUA nu resimt un pericol la adresa lor de securitate”

Cosmin Popa: „Retragerea americană sigur că deocamdată nu stă la ordinea zilei. Însă ce stă la ordinea zilei și este foarte sus pe agendă, ceea ce s-a hotărât și anume scăderea dramatică a cheltuielilor militare americane cu câte 8% anual, din motive pe care le știm cu toții. Logica lucrurilor și logica manierei în care acționează președintele Trump, după înțelepciunea rusească – <<bate-i pe ai tăi, ca să se teamă străinii>> arată că retragerea dispozitivelor militare americane se va face pe direcțiile de unde Statele Unite ale Americii nu resimt un pericol la adresa lor de securitate. Nu se vor retrage din Pacific. Se vor retrage din Europa, de unde, nu-i așa, se construiește o relație de parteneriat cu Rusia lui Putin”.

Cosmin Popa: „O pace în termenii rusești în Ucraina înseamnă o fragilizare a flancului Estic”

Cătălin Striblea: Și în cadrul acestei relații de parteneriat este posibil ca Statele Unite să renunțe la Flancul Estic sau să-l facă mai subțire?

Cosmin Popa: „O pace în termenii rusești în Ucraina înseamnă o fragilizare a flancului Estic. Dar ar fi o mare greșeală să privim tot ceea ce urmează să se întâmple în Europa doar în logica legăturilor și relațiilor dintre marile puteri”.

Cosmin Popa: „Eu nu sunt de acord cu această comparație – Ialta. Aici nu este Ialta”

Cosmin Popa: „Eu nu sunt de acord cu această comparație – Ialta. Aici nu este Ialta. Pentru că Europa în momentul de față nu este devastată de război, nu este la pământ cu potențialul uman și demografic. În momentul de față, capacitatea statelor europene de a reacționa potrivit cu provocările pe care le pune președintele Trump, dar pe care le pun în reală măsură și ceilalți dictatori din zonă, în primul rând, Putin, va influența cursul evenimentelor”.

Cosmin Popa: „Cred că se pot face multe lucruri, pe care până acum statele europene nu le-au făcut”

Cosmin Popa: „Statele europene, dacă se complac în postura de victime, non-participante la procesul politic, atunci într-adevăr trebuie să discutăm dacă are rost să vorbim foarte mult despre democtație în Europa. Dar cred că se pot face multe lucruri, pe care până acum statele europene nu le-au făcut, în primul rând din comoditate și din dorința de a fi mereu populari. Or a venit vremea politicienilor curajoși”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Diaconescu, precizări privind declarațiile anterioare: Subiectul împărțirii influenței în Europa, de tip Ialta, nu este pe actuala agendă a discuțiilor SUA – Rusia: „Nu a fost pe masa negocierii în acest moment” | AUDIO

 

 

 

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.