Confidenţialitate

Cosmin Chiriță, Project Manager MERITO, despre scopul principal al proiectului și modul în care sunt selectați profesorii valoroși

Cosmin Chiriță, Project Manager MERITO, a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. MERITO este un proiect în care antreprenorii din România, reuniți în Romanian Business Leaders – RBL – recunosc public și material meritele profesorilor valoroși din țară, iar apoi duc împreună mai departe sistemul de bune practici către alți profesori. Proiectul a fost inițiat în 2015 de Măriuca Talpeș și tot ea îl conduce și în prezent. Scopul principal al proiectului MERITO a fost recredibilizarea meseriei de profesor în România.

„Este un punct de început esențial în cauza noastră de a recredibiliza meseria de profesor în România și ușor, ușor a o tranforma pe termen lung. E de menționat că nu eu am pus propriu-zis bazele proiectului, ci m-am alăturat în a-l gestiona în viața de zi cu zi.

La început, în 2015 – Măriuca Talpeș este cea care a inițiat proiectul și care îl și conduce în ziua de azi – a apărut drept o cauză de a recredibiliza meseria de profesor așa cum spuneam, din nevoia de exemple pozitive de profesori în publicul larg.

La momentul respectiv, media era destul de inundată de știri negative din educație, școală și profesori și lipseau cumva acele modele pozitive care existau și care există în continuare, dar pe care e nevoie să le scoatem mai mult în față. Și așa a apărut ideea unei gale în care să premiem genul acesta de profesori valoroși, astfel de exemple și de modele care să ne dea încredere în meseria de profesor și care să ne arate că în ciuda vitregiilor din sistem, totuși avem motive de speranță și încredere și avem acei oameni cu care să construim și să schimbăm lucrurile alea pe care le dorim schimbate în sistem”, a spus Cosmin Chiriță, Project manager MERITO.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cosmin Chiriță: Gala reprezintă un punct de început pentru a strânge profesorii laureați într-o comunitate în care investim continuu

„Am început să premiem 10 profesori pe an și am tot crescut. Ce este de menționat este că gala nu este un punct finit, ci începutul relației noastre cu profesorii laureați pe care îi strângem într-o comunitate și în care investim continuu atât pentru dezvoltarea comunității, dar și pentru dezvoltarea profesorilor din această comunitate ca ei să-și ducă practicile mai departe către alți profesori”, a adăugat Cosmin Chiriță la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Care sunt criteriile de selecție a profesorilor valoroși premiați la MERITO

„În primul rând, la noi nu este cu dosar. Nu avem nici dosar, nici șină. Sistemul nostru este pe bază de recomandări. Primim recomandări din publicul larg, adică oricine poate face recomandări pe site-ul nostru, iar apoi intră în procesul nostru de selecție care durează aproximativ un an de zile cu totul: documentare online, răscolim internetul despre acești profesori recomandați, validare în teritoriu – ne întoarcem la rețeaua de oameni de business care stau la baza proiectului în fundația RBL – și căutăm cât mai multe informații despre ce fac acești profesori la clasă și în afara ei.

Adică pe lângă criteriul de a fi profesioniști, dedicați, pasionați la clasă și în ceea ce fac cu copiii în timpul orelor, ne uităm și la ce fac în afara ei – cât de mult sunt implicați în activități extra-curriculare, în ce măsură schimbă viața comunității în care activează. În ce măsură își duc aceste practici și către profesori – adică îi ajută pe alți profesori să-și îmbunătățească metodele de predare.

Selecția este făcută de către un juriu format din oameni de business din echipa MERITO și din Romanian Business Leaders tocmai ca să ne asigurăm că profesorii pe care îi premiem – fiind o inițiativă exclusiv privată – pun dăruire, un pic de magie și har în meseria lor și fac acel pas în plus pentru meserie și pentru acele schimbări în educație de care avem cu toții nevoie”, a mai spus Cosmin Chiriță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sorin Cîmpeanu, despre beneficiile evaluării standardizate în școli: Contribuie la construcția planului de învățare individualizată. Nu se transformă în note | VIDEO