Confidenţialitate

Cosmin Andreica, despre lipsa de polițiști din România: 35.000 – 40.000 de angajați lipsă în sistem, dacă vorbim despre toate nevoile unităților care încadrează polițiști | VIDEO

Sindicaliștii spun că lipsa personalului, a dotărilor, a salariilor decente și a reformei sistemului impun discutarea situației în CSAT. Ministrul de Interne promite schimbări și cere bani în plus de la buget. Cosmin Andreica – liderul sindicatului Europol – a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de marți. „Dacă este să vorbim despre toate nevoile unităților care încadrează polițiști, cred că cifra este undeva la 35.000 – 40.000 de angajați lipsă azi în sistem”, a spus Cosmin Andreica la Europa FM, subliniind și cazul Constanța unde „pe organigramele existente avem un deficit de aproximativ 20-25%”.

Ce se întâmplă în Poliția Română astfel încât este nevoie de intervenția CSAT-ului?

Cosmin Andreica: „Într-adevăr, nu este pentru prima dată când am spus acest lucru. În anul 2021, ca urmare a unor incidente înregistrate în rândul colegilor noștri care au fost vătămați sau chiar uciși în timpul serviciului, fiind singuri planificați în serviciu sau care au venit de acasă din timpul liber pentru a interveni la diferite acțiuni. Am atras atenția asupra unei chestiuni deosebit de importante: conform statutului polițistului, conform Legii 360 din 2022, Articolul 39 și 44 obligă instituția să asigure un serviciu permanent și continuu, în mod similar precum serviciul medical, de asistență socială și multe alte servicii esențiale pentru societate.

Cu toate acestea, în momentul de față avem peste 90% din polițiștii care lucrează în structurile de poliție judiciară – și mă refer aici la colegii care lucrează efectiv în dosare penale de la diferite structuri care lucrează de luni până vineri, de la 08:00 la 16:00. Dacă se întâmplă cumva ceva după ora 16:00, ei sunt chemați de acasă pe baza unei permanențe, continuități, și vor interveni doar după ce se întâmplă ceva. Prin această manieră de lucru, pe de-o parte se încalcă prevederile legale, iar pe de altă parte avem nenumărate incidente pe care le decontează societatea și cetățenii”.

Cosmin Andreica, despre cazul Arad: „Toți au fost chemați de acasă”

„Spre exemplu, la Arad: la momentul în care a avut loc acea deflagrație nu exista niciun polițist în serviciu în acea sâmbătă din cadrul structurilor de poliție judiciară. Toți au fost chemați de acasă. În afară de patrula de ordine publică în uniformă, pe care o vedem cu mașina de poliție – îi mai trebuie și clopoței, că… să fim serioși, nu ai cum să ai pretenția de la un asemenea echipaj să asigure securitatea în zonă în condițiile în care sunt vizibili, toată lumea știe unde sunt. Deci noi nu am avut acolo poliție”, a explicat Cosmin Andreica la Europa FM.

Cosmin Andreica: „Azi statul, Guvernul, mimează că luptă împotriva traficului și a consumului de droguri”

„La structurile de combaterea criminalității organizate sunt colegii noștri, polițiști dedicați, polițiști care fac nenumărate compromisuri în defavoarea lor care, oficial, lucrează de luni până vineri de la 08:00 la 16:00. Este inacceptabil, mai ales în condițiile în care azi statul, Guvernul, mimează că luptă împotriva traficului și a consumului de droguri.

Am readus în discuție această chestiune legată de sesizarea CSAT pentru că dacă nouă în 2021 ne spunea CSAT-ul că această problemă nu se circumscrie competențelor Consiliului Suprem de Apărare a Țării, ci reprezintă o chestiune de organizare a instituției propriu-zise, vedem că un subiect mult mai mic față de această cauză – un efect, consumul de droguri – a fost trecut pe ordinea de zi a CSAT-ului. Adică nu lucrez la cauză, dar tratez efectul. Și am văzut cum l-au tratat: au privit cu îngrijorare – că așa este expresia consacrată – și cam atât. Altceva, nu s-a întâmplat absolut nimic”, a spus Cosmin Andreica.

Cosmin Andreica, despre situația de la Constanța: Organigramele lor sunt constituite în intervalul 1995 – 2000, când zona de infracționalitate, la judiciar, însemna furturi de casetofoane și roți de rezervă. Acum vorbim de infracțiuni informatice. Acolo e un deficit de 20-25%, conform organigramelor, dar real estimez un deficit de 35%

Tudor Mușat: Apropo de aceste lipsuri, pentru că Ministerul de Interne – trebuie spus – nu comunică cu presa pe subiectele acestea, este o necunoscută numărul, valoarea, deficitul polițiștilor în sistem. Cum îl putem calcula? Variază în funcție de ce spune un ministru la un moment dat, de ce spune o anumită structură la alt moment, în funcție de ce spuneți dumneavoastră – sindicaliștii din poliție.

Cosmin Andreica: „Este o tendință actuală de inducere în eroare a opiniei publice pentru că am văzut și reacții: în loc să recunoaștem și să admitem că avem niște probleme – pentru că doar în aceste condiții putem să și găsim soluții pe termen scurt, mediu și lung, pentru că este clar că nu putem avea soluții magice precum ideea năstrușnică a domnului ministru Predoiu care a spus că va desființa IPJ Constanța și în 45 de zile vom avea o nouă structură eficientă care va face față provocărilor de acolo.

Nu s-a întâmplat acest lucru, nici măcar acum după trei luni de zile. Chiar și în momentul în care noi vorbeam despre numărul de aproximativ 250 de polițiști care lucrează în structurile de combatere a criminalității organizate, pe linia traficului de droguri – deci 250 la nivel național – îl vedeam pe secretarul de stat Bogdan Despescu care spunea despre faptul că mai sunt încă 4800 de polițiști care și ei acționează pe zona traficului de droguri – adică se referea la polițiștii rutieri care în activitatea lor pot depista niște consumatori la volan.

Ori, îmi cer scuze, dacă ducem în derizoriu importanța muncii polițiștilor judiciariști – care fac parte din structurile poliției judiciare – și care instrumentează dosare de trafic de droguri cu 4800 de polițiști rutieri care pot da de un consumator înseamnă că nici în momentul de față noi nu avem reprezentarea realității în care trăim – adică un număr uriaș de consumatori, un trafic de droguri scăpat de sub control și imposibilitatea instituției poliției române, și din perspectivă de resursă umană, și din perspectivă de logistică, salarizare: nu este capabilă să răspundă eficient acestui flagel”.

Cosmin Andreica: „La începutul lunii ianuarie, februarie anului viitor prin memorandum se vor mai debloca încă 400 sau 500 de funcții care vor fi încadrate la „din sursă externă” exclusiv pentru IPJ Constanța”

Tudor Mușat: Deci câți polițiști ne lipsesc până la urmă? Putem avea această imagine de ansamblu?

Cosmin Andreica: „Da, putem avea această imagine de ansamblu. În momentul de față, pe organigramele existente avem un deficit de aproximativ 20-25% – depinde de segmentele, de armele din Minister. Însă, din datele pe care le-am centralizat noi, am luat cu titlu de exemplu, prin sondaj, niște inspectorate de poliție județene și am constatat că organigramele lor sunt constituite în intervalul 1995 – 2000. Cu alte cuvinte, vorbim despre două lumi total diferite, în care situația operativă din 1995 – 2000 care se situa în zona de infracționalitate (la judiciar) de furturi de casetofoane, de roți de rezervă, lucruri care au dispărut în vremurile noastre și care s-au mutat cu pași repezi, fără ca noi instituțional să putem să reacționăm eficient, în zona de infracțiuni informatice – de exemplu, unde sunt județe unde aceste infracțiuni au crescut și cu 800%.

Ca să revin, la nivelul acelor județe, dincolo de acest deficit bazat pe acele organigrame vechi care nu sunt actualizate, am constata că ar mai fi nevoie de încă o dată acel număr de polițiști. Deci probabil că deficitiul real, ca medie, ar fi undeva la 35% din datele pe care le deținem noi – și această cifră ne-a fost confirmată de ministrul Predoiu, pentru că prima măsură pe care a luat-o la IPJ Constanța a fost să constate că mai are nevoie de aproximativ 685 de polițiști, în afară de funcțiile deja existente.

Deci în Constanța avem un deficit de 23% pe schema actuală și suplimentar au mai înființat 685 de funcții. Au plecat acum 164 de agenți din școlile de poliție și au fost redirecționați către Constanța – că acum dacă este proiectul ministrului Predoiu evident că toate eforturile sunt îndreptate către Constanța – și la începutul lunii ianuarie, februarie anului viitor prin memorandum se vor mai debloca încă 400 sau 500 de funcții care vor fi încadrate la „din sursă externă” exclusiv pentru IPJ Constanța”.

Tudor Mușat: În termeni nominali, ca număr de persoane, ce înseamnă deficitul de 25%?

Cosmin Andreica: „Dacă ne raportăm la Constanța, care avea aproximativ 1600 de polițiști, 25% înseamnă 320 – 350 de polițiști lipsă acum. La care se mai adaugă încă 685 de funcții noi”.

Cosmin Andreica: La nivel național, avem un deficit de 35.000 – 40.000 de angajați lipsă în sistem

Tudor Mușat: Ca lumea să înțeleagă la nivel național cu ce ne confruntăm, de cât are nevoie sistemul?

Cosmin Andreica: „Dacă este să vorbim despre toate nevoile unităților care încadrează polițiști, cred că cifra este undeva la 35.000 – 40.000 de angajați lipsă azi în sistem. Și noi acum vorbim doar despre trafic de droguri, despre câteva dintre elementele infracționale, însă gândiți-vă că pe zona de imigrări avem între 1 și 3 angajați la nivelul unui județ. Și noi vorbim despre migrația ilegală, adică despre un contigent de străini care anul viitor va ajunge la 140.000 de străini care vor veni și vor munci în România. Îmi cer scuze, nu știu cine se gândește la procesarea acestor documente, la urmărirea acestor străini, dacă rămân pe teritoriul României, dacă vin doar cu pretextul de a munci în România și la o săptămână se ia direcția țărilor din Vest”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: 11 suspecți vor fi conduși la audieri după ce mai mulți polițiști din Huși au fost acuzați că le-au cerut unor șoferi bani pentru a nu-i amenda | AUDIO