Cosmin Andreica – liderul sindicatului Europol – a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de marți, unde a vorbit și despre cazul Cherecheș, subliniind că a fost vorba despre o eroare umană: „polițistul de frontieră avea o vechime de 21 de ani în activitate, el a fost recompensat de nenumărate ori în ultimii cinci ani exact pentru astfel de fapte […]. E important de spus că un astfel de polițist înainte de Cătălin Cherecheș a mai legitimat 1000 de persoane”. Cât despre demiterile care au urmat în urma ieșirii din țară a lui Cătălin Cherecheș, Cosmin Andreica a spus că „în realitate nu am avut parte de o demitere, ci pur și simplu de încetarea exercitării provizorie a funcției de conducere, adică tot cei care i-au numit acum i-au revocat. Nu s-a întâmplat mare lucru”.
Cosmin Andreica: „Pe de altă parte, nu am cum să nu observ că de vineri de când a fost acest incident și până duminică noaptea am văzut niște eliberări din funcție cu titlul de demiteri”
Tudor Mușat: Facem o paranteză aici legată de ce s-a întâmplat cu primarul Cherecheș din Baia Mare. Un primar care, aparent, a plecat cu actele de identitate ale unei rude cu care ar fi semănat, ceea ce i-a derutat pe polițiștii de frontieră. L-au lăsat să treacă. E acum fugit. Ce înțelegeți din ce s-a întâmplat acolo?
Cosmin Andreica: „E o discuție mai amplă și este de analizat și modul în care Ministerul a reacționat. Pe de-o parte, să știți că acesta va fi viitorul dacă intrăm în Schengen. Adică dacă săptămâna trecută eram în Schengen, Cătălin Cherecheș nu mai trebuia să folosească actul de identitate al vărului său, ci pur și simplu pleca”.
Tudor Mușat: Evident, dar tocmai asta este ironia, că fiind dat în consemn la frontieră, nu doar că nu suntem în Schengen și trebuie controlate actele, totuși a reușit să plece.
Cosmin Andreica: „Aici sunt câteva cifre. Noi din detaliile pe care le-am avut la dispoziție am putut trage o concluzie la acest moment: că nu există niciun fel de interferență – mă refer la fapte de corupție – că acel fost primar să poată să plece din România ajutat de cineva. Vorbim despre o eroare umană. De ce o eroare umană? Cu toate că polițistul de frontieră avea o vechime de 21 de ani în activitate, el a fost recompensat de nenumărate ori în ultimii cinci ani exact pentru astfel de fapte – că a depistat persoane care s-au prezentat cu acte de identitate false, față e care s-au luat măsuri preventive sau care erau date în urmărire. E important de spus că un astfel de polițist înainte de Cătălin Cherecheș a mai legitimat 1000 de persoane.
Mai mult decât atât, în fiecare zi în baza de date a Poliției de Frontieră sunt introduse între 200 și 300 de persoane cu consemn. Doar la Petea de la începutul anului până în prezent au fost depistate 5000 de persoane care nu au respectat consemnul. Deci nu vorbim despre 2, 10, 15, ci despre 5000 de persoane doar într-un singur punct de trecere a frontierei. Din perspectiva aceasta, pentru noi lucrurile sunt clare: vorbim despre eroare umană din perspectiva aceasta și nu ar mai trebui să existe. Pe de altă parte, nu am cum să nu observ că de vineri de când a fost acest incident și până duminică noaptea am văzut niște eliberări din funcție cu titlul de demiteri”.
Cosmin Andreica: „Acolo a fost clar, dovada vie că elementul politic poate să ceară inspectorului general să plece”
Tudor Mușat: Acestea la ce ar folosi sau cum le vedeți?
Cosmin Andreica: „Eu nu am putut identifica așa ceva, cel puțin din comunicatul Ministerului de Interne nu am înțeles absolut nimic. Nu înțeleg care este implicarea acelor persoane eliberate. în realitate, doar unul dintre acei ofițeri din listă – Inspectorul General al Poliției de Frontieră – ocupa funcția prin concurs, toți ceilalți erau împuterniciți sau desemnați, deci în realitate nu am avut parte de o demitere, ci pur și simplu de încetarea exercitării provizorie a funcției de conducere, adică tot cei care i-au numit acum i-au revocat. Nu s-a întâmplat mare lucru.
Dar din perspectiva mea, dacă aveam parte de o reacție sănătoasă, instituțională și nu de una politică – pentru că acolo a fost clar, dovada vie că elementul politic poate să ceară inspectorului general să plece. Și inspectorul general pleacă, pentru că evident dacă nu pleca el probabil avea Corpul de Control o lună pe la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și sigur se termina mult mai prost pentru dumnealui.
Pe de altă parte, dacă într-o țară, într-un stat de drept, aceste persoane rămâneau în funcție, erau cercetate disciplinar, era stabilită vinovăția lor din perspectiva prevederilor încălcate de către aceștia având în vedere pozițiile pe care le ocupă în instituție și vedeam niște sancțiuni disciplinare. Acum, însă, vedem o listă de oameni, niște proscriși care au fost eliberați din funcție, dar ei nu au răspuns penal, administrativ, disciplinar, pentru ceea ce s-a întâmplat în cazul Cherecheș și nici nu știm dacă a existat vreo vinovăție din partea lor și în ce a constat. Ori, acest lucru mă duce cu gândul mai degrabă la un stabor, și nu la un stat de drept.
Pe de altă parte, prin analogie – pentru că asta doare cel mai mult în societatea românească – este dubla măsură. Nu se poate ca în cazul de față în care un polițist de frontieră nu și-a dat seama că persoana care s-a prezentat la control nu este una și aceeași cu cea din poza din actul de identitate. Pentru această faptă să răspundă Inspectorul General al Poliției de Frontieră, în timp ce șeful punctului de trecere a frontierei Satu Mare, de exemplu, nu a fost eliberat din funcție.
Nu există logică juridică, morală, etică pentru care inspectorului general i s-a cerut să plece din funcție. Pentru că tot prin analogie, Inspectorului General al Poliției Române nu i s-a cerut să plece din funcție când am avut cazul de la 2 Mai, Onești, Arad, iar acum recent cazul de la Sibiu, unde trei criminali au plecat din țară, deși existau suficiente elemente și informații pentru a fi reținuți, unde am arestat o persoană în mod eronat. Și atunci lucrurile sunt destul de evidente. E vorba despre implicarea politicului și interesul politicului existent în aceste cauze”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Inquam Photos / Ghita Porumb