DNA-ul a calculat că numai șpăgile identificate și trimise în judecată anul trecut fac cât efortul statului pentru programul național de autostrăzi în 2016, 2017 și 2018. Trei ani de autostrăzi într-un singur an de șpăgi – 2015. Este vorba însă doar de cele prinse, documentate și trimise în judecată de către DNA.
E impresionant, într-adevăr, dar este și înspăimântător, căci cine știe cât or fi șpăgile nedescoperite.
Acum trei zile am avut la televizor un reportaj din Caraș Severin unde sătenii erau nemulțumiți că primarul nu le repară drumul, declaraseră greva foamei și cereau să vină DNA-ul. Atâta doar că DNA-ul nu se ocupă, nu-i dă legea voie să se ocupe decât cu marile șpăgi și abuzuri, cu cele care da, de regulă, politicienii la vârf sunt responsabili. Și DNA-ul are performanțe într-adevăr, cifrele cresc de la an la an, eficiența condamnărilor crește, se umplu pușcăriile.
Ministrul Justiției a ales ziua de azi, ziua bilanțului DNA pe 2015 pentru a anunța oficial că va propune reconfirmarea pe funcție a Laurei Codruța Kovesi, dar sincer să vă spun, nu mi s-a părut în sala respectivă, plină cu politicieni, nu mi s-a părut nimeni nici surprins, nici fericit de această veste, deși la televiziuni ea a făcut breaking news.
Este bine că avem în fiecare an tot mai mulți inculpați pentru corupție?
Este bine că sunt tot mai multe persoane condamnate?
A dus acest efort la instituții mai curate?
https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-coruptie-si-anticoruptie-25-februarie-2016