Muzeul Național Cotroceni a găzduit, joi, Concertul aniversar „Marin Constantin 95” al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, susținut alături de corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi, dirijor Anna Ungureanu.
Concertul a marcat 57 de ani de activitate neîntreruptă a Corului Madrigal, 95 de ani de la nașterea maestrului Marin Constantin, fondatorul celebrului ansamblu și 6 ani de când Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat.
„Deschidem anul concertistic cu sprijinul acestei frumoase instituții, Muzeul Național Cotroceni, cu un spectactol dedicat Madrigalului și memoriei maestrului nostru, Marin Constantin și, de asemenea, cu o privire deschisă spre viitor, alături de copiii din Programul Național Cantus Mundi.
A devenit deja o tradiție anuală ca la începutul primăverii să onorăm moștenirea fondatorului Madrigal, dar și amprenta pe care Instituția Madrigal o creează în educarea și integrarea socială prin muzică a tinerei generații”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Tripla aniversare a reprezentat un moment de bilanț al instituției și a prilejuit o emoționantă reîntâlnire a generațiilor de artiști ai Corului Madrigal, care în finalul concertului au interpretat imnul oficial al ansamblului, „Vezzosette Ninfe e Belle” de Giovanni Gastoldi, împreună cu cei aproape 100 de copii din corurile Programului Național Cantus Mundi, în ovațiile publicului.
Evenimentul a cuprins și decernarea Premiului “Marin Constantin”, distincție care a fost creată în memoria maestrului fondator al Corului Madrigal, pentru a onora valoroasa moștenire a acestui legendar muzician, precum și viziunea sa de mentorat și de popularizare a cântului coral în rândul tinerei generații.
În acest an, laureat al premiului a fost Daniel Kühnel, Director al Symphoniker Hamburg – Orchestra Simfonică din Hamburg – căruia i s-a acordat această distincție pentru constantul suport internațional oferit în ultimii ani promovarii imaginii corului in lume.
Repertoriul selectat pentru Concertul aniversar a inclus lucrări din muzica renascentistă și universală, dar și din creația românească de secol XX: Orlando di Lasso, Thomas Morley, Maurice Duruflé, Gabriel Fauré, Marin Constantin, Constantin Baciu, Sabin Păutza, Anatol Vieru etc.