Corpul de control al ministrului Sănătăţii a obligat Spitalul de Pediatrie din Piteşti să preia cazuri de boli diareice infecţioase, în ciuda faptului că unitatea sanitară nu este dotată corespunzător pentru astfel de boli şi nu are secţii de izolare. În acest fel la Spitalul de Pediatrie ar putea izbucni oricând o epidemie, spun medicii.
Cazurile de boli infecţioase erau tratate până la apariţia acestei crize, la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă care are dotările necesare pentru astfel de cazuri şi are şi salon de copii. În obiectul de activitate al Spitalului de Pediatrie din Piteşti nu intrau bolile diareice infecţioase. Din acest motiv Spitalul de Pediatrie din Piteşti nici nu detinea kit-uri de depistare rapidă a unor astfel de boli.
Potrivit medicilor de la unitatea sanitară din Piteşti, decizia de a primi copii cu boli diareice de cauză infecţioasă a venit de la corpul de control al ministrului Sănătăţii, însă există risc de contaminare în fiecare moment.
”Să fii într-o gardă, cum sunt eu la chirugie, să vină un asemenea copil în spital cu o problemă infecțioasă, contagioasă și să infecteze în secție de chirugie. Ce se întâmplă acolo? Păi eu mi-am pierdut pâinea în secunda doi, că mă dă afară, pentru că nu mi-am organizat garda cum trebuie, iar toți copiii sunt expuși unui risc inutil, pentru că cineva a dat ordin să fie tratate asemenea cazuri”, a declarat medicul chirurg Emil Popa.
Medicii de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti speră că după depăşirea acestei crize unitatea sanitară să revină la normalitate pentru că nu există un circuit corespounzător la nivelul spitalului pentru tratarea bolilor diareice de boli infecţioase.
”S-a stabilit că toate cazurile copiilor cu boală diareică acută să fie tratate în cadrul spitalului de Pediatrie, motiv pentru care la nivelul secțiilor de sugari s-a amenjat o secție specială” a declarat șefa Centrului Primiri Urgenţe, Aida Enescu.
Medicii spun că nu i-a întrebat nimeni dacă e posibilă tratarea unor astfel de boli în cadrul unităţii sanitare sau nu înainte de a fi luată decizia de a fi trataţi copii cu astfel de boli.