Pandemia a afectat puternic finanțele Vaticanului, forțându-l să apeleze fonduri de rezervă și să pună în aplicare unele dintre cele mai dificile măsuri de control al costurilor.
Pe acest fond sumbru, administratorii de top ai Vaticanului au organizat o reuniune de urgență la sfârșitul lunii martie, când au dispus înghețarea promoțiilor și angajărilor și interzicerea orelor suplimentare, călătoriilor și evenimentelor majore.
O notă internă văzută de Reuters a spus că deciziile, în vigoare pentru restul anului, au fost luate „pentru a atenua, cel puțin pe termen scurt, impactul economic grav … și pentru a evita măsurile drastice ulterioare.”
O scrisoare din aprilie le-a spus însă șefilor de departament că, în conformitate cu politica papei, nu ar putea concedia angajați.
Fondul Peter’s Pence, care aduce aproximativ 50-65 de milioane de dolari anual, își propune să ajute activitățile papei și să sprijine proiecte caritabile în cele mai nevoiașe zone din lume. Dar, de mai bine de 30 de ani, Sfântul Scaun a fost obligat să apeleze la fond pentru a continua derularea operațiunilor și pentru a completa deficitul bugetar al Sfântului Scaun.
În același timp, pandemia a redus drastic fondurile primite de la Muzeele Vaticanului, care au avut aproximativ 7 milioane de vizitatori anul trecut și sunt cea mai singură sursă de numerar a orașului.
Muzeele, care generează aproximativ 100 de milioane de dolari anual, au fost închise începând cu 8 martie și nu se vor redeschide, probabil, până la sfârșitul lunii, ceea ce duce la pierderea veniturilor pe trei luni.
Chiar și după redeschidere, oficialii se tem că măsurile de securitate sporite, cerințele de distanțare socială, noile reglementări în materie de sănătate și lipsa preconizată a turiștilor internaționali vor eroda vânzările de bilete și suveniruri.
„Cu siguranță avem anii grei înaintea noastră”, a declarat miercuri părintele Juan Antonio Guerrero, noul șef al Secretariatului pentru economie al Vaticanului, pe site-ul oficial Vatican News.
El a estimat că venitul Sfântului Scaun va scădea cu 25 până la 45% din cauza coronavirusului, în funcție de măsurile de reducere a costurilor.
O altă problemă este că nu există indicații despre momentul în care papa poate relua activități care atrag zeci de mii de oameni în același timp, cum ar fi sărbătorile religioase. Mulți pelerini și turiști vin la Roma în primul rând pentru a-l vedea pe papa și lasă și donații în Bazilica Sf. Petru, unde nu există taxă de intrare. Dar turiștii plătesc pentru a vizita muzeele Vaticanului, care se mândresc cu unele dintre cele mai mari capodopere ale lumii
Deficitul a fost accentuat și de reducerea chiriilor la cele aproximativ 600 de magazine și birouri din Roma care aparțin Vaticanului, pe perioada epidemiei.
Vaticanul are două bugete. Unul este cel al Sfântului Scaun, guvernul Bisericii Catolice, care este recunoscut ca o entitate suverană în dreptul internațional. Acesta include administrația centrală și ambasadele care mențin relațiile diplomatice cu mai mult de 180 de țări. Veniturile sunt din fonduri imobiliare, investiții și contribuții, cum ar fi Peter’s Pence. Are un deficit de mulți ani.
Celălalt buget este pentru orașul Vatican, statul din inima Romei. Acesta include veniturile din muzeele Vaticanului și, în mod tradițional, are un surplus. Surplusul, precum și contribuțiile credincioșilor și profiturile de la banca Vaticanului au fost folosite ani de zile pentru a corecta deficitele Sfântului Scaun.
Ultimul an pentru care Vaticanul a publicat cifre bugetare complete a fost 2015, când Sfântul Scaun a avut un deficit de 13,1 milioane dolari.
De atunci, Sfântul Scaun a avut venituri anuale de aproximativ 293 milioane dolari și cheltuieli de aproximativ 347 milioane de euro, ceea ce a dus la un deficit anual de aproximativ 54 de milioane de dolari.