Confidenţialitate

Coronavirus în România: Peste 31.000 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

Autoritățile sanitare au transmis, joi, 27 ianuarie, bilanțul infectărilor cu SARS-CoV-2 din ultimele 24 de ore.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 27 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 31.683 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 71 de decese, dintre care 2 decese anterioare.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 7.834, cu 486 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 731 de persoane, cu 39 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 731 de pacienți internați la ATI, 620 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 704 sunt minori, 692 fiind internați în secții, cu 37 mai mult decât în ziua anterioară și 12 la ATI, similar cu ziua anterioară.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.683.759 de teste RT-PCR și 7.116.075 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 32.907 teste RT-PCR (19.193 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.714 la cerere) și 68.045 de teste rapide antigenice.

Ieri au fost înregistrate 34.255 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, cel mai mare număr de infectări noi de la debutul pandemiei. De asemenea, tot miercuri au fost raportate și 94 de decese.

Recordul de cazuri noi de coronavirus de miercuri se înscrie în scenariul așteptat de autorități, spune ministrul Sănătații. Până la finalul lunii creșterea va continua, este de părere Alexandru Rafila, care spune că, la nevoie, numărul de paturi pentru bolnavii de Covid-19 poate fi extins.

„Am estimat o astfel de evoluție generată de tulpina Omicron, cu o transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente. Din punctul meu de vedere, creșterea va continua, dar nu zilele următoare, va continua creșterea probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu. (…) Nu există în momentul de față motive de panică, important este ca fiecare dintre noi să respectăm regulile, să încurajăm vaccinarea.”

Dacă situația din spitale se va agrava, România ar putea decide ca personalul medical infectat, dar cu o formă ușoară, să trateze în continuare în secții pacienții bolnavi de COVID, mai spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila:

„Scenariul ar fi acela în care am fi în posibilitatea să asigurăm asistența medicală datorită unui număr extrem de mare de infecții în rândul personalului medical. De aceea, această măsură legată de testarea personalului medical poate să prevină o situație în care el să fie obligat să vină la serviciu chiar dacă este infectat. Deci cu cât prevenim infecția, cu atât aceste măsuri eroice vor fi luate mai târziu sau deloc. Eu ser să nu trebuiască să fie luate vreodată”, a declarat Alexandru Rafila.

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: Iași: O femeie a sunat la DSP și a întrebat de un certificat verde pentru hamsterul său, pentru a-l lua în călătorie | AUDIO