Confidenţialitate

Coronavirus în România: Bilanțul urcă la două decese. 64 de persoane s-au vindecat

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică, la prânz, că numărul deceselor de COVID-19 a urcat la 2.

La nivel național, sunt raportate 433 de infectări, un plus de 66 de cazuri față de sâmbătă.

64 de persoane s-au vindecat și au fost externate.

“Astăzi, 22 martie, au fost înregistrate primele 2 decese pe teritoriul României ale unor pacienţi infectaţi cu noul tip de coronavirus. Este vorba despre pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova, pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer). Al doilea pacient, în vârstă de 74 de ani era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş – București, transferat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, având o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă.

Până în acest moment, pe teritoriul României, au fost confirmate 433 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 433 de persoane confirmate pozitiv, 64 au fost declarate vindecate și externate (47 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța și 1 la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, transmisă ieri, 21 martie, ora 13.00, au fost înregistrate alte 66 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 9 ani și 74 ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 14 pacienți, din care 3 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.803 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 65.799 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.967 de teste, din care 242 în unități medicale private.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.231 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.857 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 129 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția a aplicat 520 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 43 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 33 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Irlanda, unul în Tunisia și unul în Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat”, amintește GCS.

Cetățenii sunt sfătuiți să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20

Un pacient de 74 de ani, care suferea de alte afecțiuni, a murit la Spitalul Victor Babeș din București.

Un alt pacient a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova, primul deces raportat la nivel național. În vârstă de 67 de ani, bărbatul a revenit din Franța, la data de 6 martie. 9 zile mai târziu, suferindul de cancer a ajuns la Urgența Spitalului din Filiași din cauza durerilor pe care le avea, relatează Ana Maria Constantinescu, corespondent Europa FM la Craiova.

Deși se știa că s-a întors din zone de risc, iar unele cadre medicale au cerut testarea lui încă de la început, abia pe 17 martie i-au fost recoltate probe biologice.

Confirmarea infecției cu COVID-19 a venit la 18 martie. Bărbatul a fost transferat, în aceeași zi, la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova, unde a și decedat.

23 de angajați ai spitalului din Filiași, care au intrat în contact cu pacientul, au fost trimiși în izolare la domiciliu timp de 2 săptămâni. Pentru 10 dintre aceștia, testele au ieșit negative.

Din 18 martie, compartimentul UPU al Spitalului din Filiași este închis.

În acest caz, procurorii doljeni fac cercetări pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.

Conducerea unității sanitare nu ar fi luat măsurile necesare pentru a preveni răspândirea virusului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile au anunțat noi măsuri restrictive adoptate pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Prin ordonanță militară:

    • Se suspendă, începând de duminică, activitatea în cabinetele de medicină dentară, dar sunt permise intervențiile de urgență
    • Se suspendă temporar activitatea mall-urilor de duminică seară
    • Circulația în afară gospodăriei se poate face fără formarea de grupuri mai mari de 3 persoane
    • În intervalul orar 6.00 – 22.00, se recomandă doar mersul la serviciu, pentru asistență medicală de urgență, aprovizionare, deplasări scurte în apropierea casei
    • Din 23 martie, în intervalul 22.00 – 6.00, persoanele trebuie să stea în casă și cei care ies au nevoie de adeverințe de la serviciu pentru deplasare sau declarație pe proprie răspundere
    • Se interzice intrarea cetățenilor străini și apatrizilor în România, cu excepția celor care vor fi în tranzit pe un culoar bine definit. Alte excepții sunt cei care fac deplasări în interes profesional, personalul diplomatic, cei care au viza, cei care circulă din nevoi medicale, cei care au familia în România
    • Persoanele izolate la domiciliu care părăsesc locația fără aprobare sunt considerate persoane cu risc crescut și vor fi plasate în carantină sub pază
    • Persoanele carantinate care părăsesc locația fără aprobare sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile, plus măsuri contravenționale sau penale
    • Persoanele care au nevoie de susținere și au peste 65 de ani vor primi sprijin de la autoritățile locale
    • Se pot oficia slujbe religioase fără public, care să fie transmise la radio și online
    • Se pot oficia botezuri, cununii și înmormântări la care pot participa cel mult 8 persoane și se pot împărtăși bolnavi la domiciliu
    • Se închid granițele pentru cetățenii străini, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine

“Tot ceea ce decidem prin ordine sau ordonanțe militare are scopul de a evita riscurile la care se expune populația”, a susținut ministrul Internelor, Marcel Vela.


Măsurile au fost dezbătute într-o ediție specială a Știrilor Europa FM.

O femeie din București, care se afla în izolare la domiciliu, dar a ieșit pe geam din locuință, a fost plasată, duminică, în carantină instituționalizată.

Aproape un miliard de persoane din întreaga lume suni izolate la domiciliu în peste 30 de ţări, fie ca parte a măsurilor obligatorii impuse de autorităţi, fie în urma recomandărilor acestora. Numărul este unul fără precedent.