Confidenţialitate

Coronavirus în România: Bilanțul urcă la 158 de îmbolnăviri

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni dimineață, că numărul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns în România la 158. 9 dintre acestea sunt considerate vindecate.

Sunt 19 cazuri în plus față de duminică.

Potrivit GCS, 4 cazuri noi sunt în Arad, 3 în Ilfov, 2 în Vâlcea, 2 în Timișoara și câte unul în București, Cluj Napoca, Sălaj, Buzău, Ialomița, Hunedoara, Galați şi Suceava.

Cele 19 persoane depistate au vârsta cuprinsă între 19 și 54 ani, sunt în carantină sau autoizolare.

Cele mai multe dintre aceste noi cazuri au călătorit în Italia, 2 dintre ele în Austria și Germania.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

În perioada 15 martie, ora 08.00 – 16 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1153 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5517 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Autoritățile le reamintesc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Primăria orașului hunedorean Deva și-a suspendat activitatea, începând de luni, după ce edilul Florin Oancea și administratorul public Adrian David Nicolae au fost diagnosticați cu noul coronavirus.

Șeful statului urmează să anunțe, luni, prevederile decretului prin care această măsura va fi instituită.

Un grup de lucru, format din reprezentanţii mai multor ministere, a trimis propunerile către premierul Ludovic Orban care le va expedia, la rândul său, preşedintelui Klaus Iohannis.

Decretul prezidențial trebuie aprobat de Parlament.

Autorităţile au dat asigurări că vor fi adoptate doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii coronavirusului.

Decretul va putea conţine, printre altele, măsuri care limitează mobilitatea populației, restricții ale transporturilor terestre și aeriene, prelungirea perioadei în care școlile sunt închise, măsuri de carantină pentru românii care vine din străinătate.

Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgență.

La momentul actual, sunt interzise în România evenimentele la care participă peste 50 de oameni.

Ministrul Educaţiei a declarat pentru portalul HotNews că şcolile vor rămâne închise pe perioada celor 30 de zile în care va fi decretată stare de urgenţă. „Deocamdată, nu avem niciun termen pentru perioada de închidere a şcolilor, dar în perioada de stare de urgenţă şcolile or să fie închise. În perioada asta este clar că o să avem şcolile închise. Până după Paşte şcolile sunt închise”, a spus Monica Anisie.

Comunitatea Declic contribuie cu 38.175 de euro (184.729 lei) pentru cumpărarea de echipamente de protecție pentru personalul medical, aparate de ventilație și măști de oxigen. Acești bani au fost strânși din donațiile a 2.440 de membri.

Știrea se actualizează