Grupul de Comunicare Strategică au anunțat, joi dimineață, alte două decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus.
Ambele victime sunt femei de vârstă înaintată.
Informarea autorităților:
Femeie, 75 ani, din județul Neamț. În data de 28.03.2020 se internează în secția de ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț. În data de 28.03.2020 se emite suspiciunea de SARS-COV-2 și se recoltează un exudat cu rezultat pozitiv pentru COVID-19 în data de 30.03.2020. Antecedente patologice: Diabet zaharat. Data deces: 1.04.2020
Femeie, 84 ani, din județul Bacău. Pacienta se internează în Spitalul Județean Bacău în data de 27.03.2020 în secția de terapie intensivă. Se recoltează exudate în data de 27.03.2020 care este pozitiv pentru Covid-19, în aceeași zi.
Bilanțul epidemic provizoiu a crescut, miercuri, cu 215 noi infectări în România, până la un total de 2.460.
357 cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus. Cele mai multe sunt la Suceava (200) și București (60).
Premierul a confirmat – Europa FM – criza echipamentelor de protecție pentru spitale. “Este penurie! Regret profund că nu putem asigura toate echipamentele necesare. Distribuirea lor nu ar dura mai mult de 24 de ore. Am făcut apel de mai multe ori și către managerii spitalelor. Sunt autorități locale care s-au mișcat repede”, a spus Ludovic Orban în emisiunea Piața Victoriei.
Conducerea interimară a Spitalului Județean Suceava, unde s-au infectat cele mai multe cadre medicale și zeci de oameni au murit de COVID-19, a demisionat.
Unitatea sanitară angajează 63 de asistente, 40 de infirmiere și cinci brancardieri. Devenită focar de boală, unitatea caută, în total, 108 noi angajați.
Medici și asistente de la Spitalul Județean Suceava așteaptă încă să fie testați, în timp ce procurorii investighează dacă alte persoane au fost testate preferențial.
Administrația Prezidențială a anunțat, printr-un comunicat, că a fost retrasă decorația conferită Spitalului Județean de Urgență Suceava.
Societatea civilă s-a mobilizat, după ce municipiul Suceava și 8 localități limitrofe, anume Adâncata, Salcia, Ipoteşti, Bosangi, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei, s-au închis pe perioada stării de urgență. Astfel, au fost donate 1500 bucați măști de protecție tip KN95 către Spitalul Județean de Urgență Suceava si Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, respectiv 1100 si 400 de bucăți și 400 perechi mănuși de unică folosință.
Aflat într-o vizită la Arad, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a admis că a găsit „un personal medical cu un moral relativ scăzut”.
La Europa FM, premierul a spus că, dată fiind starea de urgenţă, Guvernul ar putea prelungi preavizul pe care este obligat să îl respecte personalul medical şi, în acest fel, i-ar forţa pe medicii şi pe asistenele care demisionează să muncească o perioadă mai lungă până le încetează, de drept, contractul.
La Europa FM, șeful guvernului a vorbit și despre impactul coronavirusului asupra economiei României. Ludovic Orban spune că activitatea economică a scăzut cu aproximativ 30%.
Aproape 800.000 de contracte de muncă au fost suspendate din cauza dificultăților create de criza sanitară. Cifra a fost făcută publică de Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că s-au dat peste 78.000 de amenzi pentru nerespectarea stării de urgență. “Legea se impune, nu se discută!”, a adăugat șeful statului.