Grupul de Comunicare Strategică a transmis, marți, 11 ianuarie, bilanțul infectărilor cu SARS-CoV-2 din ultimele 24 de ore.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 11 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 8.861 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.
De asemenea, au fost raportate 43 decese. Nu sunt raportate decese anterioare.
Cu o zi în urmă, pe 10 ianuarie, au fost înregistrate 4.104 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. Tot atunci au fost raportate 16 decese.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.023, cu 245 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 415 persoane, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 415 pacienți internați la ATI, 30 au certificat care atestă vaccinarea.
Din totalul pacienților internați, 173 sunt minori, 165 fiind internați în secții, cu 35 mai mult decât în ziua anterioară și 8 la ATI, cu 2 mai puțin decât în ziua anterioară.
În Deșteptarea de luni, ministrul Sănătății spunea că suntem pe un trend crescător, urmând a se stabili evoluția virusului SARS-CoV-2 în zilele următoare:
„În momentul de față ne aflăm în mod evident pe un trend crescător și rămâne să vedem în zilele următoare care va fi evoluția. Sperăm să se stabilizeze dar nu cred că trebuie să fim extrem de optimiști în acest moment”.
Alexadru Rafila a vorbit și despre rata de reproducere a SARS-CoV-2, care a ajuns la 1,7, cel mai mare nivel înregistrat în țara noastră de la debutul pandemiei:
„Aproape de această valoare a fost în valul 4, 1,63 sau 1,63 cred că a fost la un anumit moment, în momentul de față avem în jur de 1,7. (…) Asta înseamnă că o persoană infectată îmbolnăvește 1,7 persoane dacă se poate spune așa, adică îmbolnăvește mai mult de o persoană. (…) E mult pentru că, mai ales având în vedere durata de incubație care e destul de scurtă, mai ales pentru tulpina Omicron e de 3-4 zile, asta înseamnă că la 3-4 zile ar trebui să înmulțim cu 1,7 numărul de cazuri înregistrat în intervalul acesta de timp.”
Citește și: STUDIU. Limfocitele T pot lupta cu varianta Omicron a coronavirusului