Confidenţialitate

Coronavirus în România: 4 decese și 576 de infectări

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni, 4 decese cauzate de noul coronavirus și 576 de infectări la nivel național.

Numărul îmbolnăvirilor a sporit cu 143 în România.

7 persoane sunt în stare gravă. În schimb, 73 de pacienți s-au vindecat.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.223 de teste.

În carantină instituționalizată sunt 5.066 de persoane. Alte 72.247 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Cu cele peste 500 de cazuri confirmate, România intră în rândul țărilor din zonele galbene. Dacă părăsesc granițele, persoanele din astfel de state sunt obligate să se autoizoleze timp de 14 zile.

“Până astăzi, 23 martie, 4 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Craiova Iași și Suceava, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 143 de noi cazuri de îmbolnăvire.
Unul dintre cazuri este cel al unui deținut care în data de 11 martie a.c., a fost transportat de la Poliția Capitalei la Penitenciarul-Spital București-Jilava pentru probleme medicale. În urma testării realizate astăzi, 23 martie, acesta a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19). Precizăm că deținutul a fost izolat încă de la momentul încarcerării, iar la testarea realizată în data de 11 martie a.c., pentru depistarea unei posibile infecții cu COVID-19, rezultatul a fost negativ.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 5 ani și 76 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 15 pacienți, din care 7 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.066 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 72.247 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.223 de teste, din care 277 în unități medicale private.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.073 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.134 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 141 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 665 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal”, a transmis GCS.

O pacientă în vârstă de 72 ani a devenit a patra victimă a noului coronavirus în România. Femera era internată în data de 21 martie la Spitalul Județean Suceava, cu afecțiuni asociate cronice, anume diabet și boli cardiovasculare, fără context epidemiologic (nu are istoric de călătorie și nu a intrat în contact cu o persoană confirmată pozitiv).

Cetățenii sunt sfătuiți să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a atras atenția, duminică, că reducerea deplasărilor este obligatorie pe timpul nopții, între orele 22.00 și 6.00.

„Recomandările care există în timpul zilei sunt să reduceţi deplasarea la maxim. Între orele 06.00 – 22.00 este obligatoriu să ieşi numai pentru plimbarea cu animalele de companie, urgenţe medicale, achiziţie de alimente… De la 22.00 la 06.00, e obligatoriu! De la 06.00 – 22.00 e recomandare. Lumea să o trateze ca şi cum ar fi obligaţie. E foarte important acest lucru”, a declarat Raed Arafat pentru Mediafax.

Potrivit lui, cei care merg la serviciu luni nu vor avea probleme, însă după ora 22.00 vor trebui sa aibă asupra lor un document justificativ, emis de angajator.

De la ora 22.00, oamenii pot fi opriți de Poliţie, Poliția locală, dar şi de Jandarmerie.

Declarația pe proprie răspundere trebuie sa conțină destinația și domiciliul.

„Sunt măsuri foare necesare care se impun acum. În viitor, poate vor fi măsuri mai aspre”, a spus Raed Arafat.

Seretarul de stat spune că este de evitat ieșirea în grupuri mai mari de 3 persoane, chiar dacă fac parte din aceeași familie, iar ieșirea cu animalul de companie trebuie făcută în jurul casei, până la 500 de metri.

Raed Arafat a apreciat că vârful infectărilor se va produce „undeva in luna aprilie”, dar la momentul actual nu se poate ști cât timp va persista acest vârf.

„Există analize în acest sens. În aprilie, va fi la un moment dat un vârf. Se fac modelări, însă nu vreau să mă pronunț. Depinde de foarte multe aspect acest lucru. Oamenii să facă tot posibilul să nu mai plece afară pe perioada sărbătorilor”.

Gestionarea epidemiei de COVID-19 stârnește tensiuni între autoritățile gălățene și cele brăilene.

Invocând o dispoziţie a Ministerului Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a propus transferul pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu noul coronavirus în spitalele din Brăila. Ideea a încins spiritele.

În exclusivitate pentru Europa FM, șefa Direcției de Sănătate Publică Galați a spus că atât ea, cât și copilul său, au fost amenințați cu repercusiuni fizice după propunea ca pacienții cu COVID-19 din județ să fie tratați la Brăila, județ învecinat.

Două persoane din orașul constănțean Cernavodă au primit amenzi în valoare totală de 1.050 de lei și au fost plasate în carantină timp de 14 zile, întrucât nu au respectat izolarea la domiciliu.

Numărul infectărilor a depășit, în weekend, pragul de 300.000 pe glob. 13.000 dintre cazuri au fost mortale. 92.000 de pacienți s-au vindecat.

Italia rămâne cea mai afectată țară. Bilanţul epidemic a urcat duminică, la 5.476 de morţi în Peninsulă.

Guvernul de la Roma a interzis, de duminică seara, toate călătoriile pe teritoriul ţării, în încercarea de a încetini răspândirea noului coronavirus.