Autoritățile sanitare au transmis, miercuri, 2 februarie, bilanțul infectărilor cu SARS-CoV-2 din ultimele 24 de ore.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 2 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 35.802 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 109.841 teste RT-PCR și antigen efectuate. Gradul de pozitivare este de 32,59 %.
De asemenea, au fost raportate 120 decese, dintre care 13 decese anterioare.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 10.438, cu 457 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 973 de persoane, cu 36 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 973 pacienți internați la ATI, 821 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 838 sunt minori, 819 fiind internați în secții, cu 17 mai mult decât în ziua anterioară și 19 la ATI, cu 2 mai puțin decât în ziua anterioară.
Cu o zi în urmă au fost înregistrate 40.018 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, tot marți au fost raportate și 97 de decese.
Între timp, Ministerul Sănătății îndeamnă persoanele cu simptomatologie sugestivă pentru infecția cu SARS CoV-2 să se adreseze cabinetelor medicilor de familie pentru testarea COVID-19.
Ministrul Sănătății reafirmă importanța medicilor de familie în controlul pandemiei și face apel către aceștia să contribuie cu responsabilitate si profesionalism la diagnosticul, tratarea și monitorizarea pacientilor cu COVID-19.
“În acest context epidemiologic dificil, cu o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, testarea în cabinetele medicilor de familie reprezintă o soluție pentru accesul facil al pacientului la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare. Creșterea numărului de persoane testate de catre medicii de familie va scădea suprasolicitarea serviciilor de ambulanță și a direcțiilor de sănătate publică, unde sunt liste de așteptare lungi”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Autor: Narcis Roșioru
Citește și: Studiu: Folosirea apei de gură ar putea ajuta în lupta cu infecțiile SARS-CoV-2