Uniunea Europeană a adoptat măsuri concrete pentru a lupta împotriva pandemiei coronavirus și a-i diminua impactul.
Uniunea Europeană a pus la dispoziție peste trei miliarde de euro din bugetul său pentru a distribui materiale medicale, a coordona transportul de echipamente și de pacienți și a ajuta la construirea de spitale mobile. Pe termen lung, fondurile vor sprijini capacitățile de testare și cercetarea.
UE, împreună cu partenerii săi internaționali, au lansat un maraton al donatorilor, invitând țările și organizațiile din întreaga lume să contribuie la atingerea obiectivului de a strânge 7,5 miliarde de euro ca finanțare inițială pentru dezvoltarea și utilizarea de diagnostice, terapii și vaccinuri împotriva coronavirusului.
Pentru a obține mai ușor echipamente medicale din țările din afara Uniunii, taxele vamale și TVA-ul la import au fost eliminate temporar.
Uniunea Europeană a creat o rezervă strategică („RescEU”) de ventilatoare medicale, măști reutilizabile, materiale de laborator și pentru tratamente, care să ajute țările Uniunii care duc lipsă de ele.
Standardele europene armonizate pentru materialele medicale (măști medicale, îmbrăcăminte de protecție, aparate protectoare pentru respirație etc.) au fost puse la dispoziție gratuit pentru a încuraja creșterea producției.
Statele membre și-au unit forțele în cadrul acordului pentru achizițiile publice comune pentru a cumpăra echipamente de protecție (mânuși, măști, combinezoane etc.), ventilatoare și kituri de testare.
Pentru a-i ajuta pe cercetătorii din Europa și din întreaga lume în lupta lor împotriva pandemiei de coronavirus, Comisia Europeană, împreună cu câțiva parteneri, a lansat o platformă europeană de date privind COVID-19, asigurând colectarea și distribuirea rapidă a datelor provenite din cercetările existente.
Uniunea Europeană a finanțat cu 80 de milioane de euro compania inovatoare CureVac din Germania, specializată în crearea de vaccinuri, pentru a ajuta la crearea și fabricarea unui vaccin împotriva coronavirusului.
Prin Programul Orizont 2020, Uniunea Europeană a alocat 48,25 milioane de euro pentru 18 proiecte de cercetare ce folosesc 151 de echipe pentru a găsi vaccinuri, tratamente noi și teste rapide pentru diagnosticare, dar și pentru a îmbunătăți pregătirea și reacția la focarele epidemice.
Având în vedere impactul puternic al crizei asupra întreprinderilor mici și mijlocii, Uniunea Europeană a deblocat circa 8 miliarde de euro ca finanțare pentru IMM-urile europene.