Comisia Europeană nu are niciun instrument juridic pentru a exclude Marea Britanie din blocul comunitar, declară în exclusivitate pentru Europa FM, Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu.
Comisarul României la Bruxelles spune că avocații Uniunii au ajuns la concluzia că Marea Britanie nu poate fi forțață să plece mai repede.
Așa că liderii europeni nu pot face altceva decât să aștepte ca Londra să notifice Bruxellesul că vrea activarea articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, cel care vorbește de părăsirea Uniunii de către un stat membru.
Corina Crețu mai spune că incertitudinea creată în acest moment afectează țările membre, așa că ar fi de dorit o despărțire rapidă.
”Nu este în interesul UE ca această stare de incertitudine să treneze. Comisia Europeană nu poate începe procedura de ieșire a unui stat membru, până când nu se primește acea hârtie care să formalizeze rezultatul referendumului. Eu cred că orice întârziere va prelungi incertitudinea. Atâta vreme cât Marea Britanie nu a notificat CE în legătură cu rezultatul referendumului și nu a activat Articolul 50, Marea Britanie rămâne membru al UE cu toate drepturile și cu toate obligațiile pe care le are. Legislația UE continuă să se aplice și în Marea Britanie până când nu va mai fi membru al UE. Nu există nicio posibilitate juridică de a obliga un stat membru să pună în practică rezultatul unui referendumul.”, a declarat Corina Crețu pentru Europa FM.
În această după amiază, la cererea președintelui Comisiei, Jean Claude Junker, comisarii europeni se reunesc de urgență pentru a analiza efectele referendumului din Marea Britanie dar se vor întâlni și marți dimineață.
Tot marți dimineață, Parlamentul European se reunește pentru a dezbate aceeași decizie, ședință la care va participa și premierul Marii Britanii David Cameron, spune Corina Crețu.
Miercuri, liderii Uniunii se vor reuni în cadrul unui consiliu extraordinar, la care este posibil să i se ceară lui David Cameron să formalizeze ieșirea Regatului Unit din UE.
În același timp, liderii blocului comunitar se așteaptă ca acesta să refuze să ceară activarea articolului 50, întrucât vineri, el a anunțat că îl va lăsa pe viitorul premier să formalizeze plecarea țării sale din UE.
”A fost convocată o ședință extraordinară a plenarei în PE, unde va fi și președintele CE, Jean Claude Juncker și noi ca și comisari vom fi acolo. Va fi Consiliul European miercuri unde șefii de stat și de guvern vor analiza situația de după. Practic, cele 27 de state pentru că premierul Cameron nu mai poate asista la dezbaterile privind procedurile de ieșire.”a mai spus comisarul european Corina Crețu.
Pe de altă parte, separat de întâlnirile din aceste zile, comisarul european Corina Crețu cere României să atragă de urgență fondurile europene pe care le are la dispoziție până în 2020.
Este vorba despre aproximativ 35 de miliarde de euro, din care 7 pentru infrastructură rutieră, feroviară și maritimă.
”Sfatul meu este același pe care l-am dat de nenumărate ori, acela de a accelera implementarea proiectelor, acela de a maximiza impactul fondurilor europene. Știm foarte bine cât de mult pot schimba aceste fonduri europene viața oamenilor, mai ales în regiuni mai puțin dezvoltate. România, din păcate, este, cu excepția București-Ilfov, o țară care are toate regiunile în categoria celor mai puțin dezvoltate. Deci este o șansă istorică pe care o avem, aceea de a beneficia de aceste fonduri europene. România are un buget de 23 de miliarde de euro numai din fondul de coeziune și fondul de dezvoltare regională, pe care le gestionez eu. Dar există și fondul agricol, fondul maritim, etc. Eu cred că trebuie făcut un program de urgență pentru absorbția acestor bani europeni, pentru implementarea programelor, pentru demararea programelor. Eu, personal, și Comisia Europeană suntem aici pentru a ajuta Guvernul, miniștrii, indiferent de culoarea politică, pentru implementarea acestor programe. În 2018 va fi renegociat bugetul din perioada 2020 – 2027 și nu sunt convinsă că vom avea șansa de a beneficia de aceeași sumă de bani ca până acum. Important este să profităm la maxim de șansa istorică pe care o avem.”, a declarat Corina Crețu.