Confidenţialitate

Corina Atanasiu, despre Monitor PNRR: Oferă o imagine clară asupra implementării planului, cu ținte și termene | AUDIO

Corina Atanasiu, fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și reprezentanta asociației de părinți FEPAL a vorbit în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM, despre Monitor PNRR, platforma care oferă o imagine clară asupra Planului Național de Redresare și Reziliență și a modului în care se implementează.

Monitor PNRR oferă acces la jaloanele și țintele din PNRR, la termenul și starea fiecărei ținte. În plus, platforma arată și cine este responsabil de fiecare proiect în parte.

În cazul educației, responsabil de implementarea planului este Ministerul Educației, a explicat Corina Atanasiu la Europa FM.

Sursa foto: Monitor PNRR

Monitor PNRR are și o secțiune în care persoana care dorește poate accesa cu ușurință fiecare document din PNRR pentru fiecare dintre cele 15 componente sau capitole, capitolul 15 fiind dedicat educației.

Corina Atanasiu: Scopul Monitor PNRR este de a ajuta Guvernul, nu de a-l critica, atrăgând atenția atunci când lucrurile poate că nu se încadrează în timp sau nu au calitatea negociată cu Comisia Europeană

„Monitor PNRR este un proiect născut tot în sânul fostei echipe de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Suntem parte dintre oamenii care au lucrat la construcția PNRR și, pentru că cunoșteam foarte bine, foarte în detaliu acest document extrem de complex care este Planul Național de Redresare și Reziliență, ne-am gândit că toată informația și toate cunoștințele noastre trebuie să fie de folos și că tot acest proces trebuie să fie monitorizat nu neapărat ca să criticăm Guvernul, ci să sprijinim Guvernul în a atrage atenția atunci când poate lucrurile nu se încadrează corespunzător în timp sau nu sunt de calitatea negociată cu Comisia Europeană.

Deci sunt aspecte atât de formă, cât și de conținut, atât de proces, cât și de conținut pe care noi le cunoaștem și toată cunoașterea noastră trebuie să fie în beneficiul românilor, pentru că PNRR nu este un plan sau un proiect de țară al unuia sau al altuia dintre Guverne, este un proiect de țară pentru România și, indiferent cine este la guvernare, acest proiect de țară trebuie implementat pentru că este una dintre puținele șanse, atât de consistente financiar, care ni s-au oferit în ultimii 30 de ani”, a spus Corina Atanasiu la Europa FM.

 

Sursa foto: Monitor PNRR

Calendarul implementării banilor din PNRR pentru educația din România

„Fiecare linie de reformă și fiecare linie de investiție are viața proprie. Sunt stabilite targeturi, ținte și subținte pentru fiecare dintre aceste linii pe fiecare trimestru al anului, de acum până în 2026. Schema este destul de complexă.

Ce putem face și ce o să facem, și oricine poate accesa în Monitor PNRR: spre exemplu, dacă ne interesează ce ținte avem de atins pe educație la finele trimestrului următor, se listează foarte ușor din platformă și putem vedea exact ce trebuie să facă Ministerul până la 31 martie 2022 sau până la 31 martie 2024.

Lucrurile sunt foarte clare și la o granulație foarte, foarte mare. O să vedeți că sunt foarte multe termene și foarte multe detalii pe fiecare.

Nu este cazul de foarte multă creativitate din partea Ministerului, lucrurile au fost deja negociate – ce este în PNRR este deja negociat cu Comisia Europeană. Dacă punem în practică ce scrie în acest document, eu zic că suntem foarte bine.

Au fost luni de zile de discuții și de negocieri, a fost o echipă din partea Ministerului Educației care a fost implicată direct în zona de negocieri a acestui document, deci dacă punem în practică ce au negociat și ce s-a negociat și ce am reușit să introducem în plan, schimbăm radical școala din România”, a adăugat Corina Atanasiu la Europa FM.

Sursa foto: Colaj foto realizat din: Inquam Photos / Octav Ganea / Capturi foto din Monitor PNRR

Citește și: Corina Atanasiu: Educația are 6 linii prioritare în PNRR. Responsabil de implementarea planului este Ministerul Educației | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir