În Coreea de Sud, preşedintele țării a anunţat abrogarea legii marţiale pe care o impusese marți și retragerea trupelor desfășurate în capitala țării. Șeful statului a luat decizia după ce a fost criticat atât de opoziţie, cât şi de propriul partid, notează agenția France Presse. Între timp, parlamentarii Partidului Democrat, aflat în opoziție, i-au cerut lui Yoon Suk Yeol să demisioneze imediat sau vor cere destituirea sa.
Președintele sud-coreean – a cărui cotă de popularitate era deja extrem de scăzută – a anunţat introducerea legii marţiale în timpul unui discurs surpriză marţi seara, acuzând opoziţia că reprezintă „forţe ostile statului”. El a explicat astfel alegerea sa de a reînvia o lege care a fost activată ultima dată în 1980, când sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de o lovitură de stat militară.
UPDATE. Partidele de opoziție cer demisia președintelui Yoon Suk Yeol
Partidele de opoziție sud-coreene au declarat miercuri că au depus o moțiune de destituire a președintelui Yoon Suk Yeol din cauza declarării de scurtă durată a legii marțiale, potrivit unui raport al AFP.
„Am depus o moțiune de destituire pregătită de urgență”, au declarat reprezentanții a șase partide de opoziție, inclusiv principalul Partid Democrat, în cadrul unei conferințe de presă în direct, adăugând că vor discuta când să o supună la vot, dar acesta ar putea avea loc chiar vineri.
Știre inițială
Un conflict privind adoptarea bugetului său în parlament, unde tabăra prezidenţială este în minoritate, a detonat situaţia.
La anunţul introducerii legii marţiale, elicoptere ale armatei au aterizat pe acoperişul parlamentului; deputaţii s-au reunit totuși pentru a adopta o rezoluţie cerând abrogarea măsurii.
În paralel, sute de manifestanţi s-au adunat în faţa parlamentului de la Seul pentru a cere retragerea textului şi demisia președintelui țării.
Impunerea legii marţiale, o premieră în Coreea de Sud după mai bine de 40 de ani
Impunerea legii marţiale, o premieră în Coreea de Sud după mai bine de 40 de ani, ar fi implicat suspendarea vieţii politice, precum şi închiderea parlamentului şi trecerea presei sub control.
Acest anunţ a provocat îngrijorare şi dezaprobare în întreaga lume, în special în Statele Unite, principalul aliat al Seulului împotriva Coreei de Nord, şi în China.
Naţiunile Unite şi Marea Britanie ş-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea. Moscova, care şi-a întărit legăturile cu Coreea de Nord în urma războiului său din Ucraina, a considerat situaţia „alarmantă”.
Principalul partid de opoziţie (Partidul Democrat) a cerut „demisia” preşedintelui şi a ameninţat că va iniţia procedurile de demitere împotriva lui Yoon Suk Yeol.
Partidul propriu al preşedintelui, Partidul Puterii Poporului, a precizat că acesta ar urma să fie tras la răspundere.
Confederaţia coreeană a sindicatelor, cel mai mare sindicat din ţară cu aproximativ 1,2 milioane de membri, a chemat la o „grevă generală nelimitată” până la demisia președintelui.
În fața acestei situații, președintele a decis în cele din urmă să anunţe la televizor ridicarea legii marţiale şi retragerea trupelor desfăşurate în capitală.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Legea marțială, decretată de urgență de președintele Coreei de Sud